• Informacje na temat:

    pieczone plastry ziemniaków z piekarnika

Przepisy na temat: pieczone plastry ziemniaków z piekarnika
  • Pieczeń po angielsku

    ...na gładką masę.  2. Mięso posmaruj marynatą i odstaw na całą noc do lodówki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż mięso i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 minut w 170°C. Podczas pieczenia polewaj mięso sosem z dna brytfanki.  3. Wyjmij pieczeń, odczekaj ok. 15 minut, pokrój w niezbyt grube plastry. Polej 1/3 sosu. Resztę sosu podaj w sosjerce. Jako dodatek polecamy pieczone ziemniaki.

  • Udka z chrupiącymi plastrami ziemniaków , pieczone razem w piekarniku.

  • Burgery z tuńczyka i ziemniaków

    ....  3. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Roztrzep w misce jajko. Zanurzaj w nim kotlety, obtocz w bułce tartej i ułóż na półce piekarnika. Wstaw do lodówki na 30 minut.  4. Rozgrzej olej na patelni. Usmaż na nim kotlety, po 3-4 minuty z każdej strony, tak aby zyskały złoty kolor. 5 Podgrzej bułki w gorącym piekarniku. Na spodach ułóż kolejno: ser, kotlety, majonez, plastry pomidora...

  • Prażonki myszkowskie upieczone w piekarniku.

  • Zimowa zapiekanka z dyni i słodkich ziemniaków

    ...zimowej zapiekanki potrzebujemy: 500 g dyni, 200 g słodkich ziemniaków, 200 g sera Roquefort, 200 g twardego sera typu gruyere, łyżkę śmietany, po łyżeczce przypraw: kurkumy, kminku, curry, imbiru. Obieramy i kroimy warzywa w plastry. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 10 minut, następnie odcedzamy i odkładamy. W tym czasie, gdy warzywa stygną kroimy niebieski ser na kawałki...

  • Plastry młodej kapusty pieczone w aromatycznej przyprawie z dodatkiem cukru trzcinowego.

  • Pstrąg pieczony z cytryną

    Sposób przygotowania 1. Rybę wyjmij z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Opłucz ją w zimnej wodzie i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.  2. Na półce do pieczenia ułóż folię, a na niej arkusz papieru do pieczenia. Natłuść oliwą papier i ułóż na nim rybę.  3. Pokrój w plastry dymki, cytrynę i limonkę. Ułóż je we wnętrzu ryby. Dodaj łodyżki kolendry (listki...

  • Pieczone ziemniaki na dwa sposoby. Ziemniaki na postny obiad.

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Pieczona szynka to element obowiązkowy bożonarodzeniowego stołu. Jej aromatyczny zapach kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i spotkaniami w rodzinnym gronie. Teraz każdy, kto chce czerpać z kulinarnej, polskiej tradycji w prosty sposób, przygotuje kruchą, pachnącą szynkę prosto z pieca! Jeżeli w świątecznym przejedzeniu nie uda się jej w całości zjeść, z pozostałego upieczonego mięsa...

  • Smaczny pomysł na "Warzywa z piekarnika"

Artykuły na temat: pieczone plastry ziemniaków z piekarnika
  • Kociołek Lancashire - gulasz pod ziemniakami

    Mięso pokrój na kawałki, posól  i popieprz. Ziemniaki i marchewkę pokrój na cienkie plastry, cebulę w krążki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Spód naczynia...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Śledź pieczony z boczkiem

    Wnętrze ryb opłucz ciepłą wodą i oprósz solą oraz pieprzem. Do środka każdej włóż anchois, plasterki jabłek i miętę. Całość skrop sokiem z cytryny. Ryby ułóż w posmarowanej tłuszczem blasze. Oprósz pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C około 20 minut. Po 10 minutach przewróć ryby. Wystudź. Każdą rybę owiń 3 plastrami boczku. Ułóż je na talerzu i podawaj...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Pieczone mielone z jarzynami

    ....  4. Z główek czosnku zetnij ostrym nożem czubki. 5. Pokrój ziemniaki i cebulę  w ćwiartki, cukinię i paprykę  w półplasterki, a pomidory  w grube plastry. 6. Posmaruj naczynie żaroodporne(...),  a resztę drobno posiekaj.   8. Wstaw naczynie na 20 minut  do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Potem wyjmij i na kotletach ułóż pomidory oraz  pokrojoną mozzarellę lub żółty ser. Zapiekaj...

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...

  • Wyczarowane z ziemniaków

    ...tartą. Ułóż naprzemiennie (pod kątem, jak domino) plastry ziemniaków i cukinii. Warzywa oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Wierzch posyp połową sera, zalej masą jajeczną i posyp pozostałym serem. Piecz około60 min w temperaturze 180°C. Rada: Możesz również przygotować pyszną zapiekankę na patelni. 70 dag obranych ziemniaków pokrój w niezbyt grube plastry. Dodaj 1 małą cebulę pokrojoną...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Klopsiki z cukinią, papryką i ziemniakami

    ..., pokrój w ćwiartki. 4. Umyj paprykę i oczyść ją z nasion. Pokrój w długie i grube paski. 5. Z umytych i osuszonych cukinii odkrój zdrewniałe końce. Pokrój warzywo w grube plastry lub na mniejsze kawałki(...) rozgrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach C. 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut. Przed podaniem usuń rozmaryn. Do tego dania doskonale pasują gęste sosy na bazie jogurtu...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...