• Informacje na temat:

    pieczone pierogi z jagodami

Przepisy na temat: pieczone pierogi z jagodami
  • Jagody! Dobrze, że są!

    ...g/Tłuszcz 22,7 g/Węglowodany 46 Domowe pierogi z jagodami Składniki na 6 porcji: Ciasto: 35 dag mąki; 1 jajko; 2/3 szklanki zimniej wody; szczypta soli; 60 dag jagód; 5 dag bułki tartej; łyżeczka(...) zalepiamy brzegi. W tym czasie doprowadzamy do zagotowania 2-3 litry osolonej wody. Pierogi wrzucamy porcjami na wrzątek, lekko mieszamy. Gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy...

  • Smaczne, sezonowe danie.

  • Smaki Litwy

    .... Napełnione masą czyste jelito powinno mieć około 15 cm długości. Vedarai znaczy po polsku żołądek. Kibiny, to duże zapiekane pierogi pochodzące z kuchni karaimskiej. Tradycyjne kibiny powinny być ze(...) litewskie są przysmakiem wielu dzieci i dorosłych. Saltanosiai są pierogami z jagodami. W dosłownym tłumaczeniu są to "zimne nosy". Bogactwo litewskich lasów dostarcza bez ograniczeń składników...

  • Są bardzo smaczne,zwłaszcza gdy jest sezon jagodowy

  • Dzięki dodaniu do masy kiślu nadzienie nie wypływa i ma ciekawy smak.

  • Nie mogłem sobie nie pozwolić na przepyszne sezonowe pierogi z jagodami polanymi śmietaną z cukrem. Pycha!

  • Sezon na jagody w pełni, a oto mój przepis na pierogi :)

  • Takie słodkie danie jak pierogi mama serwowała nam zarówno jako danie obiadowe ale też słodki deser.

  • Sprawdzony przepis na "Pierogi z jagodami"

Artykuły na temat: pieczone pierogi z jagodami
  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Dzikie gotowanie

    ..., autor książki "Dzika kuchnia". Podczas tych niesamowitych spotkań można się dowiedzieć, jak smakują frytki z łopianu, krupnik z nasion babki, sałatka z lipy czy pierogi z liśćmi bukowymi. W swoim...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Na obniżenie cukru we krwi

    ..." jedz trzy razy dziennie po 100 ml przez miesiąc. Unikaj węglowodanów Zalecenie to dotyczy węglowodanów prostych, podnoszących poziom cukru. Są to biała mąka i jej przetwory, np. makaron, pierogi...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Smaczna Polska

    ...sera jest przekazywany w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Od 100 lat jada się także moskole - placki pieczone na blasze. Imprezy kulinarne: 11-12 lipca - Festiwal Moskola (Białka Tatrzańska...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Jagodowe noce

    ...z lodami, posypane cukrem pudrem, udekorowane listkiem melisy. Pierogi z jagodami Składniki na 4 porcje: Ciasto: 350 g mąki krupczatki, 1 jajko, szczypta soli, 150 ml wody. Nadzienie: 600 g jagód(...) papilotkami, czyli papierowymi foremkami i wypełniamy ciastem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190°C. Naleśniki z lodami i jagodami Składniki na 4 porcje: Ciasto: 1 jajko, 500 ml mleka, sól, 200

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....