• Informacje na temat:

    pieczone nóżki z królika

Przepisy na temat: pieczone nóżki z królika
  • Królik w sosie cytrynowym

    Składniki na 4 porcje: - 4 nóżki z królika, - 2 combry z królika, - 1-2 łyżki sklarowanego masła, - sól, pieprz, - 5 łyżek soku z cytryny, - 250 g pieczarek, - łyżka oleju, - pęczek zielonej cebulki, - gałązka rozmarynu, - 2 łyżki maki, - 2 żółtka, - 2 łyżki śmietany, - świeże zioła i cytryna do dekoracji Przygotowanie: Części z królika poprzekrawać na jeszcze mniejsze kawałki...

  • Mało kłopotliwy,szybki do przygotowania obiad z piekarnika.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... III. "Zimne nóżki" z wędliną Za 18 zł: Składniki:   ●4 jajka ●20 dag plastrów szynki gotowanej ●4 małe pomidorki ●1,5 szkl. klarownego bulionu drobiowego ●100 ml wytraw. białego wina(...) dziczyzny ●50 dag mięsa z zająca lub królika, ●50 dag podgardla wieprzowego; do gotowania mięsa: 3 listki laur., pieprz, ziele ang. ●50 dag wątróbek ●2 kajzerki ●3 jajka ●10 dag słoniny ●10 dag tartej bułki...

  • Nie będę się rozwodzić nad jego smakiem .... dla mnie to pyszny obiad.

  • pyszne

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń z królika"

  • prawdziwa galareta wieprzowa mojej mamy :)

  • Sprawdzony przepis na "Udka królika"

  • Siekany pasztet zapiekany w cieście.

  • Soczyste, miękkie i smaczne.

Artykuły na temat: pieczone nóżki z królika
  • Niegdysiejsze śniegi

    ...) wybudował miejscowy mistrz. W restauracji na placu przed katedrami zamawiamy coś wybornego - spiedo bresciano. Ten typowy dla Brescii szaszłyk łączy skrzydełka i nóżki kurczaka, mięso królika oraz wieprzową(...), a te powoli się zbliżają. Później przekonamy się, że te pyszne, pieczone w formie gołębicy z rozpostartymi skrzydłami (colomba), posypane cukrem i migdałami ciasta można kupić niemal w każdym sklepie...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pyszne mięso na słodko

    Królik w czekoladzie Składniki na 4 porcje: 4 porcje królika (wcześniej mrożone), kości od combra, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, po 5 dag marchewki oraz selera, 2 czerwone papryczki chili, 6 łyżek(...) i wywarem mięsnym. Duś jeszcze 90 min. 4. Na pozostałym oleju usmaż królika oprószonego solą i pieprzem. Dodaj pokrojone szalotki, smaż razem jeszcze 10 min. 5. Duszone w winie warzywa przecedź. Wywar...

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    .... Czekałam na niego cały rok. Brat mamy był leśniczym, przywoził nam zająca. Dziś piekę podobny pasztet, tyle że z królika. Kiszę też sama barszcz według przepisu mojej teściowej, która pochodzi z Wilna(...) żurawinowym - dodaje Marcin. - Pamiętam ten kisiel z dzieciństwa, mama specjalnie jeździła na bazarek po świeże żurawiny, a potem gotowała je w wielkim garze. Daniem obowiązkowym były też nóżki - mama z ojcem...

  • Pamiętacie książkę "Alicja w Krainie Czarów"? To właśnie nią zainspirowała się Ania, przygotowując swój wypiek. Ciasto 290 ml oleju rzepakowego 200 g brązowego cukru 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4 jaja 260 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu 300 g startej marchwi 100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni   Krem 10 g żelatyny (1 łyżka) 5 łyżek zimnej wody 200 g białej czekolady 660 ml śmietany kremówki   Wykończenie 500...

  • 10 zasad gotowania dla alergika

    ...i mąki) lub w supermarkecie (np. mąkę kukurydzianą, mięso królika, makaron ryżowy). Jeśli twoje dziecko nie toleruje glutenu, a tam gdzie mieszkasz, brak sklepów z żywnością dla alergików, spróbuj się(...) dziecka na diecie bezmlecznej) robiła się psotna, marudziła, a potem bardzo bolał ja brzuszek i swędziały nóżki. Traktuj dziecko poważnie i zawsze odpowiadaj na jego pytania. Sukces w opanowaniu...

  • Co ma wspólnego choroba szalonych krów z galaretką? Jak wykorzystuje się żelatynę w farmacji i kosmetyce? W jaki sposób zrobić galaretkę z kiwi? Odkrywamy zastosowanie żelatyny. Fot. 123RF/PicselŻelatyna jest substancją pozyskiwaną ze zwierzęcych kości, skóry i chrząstek. Ze względu na właściwości żelujące, a więc zdolność do zamieniania płynu w ciało stałe, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Wytwarza się ją z wołowiny, wieprzowiny, a także z ryb. Można ją pozyskać, samodzielnie gotując...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...konserwantów, bezglutenowe makarony i mąki) lub w supermarkecie (np. mąkę kukurydzianą, mięso królika, makaron ryżowy). Jeśli twoje dziecko nie toleruje glutenu, a tam gdzie mieszkasz, nie ma takich sklepów(...) dziecka na diecie bezmlecznej) robiła się psotna, marudziła, a potem bardzo bolał ja brzuszek i swędziały nóżki. Traktuj dziecko poważnie i zawsze odpowiadaj na jego pytania. Gotując, bierz pod uwagę gusta...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...