• Informacje na temat:

    pieczone jablka z kruszonko

Przepisy na temat: pieczone jablka z kruszonko
  • Jabłka pod kruszonką, czyli inna wersja szarlotki

    Mistrz kuchni Aleksander Baron w książce "Suwała, Baron i inni - przepisy i opowieści" zdradza przepis na jabłka pod kruszonką, deser, który sporządzał w Szkocji. "Mam dosyć podawania jabłek pod kruszonką. Ale one mnie prześladują i wciąż wracają jak bumerang" - rozpoczyna swą opowieść.

  • Jesień w pełni, więc jabłka można znaleźć wszędzie. Warto się nimi zajadać, gdyż zawierają wiele drogocennych witamin. Dzisiaj proponuję szybki deser z jabłkami w roli głównej, które zostały przykryte chrupiącą kruszonką. Smacznego :)

  • Pieczone jabłka - nic prostszego

    Nie brakuje prostych przepisów na pyszne desery z jabłek. Na przykład zamiast szarlotki można zrobić jabłka pod kruszonką. Jurek Sobieniak, kucharz występujący w "Pytaniu na śniadanie", poleca jeszcze inny przysmak - jabłka pieczone.

  • ...szybki,słodki i lekkostrawny deser ;-)

  • Ciasto z kruszonką i owocami

    Najlepiej smakuje na ciepło!

  • Szybki i latwy w przygotowaniu deser,zawsze sie udaje.

  • Soczyste owoce pod kruszonką

    Wyjątkowo smaczny deser!

  • Jabłka to najpopularniejsze w naszym kraju owoce. Na świecie istnieje około 7,500 tysiąca odmian jabłoni. Mamy to szczęście, że w naszym kraju dostęp do tych wspaniałych owoców mamy przez cały rok. Są składnikiem wielu ciast, naleśników i deserów. Często stanowią wartościową przekąskę pomiędzy posiłkami. Dziś przygotowałam zdrowy, prosty, jesienny deser. W roli głównej - pachnące jabłka, skąpane w jesiennym słońcu.

  • Placek jabłkowy z kruszonką migdałowo-słonecznikową

    Ten prosty w przygotowaniu placek szturmem zdobędzie serca, a raczej podniebienia łasuchów. Dla odmiany ciasto możesz przygotować też z dodatkiem wiórków kokosowych albo orzechów!

  • Trochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas. Pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna na ciepło z kulką waniliowych lodów.

Artykuły na temat: pieczone jablka z kruszonko
  • Szarlotka z cynamonową kruszonką

    1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałeczki. Włożyć do garnka. Dodać sok z cytryny, 100 ml soku jabłkowego i 75 g cukru. Doprowadzić...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Kruche ciasto z jabłkami

    Przygotowanie: Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtka...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Soczyste owoce pod kruszonką

    Ten deser nie wymaga dużego nakładu pracy.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Jabłko pieczone z bakaliami

    Polej miodem i posyp cynamonem - doskonały deser na zimne dni.

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Jabłka w cieście

    Do szarlotki weźmy jabłka kruche i winne, najlepiej antonówki.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

Wideo na temat: pieczone jablka z kruszonko