• Informacje na temat:

    pieczone buraki w plastrach

Przepisy na temat: pieczone buraki w plastrach
  • Pizza z pieczonymi burakami i orzechami

    Sposób przygotowania Na ciasto smarujemy powidła śliwkowe zmieszane z odrobiną musztardy. Buraki kroimy w cienkie plastry lub paski, doprawiamy solą i pieprzem. Do farszu dodajemy posiekane orzechy. Całość wykładamy na powidła i pieczemy przez ok. 15 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżymi liśćmi botwiny lub szpinaku.   Przepis na ciasto Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy...

  • Przepis Olgi Smile

  • WEGEBURGERY Z KASZY JAGLANEJ I BURAKA

    ...buraki, rozdrobnić 10 s/obr. 7 . Buraki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować 20 s/obr. 10 . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.  3.  Do naczynia(...) koszyczek. Kaszę ponownie umieścić w naczyniu miksującym.  6.  Dodać rozdrobnione buraki, słonecznik, sól, pieprz, kmin rzymski i ocet, wymieszać 30 s/obr. 5 . 7.  Rozgrzać piekarnik do temp. 200

  • Coś dla mięsożerców. ;)

  • Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą i octem balsamicznym

    Składniki dla 4 osób: 1 kg obranych buraków, 4 łodygi rabarbaru, 500 g sera mozzarella di Bufala 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy "Party" 2 zielone cykorie Oliwa z oliwek Sól morska i wędzona Sok z 1 cytryny Ocet balsamiczny   Sposób przygotowania: Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35 - 45

  • Propozycja na szybką, smaczną i prostą w przygotowaniu przekąskę z pieczonych buraczków z dodatkiem kminku, która świetnie spełni rolę surówki obiadowej. Takie buraczki są zdrowe, pełne smaku oraz doskonale wpływają na trawienie :)

  • Pieczony kalafior z libańską soczewicą i kaniwą

    ...: marchewka, dynia lub buraki. Składniki: 1 główka żółtego kalafiora (może być także biały) 1 łyżka stopionego ghi lub oleju kokosowego sól morska w płatkach i ½ łyżeczki drobnoziarnistej ½ kubka...

  • Francuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę.

  • Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

    ...smaku. Dip z pieczonych buraków Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze (np. Beko), umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą...

  • Zdrowa i smaczna przekąska. Łatwy do zrobienia dodatek do obiadu.

Artykuły na temat: pieczone buraki w plastrach
  • Wieża z buraków

    Piekarnik rozgrzej 180°C. Buraki dokładnie umyj, owiń w folię i piecz przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz je i pokrój w plastry.  Na...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Carpaccio z buraków

    ...1. Buraki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy zawiń w pojedynczy kawałek folii aluminiowej. Włóż buraki do keksówki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Burak - polski superfood

    Buraki zostały docenione już w starożytnej Grecji i Rzymie. Uprawiane od dawna w polskim klimacie, absolutnie zasługują na miano „superwarzywa”. Na naszych stołach goszczą niestety zbyt rzadko. A szkoda, bo to niedrogie i bardzo cenne źródło wielu składników odżywczych. W diecie sportowców i kobiet powinny gościć szczególnie często. Dlaczego? Jest bardzo wiele powodów.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Carpaccio z buraków

    Przygotowanie:  Buraki wyszoruj, ale nie obieraj. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.  Ostudź i pokrój w cienkie plastry. Umyj kiełki, osusz i ułóż na plasterkach buraków. Podpraż na patelni orzeszki piniowe i posyp nimi buraki.  Pokrój bardzo cienko parmezan i wyłóż go na potrawę.  Przygotuj sos Podpraż orzechy włoskie, posiekaj figi...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...

  • Szkodliwe mity: Wiśnie i buraki

    Buraki mają poprawiać wyniki krwi podczas chemioterapii, a wiśnie uleczyć z raka prostaty. Ile jest prawdy w tych, podawanych z ust do ust, cudownych sposobach?

  • Grudzień ma kilku swoich kulinarnych bohaterów - warzywa korzeniowe, aromatyczne „zimowe” przyprawy. A obok nich – burak, który gości na naszych stołach w tym miesiącu w wielu różnych smakowych połączeniach i kulinarnych rolach. Fot. 123RF/Picsel „Burak bywa niedoceniany, traktowany po macoszemu, często widziany jest jedynie w roli nieco już niemodnego dodatku do obiadu. A szkoda - bo okazuje się, że może on grać w kuchni pierwsze skrzypce! Oczywiście - odpowiednio przyrządzony", opowiada...

Zdjęcia na temat: pieczone buraki w plastrach