• Informacje na temat:

    pieczona sola z pesto

Przepisy na temat: pieczona sola z pesto
  • Pieczone jesienne warzywa z aromatycznym zielonym pesto

    .... Pesto z tego przepisu doskonale nadaje się jako pasta na kanapki, sos do sałatek albo dodatek do makaronu.  Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska...

  • Bardzo smaczne i dietetyczne danie

  • Kociołek z pesto

    Sposób przygotowania 1. Pesto: paprykę umyj, osusz. Wrzuć na patelnię grillową, skrop oliwą i oprósz solą. Smaż, aż zmięknie. Zdejmij skórkę. Orzeszki podpraż na patelni, posiekaj. Pomidory zmiksuj(...) i jeszcze raz zmiksuj. Pesto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.  2. Pomidory potnij w plasterki. Ugotuj makaron. 2/3 wymieszaj z pesto. Włóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą. Dołóż resztę...

  • Przepis wart wypróbowania: "Sola pieczona w folii. Po 18. miesiącu"

  • Rustykalny placek z pesto

    ...ser. Wlej 100 ml oliwy, dodaj pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolite, gęste pesto.  2. Dymki oczyść, posiekaj. Miąższ dyni pokrój w kostkę. Pomidory suszone osącz z zalewy, pokrój(...).  4. Ciasto rozwiń, placek ułóż na blasze pokrytej pergaminem. Posmaruj je pesto, pozostawiając wolne brzegi (ok. 5 cm). Na pesto wyłóż mieszankę warzywną. Posyp pokruszonym serem owczym. Brzegi ciasta zawiń...

  • Pyszna, szybko się robi:)

  • Hałuszki z pesto

    ...2 łyżki oleju Pesto pomidorowe: 1 słoik suszonych pomidorów (bez oliwy) 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych 2 ząbki czosnku 1 mała ostra papryczka 1 czerwona cebula(...) blenderem, zmiksuj z orzechami, czosnkiem, papryczką i oliwą. Posól. Hałuszki ułóż w formie wysmarowanej oliwą. Wyłóż na wierzch pesto i podsmażone talarki cebuli. Przykryj folią aluminiową i piecz 12

  • Pomysł na pesto.

  • Frykadelki z mozzarellą oraz pesto

    ...w plasterki. Frykadelki wysuń z piekarnika.Rozłóż na nich ser i pesto. Zwiększ temperaturę do 200 st. Piecz jeszcze ok. 5 minut, aż ser zacznie się topić. Usmażone warzywa wymieszaj z sosem pomidorowym...

  • Przepis jest banalny, nie wnosi nic nowego do świata przepisów kulinarnych, ale mi ten obiadek bardzo smakował i muszę się nim podzielić, tzn. przepisem, nie obiadkiem:)

Artykuły na temat: pieczona sola z pesto
  • Warkocz z pesto

    Warkocze z ciasta, wszelkiego rodzaju plecionki zawsze są mile widziane na stołach. Taki warkocz dobrze prezentują się wizualnie, a gdy zrobimy z niego precelek doprawiony pesto, to zadziwi nas również swoim smakiem.

  • Ta cudownie zielona pasta przywędrowała do nas wprost ze słonecznej Italii i jest jednym z symboli tamtejszej kuchni. Pełno w niej aromatów i witamin, które usprawniają pracę naszego organizmu. Klasyczna wersja składa się głównie z bazylii, ale pesto niejedno ma imię. Czy znacie inne oblicza tej pasty? Fot. 123RF Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z całego...

  • Steki z pesto

    ...i dopiecz przez 10 minut. Zrób pesto: wszystkie składniki (oprócz soku i skórki z cytryny) rozgnieć w moździerzu. Dodaj sok i skórkę, a jeśli pasta wydaje się zbyt sucha, wlej trochę oliwy. Dopraw...

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Kotlety z mozzarellą i pesto

    ...jasnozłoty kolor.  4. Kotlety skrapiamy sokiem z cytryny, na każdym układamy plastry mozzarelli oraz pomidorów i smarujemy zielonym pesto. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • ​Bruschetta z pesto

    Paprykę pokrój w paski, ułóż na blasze, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz 10 minut w 2000 st. C. Kromki bagietki usmaż na oliwie. Przygotuj pesto. Pokrój bazylię, dodaj rozdrobnione orzeszki, czosnek (możesz dodać parmezan). Wlej oliwę i wymieszaj. Na grzanki nakładaj pesto, kozi ser i pieczoną paprykę. Zobacz też:

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Zapiekanka makaronowa z szynką i pesto

    Przygotowanie: Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło, dodaj mąkę i ciągle mieszając powoli wlewaj mleko, aż powstanie gęsty, gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 2. Dno naczynia do zapiekania posmaruj sosem. Połóż płat makaronu, rozprowadź na nim pesto, dodaj połowę pomidorów i szynki, a następnie ułóż kolejną warstwę. Posyp parmezanem. 3. Rozgrzej piekarnik do 180

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...