• Informacje na temat:

    pieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko kwaśnym

Przepisy na temat: pieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko kwaśnym
  • Mięso przykryte pysznym sosem z dodatkiem pieczarek.

  • Danie dla tych, którym znudziła się już karkówka z grilla, bo to delikatne i kruche mięso w aromatycznym sosie. Przepis przywiozłem z Siedliska nad jeziorem u Basi i Grzesia - serdecznie polecam ich kuchnię i pensjonat ;-)

  • Tak przygotowana karkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne dania. Karkówka przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko zdecydowanie zawiera więcej mięsa.

  • Pieczarki z serkiem, naleśniki polane sosem słodko – kwaśnym, takie połączenie sprawia że danie jest przepyszne. Zachęcam do zrobienia bo warto .

  • Ostatni dzień listopada skrywa co raz krótsze i chłodniejsze dni. Sprawdzoną metodą na te pierwsze, jesienne chłody oprócz tradycyjnej pierzyny czy ciepłego kaloryfera są właśnie rozgrzewające dania. Ciepłe posiłki dodają energii, a przede wszystkim poprawiają nastrój. Krucha, mięciutka karkówka w słodko-ostrym sosie z pieczarkami i cebulką wydaje się być idealnym daniem na tą porę roku.

  • Sklepowe półki uginają się od wszelkiej maści gotowych sosów do potraw. Sam kupuję je w ostateczności, uważnie sprawdzając ich skład, zdecydowanie przyjemniej jest zrobić sos samodzielnie.

  • Szybki i smaczny obiad.

  • Klasyką kuchni chińskiej jest kurczak, wieprzowina bądź owoce morza w sosie słodko-kwaśnym. U mnie wersja wegańska tego przepisu w którym mięso zastąpiła bogata w białko ciecierzyca.

  • Kurczak idealny do obiadu

Artykuły na temat: pieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko kwaśnym
  • Prezentujemy kolejny odcinek naszego serialu kulinarnego. Tym razem Beata Śniechowska - zwyciężczyni 2. edycji programu Masterchef - przygotowała dla was wyjątkową karkówkę. Oto jej przepis! Soczysta karkówka na INTERIA.TV. Składniki: 1-1,5 kg karkówki w całości 5 cm kawałek świeżego imbiru ½ pomarańczy (uprzednio sparzonej) 1 czerwona cebula Ok. 150 ml sosu sojowego jasnego 2 łyżki dobrej jakości ketchupu 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Ciemne, mocno kwaśne owoce aronii to doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Warto się spieszyć, by z owocujących krzewów uszczknąć coś dla siebie i swojego zdrowia. Fot. 123RF/Picsel W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze. Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum! Fot. 123RF/Picsel Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • W czasach, w których wydaje się, że wszyscy wszystko mają, bardzo ciężko jest znaleźć trafiony prezent na różne okazje, w tym na mikołajki. Dlatego też warto skorzystać z nieco niekonwencjonalnych pomysłów na obdarowywanie bliskich. Dlaczego by nie zafundować im prezentu w postaci słodkiego przysmaku? Nie dość, że taki prezent będzie pięknie wyglądał, to jeszcze zachwyci smakiem. Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com   Bardzo dobrym...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...