• Informacje na temat:

    pieczona golonka w warzywach

Przepisy na temat: pieczona golonka w warzywach
  • Golonka w piwie

    Prawdziwe męskie danie!

  • Tak przygotowana smakuje wybornie.

  • Pieczona golonka

    Proste i smaczne danie.

  • Znakomita ,,przystawka" pod zakrapianą męską zasiadkę.

  • Golonka po brazylijsku

    Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili pęczek pietruszki 1 pomarańcza 3 limonki 1 liść laurowy szczypta mielonych goździków 1 golonka (1,2 kg) 2-3 łyżki oleju sól 600 g ziemniaków 150 g marchewki 100 g mrożonego groszku 100 g kukurydzy z puszki 1 czerwona papryka 2 zielone cebulki 250 g pomidorów 1-2 jajka  4 gałązki...

  • Wypróbowany przepis na "Pieczona golonka"

  • Oktoberfest w twojej kuchni

    W tym roku przypada 200-lecie Oktoberfest, największego na świecie święta piwa. Jednak słynne niemieckie "chmielowe dożynki" to nie tylko namioty, złocisty napój i ludowa muzyka.

  • Kaloryczne? Ale jakie dobre! Czasem warto sobie pozwolić ;) A ta golonka wyszła po prostu przepysznie! Mięciutka, odchodząca od kości, aromatyczna... Ślinka leci na samo jej wspomnienie. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim talerzu! :) A u Was? :)

  • Dziczyzna

    Jean Francois Renard, poeta, który odwiedził Polskę za panowania Jana III Sobieskiego, napisał, że: "cała Polska jest najpiękniejszym krajem myśliwskim, jaki kiedykolwiek widział".

  • Ja osobiście nie przepadam za golonką ale mój mąż ją uwielbia.Zresztą jak większośc mężczyzn

Artykuły na temat: pieczona golonka w warzywach
  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Więcej zielonego

    ...zaczątkiem choroby nowotworowej. Ponadto fitozwiązki obecne w warzywach i owocach chronią komórki nerwowe oraz naczynia krwionośne, czyli mogą odwracać na wczesnym etapie mechanizm choroby. Co więcej(...) gwałtownych wahań stężenia glukozy we krwi, które mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Niektórzy uważają, że słodycze są dla naczyń krwionośnych groźniejsze niż smalec czy golonka. Zgodzi się pan...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Czy tłuszcz może... odchudzać?

    Schabowy, golonka, jaja - kalorycznie i tłusto! Słyszałaś, że taka dieta odchudza... A czy jest zdrowa?

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Problemy z wątrobą: Obalamy osiem mitów

    ...dłuższy czas przyjmowania. Wystarczy nie jeść tłustego, by była zdrowa: Fałsz Golonka, karkówka czy smalec to nie jedyne pokarmy, które źle znosi wątroba. Nie służą jej także... orzeszki ziemne...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Na pomoc wątrobie

    ...produkty bogate w witaminy B1, B2, B6 i PP, czyli m.in. brokuły, soja, kukurydza, kapusta, sałata. Witaminy te odgrywają ważną rolę w procesach przemiany materii. W warzywach znajduje się błonnik, który...

  • Skorzonera – zapomniane warzywo, które powoli zaczyna wracać na nasze stoły. Nie tylko doskonale smakuje, ale również ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Chociażby z tego względu warto się wysilić i poszukać jej na lokalnych targowiskach. Fot. 123rf Chociaż nazwa skorzonera brzmi egzotycznie, jest to zimowe warzywo, które już wieki temu pojawiało się w wielu polskich przepisach. Niestety, z nieznanych powodów zapomnieliśmy o nim i dopiero teraz, po wielu latach, odkrywamy je na nowo....