• Informacje na temat:

    pieczona faszerowan dynia

Przepisy na temat: pieczona faszerowan dynia
  • Zapiekane papryczki faszerowane

    Te apetyczne faszerowane papryczki najlepiej smakują na ciepło, bez dodatków. Razem z porcją ryżu albo z grzankami czosnkowymi doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacja.

  • Dynia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym z dużą ilością zielonej pietruszki, koperku i lubczyku.

  • Dynia na ciepło

    Faszerowana ryżem Sposób przygotowania Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odetnij wierzch dyni, usuń włókna i pestki. Środek dyni ponakłuwaj widelcem. Natrzyj solą, tymiankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż mięso i smaż ok. 10 minut, mieszając. Bazylię potnij na kawałki. Ryż połącz z mięsem, bazylią i jajkami. Dodaj sól...

  • Prosty przepis na pyszny obiad. Farsz do dyni można przygotować z dowolnego mięsa mielonego, można dodać też ryż, jak do gołąbków. Upieczoną dynię najlepiej podać z kaszą gryczaną lub kuskusem.

  • Anna Lewandowska proponuje bakłażana na lunch

    ..."Moja dzisiejsza propozycja na lunch to bakłażan faszerowany komosą ryżową i porem z orzeszkami pinii" - oznajmia na profilu Anna Lewandowska. "Spróbujesz?" - zachęca żona naszego najlepszego piłkarza Roberta Lewandowskiego.

  • Mamy jesień, a jak jesień to i dynia. Więc to ona jest głównym i właściwie jedynym składnikiem mojej dzisiejszej propozycji. Z racji tego, że dynia jest trochę mdła doprawiłam ją sporą dawką kurkumy i curry, dzięki czemu zyskała charakteru. Zapraszam :)

  • Chcesz przyrządzić dynię? Sprawdź, którą wybrać

    ...łatwo się obiera. Wyśmienita jest pieczona, faszerowana, sprawdza się też w zupach i gulaszach. Śmiało można jej używać do słodkich wypieków. Bezłupinowa Ma żółtozieloną skórkę, owalny kształt oraz(...) także francuską. Jest spora, okrągła, mocno spłaszczona. Czasem na skórce widoczne są przebarwienia od koloru zielonego do piaskowego. Im więcej koloru piaskowego, tym dynia jest bardziej dojrzała, a jej...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczona dynia"

  • Jesienny obiad

    Patison faszerowany Sposób przygotowania 1. Patisony umyj, wytrzyj, odkrój czubki. Wydrąż środek, posól i odstaw. Cebulę posiekaj i podsmaż. Dodaj pokrojone w kostkę papryki i przeciśnięty czosnek. Gdy papryka się zarumieni, dodaj mięso mielone, pokrojone pomidory. Przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką, cukrem. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną kolendrę.  2. Patisony...

  • dynie przecinamy na pol/Matylda,pizmowa/i polowke wkladamy do brytwanki.Obficie posypujemy cukrem,cynamonem,wkrapiamy polowke cytryny.Mozemy wlozyc 1-2 gozdziki jezeli lubimy ich smak i zapach.Brytwanka skrapiamy kilkoma lyzkami wody.Pieczemy okolo 30 minut w nagrznym piekarniku do 180st.

Artykuły na temat: pieczona faszerowan dynia
  • Cukinia, dynia i spółka

    ...? Można ją jeść na surowo, np. w postaci dodatku do surówki  z marchewki. Zawiera sporo kwasu foliowego. Cukinia nadaje się do grillowania, pieczenia i faszerowania, może też być zagęstnikiem do zup i sosów. Wystarczy ją obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, a miąższ drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Dodać do sosu mięsnego czy zupy - zagęści potrawę zamiast mąki. Dynia Królowa...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w liczne witaminy i minerały. Fot. 123RF/Picsel Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą halloweenową, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Warto...

  • Dynia na słono i słodko

    Słusznie nazywana jest królową jesieni. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i ma niewiele kalorii. Dynia jest pyszna w potrawach i deserach!

  • Gdy nadchodzi jesień, nabieramy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. W tym wypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak sezonowe, faszerowane warzywa. Oto kilka przepisów, które musicie koniecznie wypróbować. Fot. 123RF Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Początek jesieni daje nam w tej kwestii ogromny wybór, a jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do eksperymentowania z...

  • Dynia niejedno ma imię

    Najbardziej popularna jest dynia olbrzymia, zwana też zwyczajną. A która jest najlepsza i do czego? Ja polecam cztery wyjątkowe odmiany.

  • Dynia to smaczne i zdrowe warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań. Chociaż zwykle jadamy ją w wersji wytrawnej, nasi użytkownicy wiedzą, że równie dobrze sprawdza się w deserach. Fot. 123RF/Picsel 100 gramów tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę A. Ten przeciwutleniacz wykazuje...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Wielkanoc – wielu z nas nie wyobraża sobie jej bez klasycznego żurku z białą kiełbasą, mazurka czy faszerowanych jajek. A może tym razem zrobić coś inaczej? Chcesz nieco odświeżyć wielkanocny stół? Tradycyjnie czy nowocześnie – jeśli co roku masz ten dylemat, to ten tekst jest dla ciebie! Zainspiruj się!

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Co powinnaś jeść, by wzmocnić paznokcie?

    ...ziaren słonecznika, herbata zielona. Albo: owsianka na wodzie z bananem i aronią. Obiad Krem z brokuła, pierś kurczaka pieczona w ziołach, kasza jaglana na ostro, surówka z białej kapusty(...) z dyni, 3 śliwki i kubeczek jogurtu. Kolacja Papryka faszerowana mięsem z indyka i brązowym ryżem z natką pietruszki i sosem pomidorowym, woda z cytryną albo sałatka z ryżu, tuńczyka, kukurydzy...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...