• Informacje na temat:

    pieczenie wędzonego mięsa

Przepisy na temat: pieczenie wędzonego mięsa
  • Łosoś wędzony aromatem herbacianym

    Łosoś to jedna z najtłustszych, ale też najzdrowszych ryb. Zawiera rzadko spotykany zestaw unikalnych wartości odżywczych. Ryba ta bogata jest w cynk i selen, potas, jod, a także witaminy takie jak: A, D E i B, które są szczególnie ważne dla naszego organizmu w chłodne i deszczowe dni, kiedy łatwo nabawić się infekcji. Przyrządzenie pysznego, wędzonego aromatem herbacianym łososia według...

  • wędzonka domowa najlepsza

  • Pieczeń z mięsa mielonego

    Składniki: 2 papryczki chili 400 g keczupu 100 g brązowego cukru 6 łyżek octu winnego białego 100 ml mocnej kawy\4 łyżki Whiskey 4 łyżki miodu 3 kromki pieczywa tostowego 1 cebula 6 gałązek majeranku 600 g mielonej wołowiny 400 g mielonej wieprzowiny 1 łyżka musztardy 1 jajko Łyżeczka soli Łyżeczka pieprzu 100 g boczku wędzonego Przygotowanie: Z chili usunąć pestki, resztę...

  • Coś nowego na kanapki-proszę bardzo -pyszna pasta kanapkowa tym razem z wędzonego boczku mniam.... polecam gorąco bo przepis jest bardzo prosty

  • Udziec z pieczonymi ziemniakami

    Proste i smaczne danie

  • Bardzo smaczny dodatek na śniadanie lub kolację,bardzo polecam:)

  • Pieczone skrzydełka na 4 sposoby

    .... Owinięte wędzonym boczkiem Składniki: 12 skrzydełek kurczaka (ok. 80 dag) 5 łyżek keczupu 1-2 łyżki oleju 1 mała papryczka chili 12 plasterków wędzonego boczku 1 słoik (ok. 150 ml...

  • Przepis wart wypróbowania: "Rolada z mielonego mięsa"

  • Schab pieczony z cytryną

    Składniki: - 1,2 kg schabu, - 2 cytryny, - 10 dag plasterków boczku wędzonego, - 2 ząbki czosnku, - 1 kg ziemniaków, - sól, - pieprz, - po 4-5 gałązek szałwii, natki, bazylii, oregano(...) (oprócz szałwii) i czosnek posiekaj, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek i posmaruj nimi wierzchnią stronę mięsa. Połóż na wierzch boczek pokrojony w cienkie plastry. Cytrynę pokrój w plasterki...

  • Smaczny pomysł na "Pieczeń wędzona z czosnkiem"

Artykuły na temat: pieczenie wędzonego mięsa
  • Masz nadciśnienie? Uważaj na wędzone ryby

    W rybie najcenniejsze są: białko, kwasy omega-3, sole mineralne oraz witaminy. Dzięki pieczeniu czy gotowaniu na parze mięso najmniej traci na wartości. "Wędzenie, jak każda obróbka termiczna, pociąga za sobą utratę od 40 do 60 proc. kwasów omega-3, witamin i składników mineralnych. I tak np. makrela po upieczeniu w 100 g mięsa zawiera ok. 0,25 g kwasów omega-3, wędzona natomiast już tylko 0,15

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Co zamiast mięsa?

    ..., zwyrodnienia stawów, nowotworów.  Statystyczny Polak zjada ponad kilogram mięsa tygodniowo. Według zaleceń żywieniowców ilość czerwonego mięsa nie powinna przekraczać 500 g (w tym wędliny(...) komórek. Sporo protein mają ryby, ale doskonałym zastępstwem dla mięsa są jajka. Są źródłem najwyższej jakości białka - jest ono nawet lepiej przyswajane niż z mięsa. A cholesterol z żółtka nie zatyka...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Pieczona czy wędzona?

    ...wszyscy zaczniemy się takich informacji domagać, nawet najbardziej niechętny sprzedawca w małym sklepiku w końcu je wywiesi. Kiedyś z 10 kg surowego mięsa wytwarzano około 8 kg wędliny. Dziś z tej samej ilości najbardziej pazerni potrafią wyczarować do 20 kg. Dodając do kilograma skórek, tłuszczu i garści mięsa soli, azotynów i azotanów, polifosforanów, emulgatorów, zagęstników, lecytyny sojowej...

  • Mięso mielone gości zwykle na naszych talerzach pod postacią nieśmiertelnych kotletów. A gdyby tak pożegnać kulinarną nudę i wykorzystać ten produkt w nieco inny sposób? Oto nasze propozycje. Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, ma niemal nieograniczoną liczbę zastosowań w kuchni. Z jego pomocą przygotujecie nie tylko klasyczne kotlety, ale również ciekawe zupy, sycące sosy, zapiekanki oraz wiele zaskakujących przekąsek, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach....

  • I co z tym mięsem?

    Skąd wiemy, że jedzenie mięsa nie służy zdrowiu? Dowodzą tego badania epidemiologiczne dotyczące związku między występowaniem nowotworów a dietą mięsną. Kilkaset z nich przeanalizowali eksperci Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (agendy WHO). Raport z ich pracy ukazał się pod koniec 2015 roku. Było o nim głośno, ponieważ wykazał, że jedzenie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...