• Informacje na temat:

    pieczenie w garnkach zeliwnych

Przepisy na temat: pieczenie w garnkach zeliwnych
  • Ziemniaki po cabańsku

    Uchodzą za prawdziwy rarytas i regionalny przysmak. Są spuścizną po tatarskich przodkach obecnych mieszkańców Chrzanowa. Znakomicie nadają się na pikniki i towarzyskie spotkania na świeżym powietrzu.

  • Chleb jest pyszny, bardzo sycący i naprawdę prosty. Do jego upieczenia potrzebny jest żeliwny garnek. Jego akurat nie da się zastąpić. No, może się da, ale to jest trudne. Można próbować z glinianymi garnkami, szkłem żaroodpornym, a nawet zwykłym stalowym garnkiem z pokrywką (bez plastikowych elementów, bo się stopią!), ale jednak najlepszy efekt uzyskasz piekąc w garnku żeliwnym. Warto w niego zainwestować.

  • Kuchnia na cały tydzień

    Nie masz pomysłu na obiad? Te potrawy są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne!

  • Chleb pieczony metodą "garnkową" na stałe zagościł na moim stole bo jest po prostu pyszny i praktycznie sam się robi. Kto jeszcze nie piekł takiego chleba koniecznie musi spróbować, a zapewniam, że nie będzie żałował.

  • Przyjęcie bez kalorii

    ...pieczeniem warzywa w papilotach posypać prawdziwym parmezanem, który we Włoszech jest często dodawany do warzyw. Ziemniaki a la Sophia Składniki: 8 małych ziemniaków, 2 duże pomidory, 1 czerwona...

  • Polecam wam danie, które u nas gotowało się nad ogniskiem w takim żeliwny garnku, przeważnie zawsze w czasie wakacji, tylko że w tedy do garnka wrzucaliśmy surowe ziemniaki i wszystko dusiło się nad ogniskiem około 2-3 godzin. Ale taki chłopski garnek zrobiony w domu też jest bardzo smaczny, chociaż nie równa się z tym z nad ogniska.

  • Witajcie! Dzisiaj przepis, jak w bardzo prosty sposób upiec przepyszny chleb. Przepis ten bije rekordy popularności w internecie dlatego nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała. Po kilku podejściach i małych modyfikacjach mogę Wam dzisiaj z pełną odpowiedzialnością podać recepturę, która zawsze się sprawdza, zaś od Was zależy jedynie dobór dodatków

  • Wafelki Prince polo sprawiają że ciasto nie tylko jest pyszne ale również ładnie wygląda.

  • Przedstawiam drugi etap przygotowania piernika staropolskiego. Od 18 do 20 mamy czas na upieczenie ciasta. No to do dzieła :)

  • Kapusta kiszona w wersji na ostro.

Artykuły na temat: pieczenie w garnkach zeliwnych
  • Osiem sposobów na udane przetwory

    ...mieszać. Najlepiej drewnianą łyżką (metalowa przecina miąższ skórki), by owoce się nie rozpadały.  7. Pieczenie Zamiast smażyć, możesz wstawić garnek z owocami do piekarnika (na 100°C) i trzymać tak...

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...

  • ​Śniadanie do łóżka

    Najlepszym afrodyzjakiem jest wspólne jedzenie. Nieważne, czy wybierzesz różowy krem z malinami, czy mango w różanym syropie - śniadanie w łóżku wygra z niejedną... romantyczną kolacją.

  • Święta bez mazurka lub piaskowej babki? Wykluczone! Trudno wyobrazić sobie, by w Wielkanoc na naszym stole zabrakło pachnących i smakowitych wypieków. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich, którzy obawiają się o swoje kulinarne umiejętności, uspokajamy - istnieje kilka sprawdzonych pomysłów na to co zrobić, by przygotowywane przez nas ciasta, torty i ciasteczka zachwyciły resztę domowników. Na Wielkanoc upiecz bliskim radość! Przepis to podstawa Choć wydaje się to oczywiste, podstawą udanego wypieku...

  • Jak utrzymać wagę?

    To nie przypadek, że 80 procent kuracji odchudzających kobiet kończy się niepowodzeniem, a wysiłki tych, którzy przez kilka miesięcy walczyli ze swoim łakomstwem, okazują się daremne z chwilą powrotu do normalnego odżywiania.

  • Po kotletach mielonych i soczystej karkówce, w naszym serialu nadszedł czas na deser. Stefanka w wykonaniu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom z pewnością przypadnie wam do gustu. Stefanka bez pieczenia na INTERIA.TV. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 1 l mleka kokosowego 50 g brązowego cukru laska wanilii laska cynamonu ciasteczka owsiane kakaowe do dekoracji: 150 ml miodu płynnego 80 g orzechów laskowych 80 g orzechów włoskich 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej   Wykonanie: Kaszę...

  • Żeby jabłko było jabłkiem

    Malinówki, antonówki, kosztele – któż widział takie odmiany jabłek na straganach w minionym dziesięcioleciu? Tylko szczęśliwcy. Królują gatunki hybrydowe, pozbawione wyrazistego smaku, które najlepiej bojkotować.

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Lubię swoje gafy

    Wiem, kiedy się urodziłam, ale nie wiem, ile mam lat. Od dzieciństwa w mojej głowie nic się nie zmieniło.

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...