• Informacje na temat:

    pieczenie szynki z warzywami

Przepisy na temat: pieczenie szynki z warzywami
  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Szynka jak marzenie Dawniej przygotowanie szynki do pieczenia zajmowało sporo czasu. Wieprzowe mięso trzeba było poporcjować, usunąć kości i odpowiednio zaprawić. Dziś ta droga została znacznie(...) będzie szynka przygotowana w glazurze, dzięki której osiągniemy efekt chrupkiej skórki. Wystarczy, że przed włożeniem szynki do piekarnika, polejemy ją mieszanką miodu, brązowego cukru, sosu sojowego...

  • Wspaniała na gorąco - na rodzinny obiad i na zimno.

  • Duńskie roladki z pieca z warzywami

    Składniki na 4 porcje: 6 plastrów mięsa wieprzowego (z szynki) sól, pieprz 6 łyżeczek gruboziarnistej musztardy 12 plastrów bekonu 12 suszonych śliwek 2 cebule 2 łyżki oleju słonecznikowego 200 ml bulionu warzywnego 200 ml Portweinu 500 g marchewki 500 g pora 2 łyżki masła 2 łyżki anyżku  Przygotowanie: Każdy plaster mięsa doprawić solą i pieprzem...

  • łatwe w przygotowaniu, smaczne, bez tłuszczu

  • Wieprzowina w porzeczkach

    Porzeczki zawierają całkiem sporo minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Dostarczają także cennych witamin - C, A, PP, B6 K i E. Do przygotowania pieczeni potrzebujemy: 1 kg mięsa wieprzowego, np. szynki, 250 g porzeczek czerwone lub czarne), cebulę, 3 ząbki czosnku, łyżkę miodu, 2 łyżki sosu teriyaki, oliwę z oliwek, świeżo zmielony pieprz. Na początek mięso obsmażamy na...

  • Pyszne,delikatne mięsko ,które rozpływa się w ustach po takim przygotowaniu. Bardzo polecam na pewno zachwyci :)

  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    Ślimaczki z serem i wędzoną szynką 1. Wymieszaj cztery łyżki keczupu z łyżką majonezu, dodaj bazylię, oregano, pół łyżeczki granulowanego czosnku, po szczypcie soli i pieprzu.  2. Rozwiń ciasto, posmaruj sosem. Ułóż plasterki sera, potem szynki. Złap za dłuższy brzeg i zroluj. Pokrój na plasterki szerokości około 2 cm.  3. Gotowe ślimaczki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia...

  • W przepisie oryginalnym udziec wołowy, ja wykorzystałem przerośniętą szynkę wieprzową.

  • Kurczak na letni obiad

    .... Na każdym kawałku mięsa ułóż po plastrze szynki i sera. Zwiń roladki.  Piekarnik rozgrzej do temperatury 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Jajka wbij do miseczki, rozkłóć widelcem. Na...

  • Dla wyostrzenia smaku delikatnej szynki,podaję galaretkę z majonezem i szczypiorkiem.

Artykuły na temat: pieczenie szynki z warzywami
  • Rozmaitości z pieca

    ...z pomidorami Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 4 duże pomidory , 25 dag szynki, 25 dag twarogu, 1 cebula, 1 szklanka bulionu z kostki, 1 łyżka masła, sól, pieprz. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Cukinia? Zapiecz to!

    ...i serem Składniki na 4 porcje: 500 g cukinii, 2 łyżki oliwy, 100 g szynki konserwowej lub kiełbasy szynkowej, 125 g mozzarelli, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek bazylii i pietruszki, 200 g twardego(...) papierowym ręczniku. Na każdym pasku cukinii kładziemy kawałek wędliny mniej więcej tej samej wielkości. Skrawki pozostałej szynki i mozzarellę kroimy na małe kawałki. Siekamy obrany czosnek, bazylię...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • Zdrowy brokuł

    ...złoty kolor. Podawaj z ulubioną surówką. Fritatta z warzywami Składniki na 6-8 porcji: 1 duży brokuł (ok. 50 dag), po 1 strąku papryki czerwonej i pomarańczowej, 10 dag szynki lub boczku(...). Dodaj szynkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszając smaż 3-5 min (jeśli zamiast szynki użyjesz boczku przesmaż go na osobnej patelni, najlepiej teflonowej bez użycia tłuszczu). Do miski wbij jajka...

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...

  • Sałatki? Idealne na wiosnę!

    ...: 4 porcje makaronu świderki, 1 brokuł, 1 żółta papryka, 8 plasterków szynki lub mielonki królewskiej, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki jogurtu greckiego, oliwa. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić, zahartować. Brokuły lekko podgotować, odsączyć. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę. Plastry szynki pociąć w paski...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Widelcem po mapie

    ...początkujących Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut gotowania ziemniaków Składniki: 12 małych młodych ziemniaków, 4 dymki, 2 garście fasolki szparagowej, 4 cienkie plastry szynki(...). 6. Przekrojone na pół ziemniaki i fasolki wymieszaj z sosem, podziel na porcje i na każdą połóż posiekaną dymkę oraz plastry chrupiącej szynki. Podawaj z połówką jajka na miękko. Tekst, stylizacja...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...