• Informacje na temat:

    pieczenie szynki na obiad

Przepisy na temat: pieczenie szynki na obiad
  • Jesienny obiad

    ...w grube plastry. Ponacinaj tak, by powstały duże kotlety. Rozbij je tłuczkiem. Z obu stron posyp solą i pieprzem. Każdy wyłóż plastrami szynki i sera. Złóż na pół i dociśnij. Kotlety maczaj w roztrzepanym...

  • Wspaniała na gorąco - na rodzinny obiad i na zimno.

  • Zimowy obiad z piekarnika

    Pieczona szynka z ziemniakami Surową szynkę opłucz, osusz, natrzyj olejem (4 łyżki) wymieszanym ze sporą szczyptą soli i pieprzu oraz 2 łyżkami wędzonej papryki. Obłóż rozmarynem, odstaw na 2 godziny.  Oczyszczone papryki pokrój w paski, czosnek w plasterki, cebulę w piórka. Zrób podłużne nacięcia na wierzchu szynki. Napełnij je połową czosnku, cebulą i papryką. Szynkę obwiąż, ułóż...

  • Sprawdzony przepis na "Rolada cielęca na niedzielny obiad"

  • Pomysł na prosty obiad

    Chrupiąca przystawka Efektowną i prostą przystawkę do obiadu przygotujesz w liściach cykorii. Opłucz je, osusz, odetnij gorzkie piętki, rozłóż na talerzu. Napełnij posiekanym jabłkiem, radicchio i serem pleśniowym. Dopraw solą, pieprzem, cytryną i oliwą. Spaghetti Spaghetti to danie, które możesz podać na obiad, a następnego dnia... zapiec na kolację. Wystarczy, że przełożysz je do formy...

  • Zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem, cebulką, kiełbasą, pyszny obiad.

  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj tym kawałki schabu. Posyp je solą, pieprzem, chili oraz ziołami prowansalskimi. Odłóż na ok. 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie plasterki szynki potnij na połówki. Kolby cykorii oczyść, podziel na pojedyncze liście, umyj je i dobrze osusz. Każdy kawałek mięsa obłóż 2-3 liśćmi cykorii. Owiń paskami szynki albo plasterkami boczku. Ułóż ciasno w żaroodpornym...

  • Pieczeń wieprzowa z szynki podana z pure ziemniaczanym w sosie chrzanowym idealna na świąteczny obiad.

  • Obiad dla zabieganych

    Polędwiczki w cieście francuskim Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 30 dag) 1 op. ciasta francuskiego 2 łyżki oleju 4 plasterki gotowanej szynki 4 łyżeczki musztardy miodowej(...) oleju. Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem. 2. Na prostokątach ciasta rozłóż plasterki szynki. Posmaruj je musztardą, posyp posiekaną natką i majerankiem. Na każdym kawałku ciasta połóż porcję...

  • Bardzo dobry. Można go serwować na obiad lub jako danie gorące.

Artykuły na temat: pieczenie szynki na obiad
  • Pomysł na obiad

    Roladki z ziołowym puree Składniki: 1 kg ziemniaków Sól 8 cienkich kotletów wieprzowych 4 łyżki musztardy 8 plastrów szynki parmeńskiej Czarny pieprz Po pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 200 ml mleka Gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Mięso posmarować...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • Szybki zimowy obiad

    Zupa serowo-warzywana Składniki na 6 porcji: 70 dkg ziemniaków, 1 cebula, 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, mały por, 20 dkg wędliny (szynki lub polędwicy - najlepiej wędzonej), łyżka masła, dwie kostki serka topionego śmietankowego z ziołami albo z papryką,  1 i ½ litra bulionu warzywnego, drobiowego lub mięsnego, sól, pieprz. Ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę obierz i pokrój...

  • Niedzielny obiad to wyjątkowa moment w całym tygodniu, która daje wytchnienie, umożliwia spotkanie z najbliższymi i niespieszne delektowanie się spokojem, dobrym towarzystwem i świetnym jedzeniem. Takie chwile bowiem wymagają wyjątkowych potraw i ciekawych tematów do długich rozmów. Oto pięć łatwych przepisów na obiad dla całej rodziny, które nie przysporzą wam problemów i pozwolą cieszyć się dużą ilością wolnego czasu. Oto dania, które wymagają niewiele pracy i gwarantują sukces w kuchni. 1....

  • Pyszny obiad dla Dziadków. Świętujemy Dzień Babci i Dzień Dziadka z marką WINIARY!

    .... Zainspirujmy się tradycyjną kuchnią i podajmy na stół pyszne polskie dania. Do przygotowań zaprośmy także najmłodszych domowników. Jak przyrządzić smaczny obiad na Dzień Babci i Dzień Dziadka, radzi...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Cytrynowy obiad – cielęcina panierowana w cytrynach i menu na Wielki Tydzień

    ...i piersi z kurczaka. Szkoda. Kiedyś cielęcina była obowiązkowym punktem Wielkanocnego obiadu w naszym kraju obok pieczonej szynki.   Cielęcina z dzisiejszego przepisu jest niezwykle prosta i szybka...

  • Jak często zastanawiasz się, co ugotować na obiad? Ten niedzielny, gdy cała rodzina może spotkać się przy stole, nie jak w tygodniu, gdy każdy zjada oddzielnie coś na chybcika . W książce 52 zestawy obiadowe - złożone z zupy, drugiego dania i deseru. Na każdy tydzień co innego, oryginalnego i smakowitego, zależnie od pory roku.  

  • Obiad dobrze przemyślany

    ..., 2 puszki tuńczyka, 3 jabłka, 35 dag sera żółtego Ponadto: jedna duża szklana salaterka lub kilka mniejszych, pomidorki koktajlowe oraz koperek do dekoracji Ewentualnie: 2 ząbki czosnku, 30 dag szynki(...) ser żółty. 2. W naczyniu szklanym układaj warstwami składniki, każdą warstwę przekładaj majonezem. Aby ożywić sałatkę, można jeszcze dodać warstwę groszku, kolorowych papryk oraz szynki pokrojonej...

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...