• Informacje na temat:

    pieczenie gotowej masy makowej

Przepisy na temat: pieczenie gotowej masy makowej
  • Warkocz makowy

    Składniki: Farsz makowy: 850 g masy makowej np. Bakalland 100 g żurawiny z sokiem z granatu Ciasto: 250 g mąki tortowej 50 g masła 150 ml mleka 1 opakowanie drożdży suszonych 3 łyżki cukru szczypta soli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem i solą...

  • Przepis wart wypróbowania: "Gruszka estragonowa w sosie z masy makowej"

  • Ciasto-choinka - efektowne i łatwe

    Ciasto to robimy z gotowego ciasta francuskiego i maku w puszce. Efekt "wow" osiągniemy za sprawą formy ciasta, któremu nadamy postać rozłożystej choinki. Do wykonania ciasta potrzebujemy: dwóch opakowań ciasta francuskiego, puszki gotowej masy makowej, zapachu migdałowego, 2 łyżek cukru, 1 białka jaja. Ciast francuskie rozkładamy na posypanej nieco mąką stolnicy i smarujemy białkiem jaja. Na to...

  • Tort, który nie wymaga wielu umiejętności, by efekt był zadowalający - jestem tego przykładem ;) prawdziwe dekoratorskie antytalencie, a wyszedł całkiem całkiem ;) starałam się jak najlepiej opisać wykonanie.

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Przepis jest nieco uproszczony, gdyż wykorzystamy tu gotową masę makową z puszki, co oszczędzi nam nieco pracy.Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 900 g masy makowej z puszki, 5 jaj, 250 g masła, szklankę cukru, 3 średnie jabłka, 5 łyżek kaszy manny, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło i cukier...

  • Przepis wart wypróbowania: "Koronki z masy lukrowej"

  • Strudel z makiem i wiśniami

    Składniki: 450 g mrożonego ciasta francuskiego 500 g chudego twarożku 250 g gotowej masy makowej Opakowanie cukru waniliowego Opakowanie budyniu waniliowego Słoik wiśni (720 ml) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 100 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Twarożek, 100 g masy makowej, cukier waniliowy i pół opakowania budyniu wymieszać na gładka masę...

  • Powstały przez przypadek. Piekłam makowiec, zostało mi trochę masy makowej. Pomyślałam, że dodam mąki, proszku do pieczenia i spróbuję upiec muffiny. Wyszło smacznie. Polecam.

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...nadziane masą makową i konfiturą wiśniową. Szybki deser do przygotowania w ostatniej chwili z masy makowej, która pozostała z innych makowych świątecznych wypieków. To jeden z tych, który nie wymaga(...) zamrożone, należy je wcześniej odmrozić). Nożem do pizzy (lub zwykłym) pokroić na 8 części, najlepiej kwadratów. Na środek każdego kawałka wyłożyć łyżkę masy makowej (30 g) i pełną łyżeczkę dżemu...

  • Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast.

Artykuły na temat: pieczenie gotowej masy makowej
  • Makowe ślimaczki

    ... 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C (jeśli masz termoobieg temp. ustaw na 200 st.). 2. Na blacie rozłóż płat gotowego ciasta drożdżowego. Posmaruj go równo połową masy makowej. To samo zrób z drugim płatem. 3. Oba zwiń ciasno jak roladę. Brzeg każdej z rolad posmaruj roztrzepanym jajkiem, by się  skleił. Resztą jajka posmaruj wierzch ciasta. 4. Pokrój rolady ostrym nożem  na dość...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Tort opium

    Wykonanie biszkoptu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię, kakao przesiać i odłożyć. Żółtka i połowę cukru utrzeć na bardzo jasną masę. Osobno ubić białka, po lekkim spienieniu dodać sól, na sztywno. Dodać stopniowo pozostały cukier, cały czas ubijając, do powstania gęstej i błyszczącej masy. Do masy dodać utarte żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Tort Opium

    ...i połowę cukru utrzeć na bardzo jasną masę. Osobno ubić białka, po lekkim spienieniu dodać sól, na sztywno. Dodać stopniowo pozostały cukier, cały czas ubijając, do powstania gęstej i błyszczącej masy. Do masy dodać utarte żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. Spód formy o średnicy 23 cm...

  • Święta bez mazurka lub piaskowej babki? Wykluczone! Trudno wyobrazić sobie, by w Wielkanoc na naszym stole zabrakło pachnących i smakowitych wypieków. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich, którzy obawiają się o swoje kulinarne umiejętności, uspokajamy - istnieje kilka sprawdzonych pomysłów na to co zrobić, by przygotowywane przez nas ciasta, torty i ciasteczka zachwyciły resztę domowników. Na Wielkanoc upiecz bliskim radość! Przepis to podstawa Choć wydaje się to oczywiste, podstawą udanego wypieku...

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    ...makowy spód: 250 g masy makowej Bakalland 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miękkiego masła 2 małe jajka 50 g mielonych orzechów(...), dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj. W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej...

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...

  • Ciasta w dobrym stylu

    ....  Ciasto jabłkowo-makowe Składniki: 1 cytryna 2 jabłka 200 g masła Opakowanie cukru waniliowego 6 jaj 350 g mąki Opakowanie proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 4-5 łyżek gotowej masy makowej 2-3 łyżki żurawiny (ze słoika) 250 g cukru pudru Czerwony barwnik spożywczy Tłuszcz i bułka do formy Jabłka pokroić na małe kawałki, skropić 1 łyżeczką soku z cytryny. Masło...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...