• Informacje na temat:

    pieczenie chleba w garnku rzymskim

Przepisy na temat: pieczenie chleba w garnku rzymskim
  • 10 prostych pomysłów na dania z żółtym serem

    ...chleba, wafli ryżowych. Różne grzanki Najprostsze: połóż plastry sera na kromkach bułki lub chleba i zapiecz. Tartym serem możesz również posypać warzywa, np. cukinie, bakłażany, paprykę lub(...). Możesz też ugotować zupę serową: w garnku na maśle zeszklij cebulę, dodaj bulion, zagęść, np. mąką, zagotuj, wsyp starty ser żółty (ok. szkl.), podgrzewaj, aż się stopi. Dopraw, ewentualnie dodaj...

  • Najprostszy z przepisów na chleb! Wychodzi świetny zarówno z mąki pszennej jak i mieszanej. Mało zachodu - świetny efekt!

  • Domowy, chrupiący chlebuś jest najlepszy :) Ten jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze wychodzi. A co najciekawsze - rośnie w lodówce całą noc :) Jak upieczecie go raz - zagości w Waszym menu na stałe!

  • Ostatnio w internecie bardzo popularny jest chleb pieczony w garnku, więc i ja się skusiłam, żeby wypróbować tę metodę. Przyznam szczerze, że efekt przerósł moje oczekiwania chrupiąca skórka, mięciutkie wnętrze, a samo wykonanie tego pysznego chleba nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki:

  • Chleb pieczony metodą "garnkową" na stałe zagościł na moim stole bo jest po prostu pyszny i praktycznie sam się robi. Kto jeszcze nie piekł takiego chleba koniecznie musi spróbować, a zapewniam, że nie będzie żałował.

  • Tego dnia miałam wiele do zrobienia i nie miałam czasu na stanie w kuchni a obiad trzeba było przygotować. Postanowiłam przygotować danie jednogarnkowe ale po swojemu.

  • Wędzona wieprzowina metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk. Idealna wędlina do kanapek.

  • Kolejne schaby uwędzone w garnku, polecam, wędlinka bardzo smaczna.

  • Kolejne schaby uwędzone w garnku, polecam, wędlinka bardzo smaczna.

  • Bardzo smaczna wędzonka, polecam. Wędzenie w garnku jest bardzo proste, opisałam to w moim artykule, porady.

Artykuły na temat: pieczenie chleba w garnku rzymskim
  • Święto smaku

    ...°C. Roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicową, wlej ją do formy (konsystencja pasztetu przed upieczeniem ma przypominać masę na placki ziemniaczane). Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć(...) o dużych oczkach, białą część pora pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej połowę masła w garnku i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż 5 minut, mieszając. Zalej bulionem tak, by je przykrył, dodaj płaską łyżeczkę...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Po raz szósty, 13 i 14 czerwca, Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Miasta zaprasza mieszkańców Krakowa i przybyszów na Plac Wolnica, na Święto Chleba i V Festiwal Smaku. Na krakowski Kazimierz przybędą mistrzowie piekarscy, cukiernicy i producenci Małopolskich Produktów Tradycyjnych. Wierzymy, że przybywające na Plac Wolnica rzesze krakowian i turystów w atmosferze święta i...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Po kotletach mielonych i soczystej karkówce, w naszym serialu nadszedł czas na deser. Stefanka w wykonaniu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom z pewnością przypadnie wam do gustu. Stefanka bez pieczenia na INTERIA.TV. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 1 l mleka kokosowego 50 g brązowego cukru laska wanilii laska cynamonu ciasteczka owsiane kakaowe do dekoracji: 150 ml miodu płynnego 80 g orzechów laskowych 80 g orzechów włoskich 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej   Wykonanie: Kaszę...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...