• Informacje na temat:

    pieczenie chleba dobre rady

Przepisy na temat: pieczenie chleba dobre rady
Artykuły na temat: pieczenie chleba dobre rady
  • Dobry ruch

    Wiemy, że zależy ci na ładnym wyglądzie w bikini. A nam zależy, żebyś osiągnęła cel i nie straciła zdrowia ani dobrego samopoczucia. Dlatego mówimy "nie" głodówkom przed urlopem! Masz osiem tygodni - właśnie tyle zostało do wakacji. A w tym czasie? Obiecujemy: będziesz jadła z apetytem. Dajemy słowo: zaczniesz ćwiczyć z ochotą. Spokojnie zdążysz zrealizować plan, twoje ciało nabierze smukłości...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Do Auschwitz trafiła w trzecim miesiącu ciąży. Przeszła przez piekło

    Henryka Rowińskiego. Byłam przekonana, że to mężczyzna, z którym zostanę na dobre i złe. Nasza miłość, jak każda inna, miała swoje wzloty i upadki. Moja przyszła teściowa, Karolina Rowińska, była(...). Dzięki mamie miałam więc nie pół, a litr zupy, nie jedną, a dwie lub półtorej kromki chleba. Raz nawet za jedzenie, którego sobie odmówiła, kupiła mi od innych więźniarek sznurowane buty! W ślubnych...

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...

  • Być jak celebrytka

    ..., gdy ją stosowałam, ważyłam mniej). Niestety, pisze również o tym, żeby stronić od jedzenia na mieście, bo nawet w tak zwanej dobrej knajpie potrawy są przetworzone, słabej jakości, zawierają cukier, sodę, za dużo soli. Tuczą. Trzeba gotować do pracy. W diecie niełączenia nie można zjeść chleba z serem ani z szynką, nawet tą samodzielnie upieczoną, więc Agnieszka przygotowuje kanapki z pieczywa...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    ...główny - nieumiarkowania w jedzeniu i piciu? - Pan Bóg dał wolną wolę i człowiek wybiera. Musi wybierać to, co uznaje za dobre, a nie to, co złe. Trzeba odsuwać od siebie łakomstwo. Kiedy robimy(...). Surówek z marchewki czy kapusty nie słodzimy, bo mężczyźni nie chcą słodkich. U sióstr muszą być posłodzone. Ojcowie mówią siostrze, kiedy coś im nie smakuje? - Jeśli jest niedobre, to na pewno im nie...

  • Po raz szósty, 13 i 14 czerwca, Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Miasta zaprasza mieszkańców Krakowa i przybyszów na Plac Wolnica, na Święto Chleba i V Festiwal Smaku. Na krakowski Kazimierz przybędą mistrzowie piekarscy, cukiernicy i producenci Małopolskich Produktów Tradycyjnych. Wierzymy, że przybywające na Plac Wolnica rzesze krakowian i turystów w atmosferze święta i...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    ...samodzielnie zupy, takich, którzy o pieczeniu chleba jeszcze nie myślą, nie wiedzą, co to jest brukiew czy skorzonera. Bardzo mnie cieszy, kiedy ktoś dzięki mnie uczy się gotowania i może kiedyś przejdzie na(...) w Polsce pojawiać na większą skalę. Ale ta jedna gwiazdka sprawiła, że o Polsce usłyszał kulinarny świat. Kuchnia molekularna czy tradycyjna? - Tradycyjna. Kuchnia molekularna była modna kilka lat...

  • Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać. Fot. 123RF / Picsel Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale...