• Informacje na temat:

    pieczenie chleba ciemnego z ziarnami

Przepisy na temat: pieczenie chleba ciemnego z ziarnami
  • Tahini - przełamie każdą słodycz

    ...potrzebujemy: czterech kromek chleba, 100 g tahini, 2 czerwonych pomarańczy pokrojonych w plastry, 100 g prażonych i posiekanych pistacji oraz 4 łyżeczek miodu. Na podpieczone kromki chleba nakładamy sezamową...

  • Moją przygodę z domowym pieczywem rozpoczęłam od tego właśnie chleba. Jest banalnie prosty w wykonaniu, rewelacyjny w smaku i co najważniejsze – ZAWSZE wychodzi!

  • Jak gotuje Murakami?

    ...octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru 2-3 łyżeczki oleju sezamowego (ciemnego z prażonego sezamu)  Przygotowanie: Ugotować kurczaka w wodzie z dodatkiem pokrojonego(...) 2 jajka (1 ½  do ciasta, a ½ do posmarowania bułeczek przed pieczeniem) 100 ml mleka 100 ml wody 40 gr masła 2 łyżki ziaren czarnego sezamu 2 - 3 łyżki mleka (do posmarowania bułeczek) 250 - 300 gr...

  • Pyszny chleb z chrupiącą skórką i miękkim miąższem, z ogromną ilością ziaren. Szybki i prosty sposób na otrzymałam tak dobrego chleba. Chociaż nie jest to chleb bezglutenowy, to zawiera dużą dawkę otrąb, przez co szybko przechodzi przez jelita.

  • Nie wymaga dużo pracy, a smakuje obłędnie

  • Bardzo prosty i smaczny chleb z ziarnami, a przede wszystkim bardzo szybki. Ja najbardziej lubię taki świeżo upieczony, jeszcze ciepły posmarowany grubo masłem no i oczywiście musi być piętka.

  • Bardzo dobry i prosty w wykonaniu chlebek.

  • Pszenny chlebek z ziarnami pieczony w domu jest pyszny i ma chrupiącą skórkę.

  • Smaczny i zdrowy chlebek na drożdżach. Każdy może go upiec, gdyż jest bardzo prosty w wykonaniu.

  • jest pyszny i szybko się go robi

Artykuły na temat: pieczenie chleba ciemnego z ziarnami
  • Ziarno prawdy

    ..., magnezu i cynku.  Kobiety często nie chcą jeść ciemnego chleba, bo obawiają się wzdęć. Rozwiązanie? Wystarczy zmienić rodzaj pieczywa, np. na orkiszowe lub graham -  są mniej gazopędne niż razowe(...) staje się zdrowszą alternatywą? Ile jest prawdy w negatywnych opiniach na temat chleba? Sprawdzam wspólnie z ekspertami: dr inż. Małgorzatą Sobczyk z Katedry Technologii Żywności Szkoły Głównej...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    Uwielbiasz go, ale wyliczasz sobie każdą kromkę, bo jest tuczący? Dietetyczka wyjaśnia, że nie musisz się go obawiać. Trzeba tylko jeść zdrowy.

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Ziarna zdrowia

    ...sałaty. Wystarczy pestki słonecznika zmielić z czosnkiem, świeżą bazylią lub pietruszką, oliwą z oliwek, wodą i solą. Pasta pasuje do ciemnego chleba, a na wierzchu możesz położyć kiełki świeżej rzeżuchy...

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • Chleb nasz powszedni

    W Polsce co miesiąc spożywa się prawie 321,6 tys. ton pieczywa. Oznacza to, że statystyczny Polak zjada miesięcznie ok. 8 kg pieczywa w różnej postaci.

  • Po raz szósty, 13 i 14 czerwca, Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Miasta zaprasza mieszkańców Krakowa i przybyszów na Plac Wolnica, na Święto Chleba i V Festiwal Smaku. Na krakowski Kazimierz przybędą mistrzowie piekarscy, cukiernicy i producenci Małopolskich Produktów Tradycyjnych. Wierzymy, że przybywające na Plac Wolnica rzesze krakowian i turystów w atmosferze święta i...

  • Skandynawska dieta przyspieszy metabolizm

    Stawia na ryby i ich zdrowe tłuszcze, zakazuje jedzenia białego chleba i makaronu. Dzięki temu przyspiesza spalanie tłuszczu i gwarantuje, że stracisz nawet 2 kg w ciągu tygodnia.

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...