• Informacje na temat:

    pieczeń z surowego boczku

Przepisy na temat: pieczeń z surowego boczku
  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin. Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Boczek serwować można jako pełnoprawną wędlinę, ale jego plastry sprawdzą się także w formie dodatku do świątecznych przekąsek. Poznajcie najlepsze pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń z boczku"

  • Ziemniaki pieczone z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie natnij - tak jak na zdjęciu,uważając, aby nie przeciąć ich do końca. Następnie w każde przecięcie włóż kawałek plastra boczku. 2. Ziemniaki ułóż na natłuszczonej olejem blaszce, na każdym połóż kawałek masła wymieszanego z przeciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem.Oprósz solą, pieprzem oraz tymiankiem.Piecz, aż...

  • Idealna alternatywa dla świątecznych wędlin.

  • Kanapka z boczkiem pieczonym w cydrze

    Składniki - boczek: 2 kg surowego, nieparzonego boczku ze skórą 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka soli 1 duża marchew 1 duża biała cebula 5 ząbków czosnku 1,5 cm korzeń imbiru pokrojonego w plastry 1/2 butelki cydru np. Green Mill Przygotowanie - boczek: 1. Skórę boczku nacinamy w paski lub kratkę na głębokość ok. 1 cm, tak, aby nie uszkodzić mięsa...

  • Smaczny pomysł na "Pieczeń w boczku"

  • Rolada z boczku

    Składniki: - 1,3 kg surowego boczku (płaski kawałek), - 30 dag mięsa mielonego, - 3 łyżki bułki tartej, - jajko, - olej do smażenia, - cebula, - 20 dag pieczarek, - sól, pieprz, - majeranek, słodka papryka Przygotowanie: Z boczku odetnij skórę. Boczek natnij tak, aby dał się rozłożyć jak książka., oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Półplasterki pieczarek i posiekaną cebulę przesmaż...

  • W obecnych czasach domowe wędliny zyskują na wartości. Aromatyczne i apetyczne domowe wędliny nie mają sobie równych wśród sklepowych produktów, które nafaszerowane chemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony schab, szynka czy pieczeń zawsze znajdzie swoich amatorów. Dziś zapraszam Was na wspaniałą pieczeń. Przygotowanie jej nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i...

  • Szaszłyki z dziczyzny - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę: 150 g combra lub polędwicy (dzik, jeleń, sarna); 40 g surowego boczku wieprzowego; pół kwaśnego zielonego jabłka; 30 ml czerwonego wytrawnego wina;

Artykuły na temat: pieczeń z surowego boczku
  • Wyborne pieczyste

    ...(najlepszy będzie posiekany w drobną kostkę), pieczeń będzie nieco ostrzejsza w smaku. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania i pieczenia): 20 minut Porcja: 440 kalorii Rolada z boczku Składniki na 14 porcji: 1 i 1/2 kg surowego boczku (płaski kawałek) l 30 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, 3 łyżki bułki tartej, jajko, olej do smażenia, cebula, 20 dag pieczarek, sól, pieprz...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Wykwintne pieczyste

    Schab pieczony z cytryną Składniki na 5 porcji: 1 i 1/4 kg schabu, 2 cytryny, 10 dag boczku wędzonego w plasterkach, 2 ząbki czosnku, 1 kg ziemniaków, sól, pieprz, po 4-5 gałązek szałwii, natki(...) szałwii) razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszaj z dwiema łyżkami oliwy i tą mieszanką posmaruj mięso. Na wierzchu ułóż plasterki boczku. 2. Cytryny pokrój w grube półplasterki...

  • Przepis na surowe ciasto według Joanny. Co sądzisz o jej pomyśle? Ciasto250 g mąki220 g brązowego cukru225 g roztopionego masła1 łyżeczka wanilii2 łyżki mleka1 łyżeczka soli2 opakowania gorzkiej polewy czekoladowej 2 opakowania mlecznej polewy czekoladowej (polewy do wyboru, można użyć dowolnych) Z czekoladowymi markizami4 czekoladowe markizypatyczki do lizakówkolorowa posypka do dekoracji Z masłem orzechowymfolia aluminiowa3 łyżki masła orzechowego3 ciastka zbożowe Z pistacjamisolone...

  • Szlachetna końcówka

    ...można ułożyć cieniutkie plasterki wędzonego boczku, prosciutto albo specku. Do tego jajko sadzone i jesteśmy w niebie. Łapiemy szparag za grubszy koniec, dźgamy główką żółtko i zagryzamy chrupiącą wędliną...

  • Poznaj przepis na słodkości bez pieczenia według Gosi. Pszenne kulki z różą110 g mąki pszennej50 g masła40 g cukru muscovado1 kieliszek różanej nalewki1 łyżka konfitury z róży100 g rodzynek w czekoladzie 50 g białej czekolady200 g płatków migdałowych100 g migdałów blanszowanych Arachidowe roladki200 g mąki arachidowej50 g masła50 g rozpuszczonej, białej czekolady 1 kieliszek nalewki orientalnej (rodzynki, cynamon, figi, daktyle)200 g ciemnego tynku (ciasto czekoladowe zmieszane z alkoholem i...

  • Przekąski: Dodadzą ci sił na długiej wycieczce

    ..., mąki, mleka i masła, można dodać niemal wszystko: kawałki wędlin (szynki, boczku, salami, kabanosów) lub mięsa (kurczaka, wołowiny), sery (żółte, pleśniowe) i kawałki warzyw (papryki, pomidora bez...

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...

  • ..., twarde łodyżki). Jarmuż możemy blanszować, gotować, smażyć, dusić, zapiekać. Świetna będzie zupa jarmużowa, do której warto dodać także fasolę, kawałeczki boczku oraz pikantnej kiełbaski chorizo...

  • Znakomity pomysł na przygotowanie surowego ciasta, oblanego polewą lustrzaną. Ciasto surowe2 szklanki mąki (ok. 250 g)1 szklanka brązowego cukru (ok. 220 g)225 g lekko rozpuszczonego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego1 łyżeczka soli Różowe monoporcje45 g białej czekolady45 g suszonej żurawiny Różowa polewa lustrzana10 g żelatyny w proszkuwoda do zalania żelatyny (ma ją przykryć)150 g malin75 ml wody100 g cukru100 g słodzonego skondensowanego mleka 100 g...