• Informacje na temat:

    pieczen wieprzowa na ostro

Przepisy na temat: pieczen wieprzowa na ostro
  • Pikantny gulasz wieprzowy

    Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej wody.

  • latwe i smaczne

  • ...duszenia mięsa. Należy je podczas pieczenia lekko oprószyć vegetą i cukrem. Porcja dla 4 osób. Stopień trudności - umiarkowane. Czas przyrządzenia - 1 h i 40 min. Ilość kalorii - 1 porcja - 690 kcal...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń wieprzowa"

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń wieprzowa"

  • Grzybowy przysmak

    Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w talarki.

  • Wieprzowa pieczeń rzymska to świetne rozwiązanie na obiad. Świetnie pasuje do każdego rodzaju sosu. Genialne jest w niej również to, że jeśli wam ona zostania możecie ją wykorzystać jako domową wędlinę. Ja najczęściej piekę ją właśnie z myślą o kanapkach ;)

  • Zupa gulaszowa

    Pikantna i aromatyczna.

  • Lubicie na ostro? Bo my bardzo. A pikantny sos najlepiej smakuje w tortilli. Enchilada to rewelacyjne danie dla osób, które lubują się w pikantnych i wyrazistych smakach. Oczywiście można dodać mniej papryczki, ale cały urok tego dania znajduje się właśnie w niej, więc radzę z niej nie rezygnować.

Artykuły na temat: pieczen wieprzowa na ostro
  • Mięso prosto z pieca

    Nie ma nic lepszego niż zapach i smak pieczeni. W ziołach albo w sosie.

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Pieczenie na świąteczny stół

    Pieczona szynka wieprzowa Skład na 12 porcji: szynka wieprzowa ważąca ok. 2 kg, 3 litry wody, 3 łyżki soli, 1 łyżka cukru ● 5 ząbków czosnku ● po 10 ziarenek czarnego pieprzu, ziela angielskiego(...) cebulą i pieczemy 40-50 minut w piekarniku o temperaturze 190ºC. Szynka z jabłkami Skład na 12 porcji: szynka wieprzowa ważąca ok. 2 kg, 3 twarde jabłka, 3 łyżki soli, sól, pieprz, tymianek, majeranek...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Czosnek w kuchni

    ...z dodatkiem marynowanych pikli. Ostry akcent Jeśli pieczesz szynkę wieprzową, to oprócz natarcia jej przyprawami, możesz dodatkowo włożyć czosnek do środka pieczeni. Robimy to przez nacięcia szpikulcem(...) 2-3 ząbków. Pasta do chleba Czosnek w trakcie pieczenia traci swój ostry smak, jest pyszny. Odcinamy górne części główek tak, by widoczne były ząbki. Pieczemy je przez godzinę w naczyniu żaroodpornym...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin. Ciasto 200 ml ciepłej wody400 g mąki pszennej (typ 650)20 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy z oliwek1½ łyżeczki soli2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego½ łyżeczki cukru Farsz mięsny 3 mięsiste pomidory 150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)1 cebula szalotka1 zielona papryka3 łyżki oliwy z oliwek sól do smakupieprz do smaku3 pieczarki2 ząbki czosnku10 g długo dojrzewającego sera koziego50 ml...

  • Smaki z Czech

    Smakołyki naszych południowych sąsiadów to nie tylko słynne knedliki, ale także pyszne pieczone kiełbaski, nadziewane placki oraz smażony żółty ser.

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Wieprzowina w miodzie

    Mięso pieczone w miodzie to sposób przyrządzania pieczeni znany już setki lat temu. Ten smak zachwyca i dziś.

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...