-
Informacje na temat:
pieczarki z cebulą i koncentratem
-
-
Robię grzyby na wiele sposobów ale tych nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Są bardzo smaczne. Polecam wszystkim, którzy jeszcze takich nie robili.
-
Przygotowanie Pieczarki, ogórki, kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Składniki bigosu smażymy oddzielnie na tłuszczu. Przekładamy do garnka i dusimy około 5 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy koncentrat, przyprawiamy i zagotowujemy. Pychotka! Smacznego! Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...
-
Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można pora.
-
-
Taki domowy koncentrat bulionowy to kwintesencja naturalności w świecie kostek bulionowych z glutaminianem sodu i innymi niechcianymi dodatkami. Doskonale sprawdza się w codziennym gotowaniu. Jest w pełni naturalny, beztłuszczowy (dobrze więc sprawdzi się we wszelkich dietach, nawet bardzo restrykcyjnej warzywno-owocowej dr. Dąbrowskiej), bez chemicznych dodatków, a przy tym pełen smaku i aromatu domowego bulionu. Świetnie zastąpi popularne kostki rosołowe, a brakujący tłuszcz zawsze można do...
-
-
Danie, które robię od lat i które uwielbiają moi goście. Wspaniale smakuje podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
-
Papryki umyć, odciąć wierzchy, usunąć środki z pestkami. Jedną paprykę i chili pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidor sparzyć, obrać, drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pociąć w plasterki. Ryż ugotować. Rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pozostałe pokrojone składniki, mieszając, przesmażyć. Patelnię zdjąć z ognia. Do wystudzonych warzyw...
-
Czas przetworów trwa cały czas, a zima z przyjemnością zajrzymy na półki w spiżarni, by wypróbować to, co zrobiliśmy w lecie. Dzisiaj prezentuje przepis, który dostałam od znajomej. Pomysł na mizerię z marchewką i cebulką w zalewie z koncentratem pomidorowym. Polecam , bo przepis bardzo dobry.
-
...w mleku. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć pokrojone pieczarki, smaż tak długo, aż odparuje z nich cały płyn. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość smaż jeszcze ok. 2 min. Do miski włóż mięso, wystudzone pieczarki, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą...
-
Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Zobaczmy tylko, czy warto! Fot. 123RF/Picsel Pieczarki to dobry dodatek do wielu dań: świetnie smakują na pizzy i w sosie. Można je gotować, dusić, zapiekać, marynować. Mogą zarówno stanowić farsz, jak i być nadziewane. Swoich zagorzałych wielbicieli ma także zupa pieczarkowa. Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok. Można je też samodzielnie uprawiać w domu lub w ogrodzie. Właśnie...
-
-
Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...
-
-
Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...
-
-
Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...
-
-
Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...