• Informacje na temat:

    pieczarki po hiszpańsku

Przepisy na temat: pieczarki po hiszpańsku
  • Królik po hiszpańsku

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Czosnek i cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Rozmaryn oraz tymianek opłucz, osusz. Pieczarki oczyść, pocierając wilgotnym papierowym(...). Zrumień na niej kiełbasę, wyjmij. Na tym samym tłuszczu obsmaż ze wszystkich stron kawałki królika. Dodaj cebule, czosnek, ziemniaki, pieczarki oraz rozmaryn i tymianek. Smaż razem jeszcze chwilę. Podlej...

  • Wypróbowany przepis na "Potrawka po hiszpańsku z papryką"

  • Ryż z czterech stron świata

    ..., posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Strączki fasolki potnij na kawałeczki. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz i wytrzyj do sucha. Grzyby pokrój na...

  • Krewetki po hiszpańsku najlepiej smakują z tostami lub bagietką.

  • Kolacje z pięciu stron świata

    ...cebulę i czosnek. Marchewkę i seler pokrój w maleńką kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na oleju zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj marchewkę, pieczarki i seler. Smaż 4 min. Dołóż mięso i mieszając...

  • "Pollo a la chilindron" to danie pochodzące z Aragonii, popularne jest także w Kraju Basków. Kurczaka można zastąpić mięsem jagnięcym. W oryginalnym przepisie jest cały kurczak pokrojony na 8 części. Ja użyłem tylko udek.

  • Prosty i szybki sposób przyrzadzania watróbki. Jedynym skladnikiem, który ja odróznia od innych dan tego typu jest dobry, hiszpanski koniak. A skoro juz taki wysokorocentowy trunek, to mozna ja równiez bez problemu flambirowac i to dodaje jej wyjatkowych walorów smakowych i wizualnych.

  • Schab saute, z cebulką i porem. Duszony w brandy. Podawany wraz z grilowaną papryką/konserwowymi pomidorami i piklami.

  • wietny i szybki sposób na kurczaka wystarczy 35-40 minut i gotowe, a sos smakuje obłędnie.

  • Zastanawiacie się często co zrobić na weekendowe śniadanie gdy można sobie dłużej pospać, nigdzie się nam nie spieszy. Mam idealną propozycję, zdrową i pożywną dla tych którzy lubią warzywa i jajka a dla wegetarian może być opcja bez kiełbasy.

Artykuły na temat: pieczarki po hiszpańsku
  • Wesele bez mięsa?

    ...z gości nie pomyślał, że czegoś na stołach brakuje? Wystarczy, że miejsce schabu w sosie i piersi z kurczaka zajmą klopsy z soczewicy, faszerowane papryki lub pieczarki, kotlety sojowe, placki i roladki...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Zobaczmy tylko, czy warto! Fot. 123RF/Picsel Pieczarki to dobry dodatek do wielu dań: świetnie smakują na pizzy i w sosie. Można je gotować, dusić, zapiekać, marynować. Mogą zarówno stanowić farsz, jak i być nadziewane. Swoich zagorzałych wielbicieli ma także zupa pieczarkowa. Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok. Można je też samodzielnie uprawiać w domu lub w ogrodzie. Właśnie...

  • Z różnych świata stron

    ..., zestawić patelnię z ognia, posypać papryką w proszku. Pieczarki dokładnie oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w paski. Rozgrzać olej, wrzucić paprykę i przesmażyć, mieszając. Dodać pieczarki, odparować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrojone wrzucić do papryki. Całość dusić, aż papryka zmięknie. Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę i drobno posiekany czosnek...

  • Gdyby nie rozpoczynający się dzisiaj Restaurant Week, podczas którego można spróbować popisowych menu degustacyjnych wybranych restauracji, wiele by mnie ominęło. Po pierwsze raczej nie wybrałabym się do restauracji hotelowej, po drugie na pewno nie natknęłabym się na zakątek ul. Krzywej w Krakowie. I ciągle żyłabym w przekonaniu, że w tym mieście trudno jest o kuchnię, która szanuje lokalne składniki, ale podaje je na światowym poziomie. Choć w Krakowie jest naprawdę wielu turystów,...

  • Tradycja ma się dobrze

    ..., w której się moczyły 15-20 minut, odsącz (wywar zachowaj do barszczu). Posiekaj. Na połowie masła zeszklij cebulkę, a na reszcie masła podsmaż pieczarki, odsącz. Zmiel suszone grzyby i pieczarki (przez(...) z pieprzem, solą i posiekaną zieleniną. Cebulę posiekaną w kostkę i pieczarki (całe lub pokrojone na połówki, jeśli są większe) obsmaż na maśle. Dodaj opieczoną paprykę pokrojoną w kostkę. Nagrzej piekarnik...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których koniecznie trzeba...

  • Menu polityków

    Czy zawartość talerza ma wpływ na poglądy polityków? Na szczęście kulinarne gusta bardziej łączą niż dzielą. Wegetarian nie brakuje ani wśród polityków prawicy, ani wśród lewicowców. Schabowym nie wzgardzi ani członek rządowej koalicji, ani przedstawiciel opozycji.

  • Poprzedni artykuł, prezentujący zestaw obiadowy w 30 minut cieszył się dużą popularnością. To pokazuje, że zabiegani czytelnicy Smakera są spragnieni pomysłów na szybkie i smaczne posiłki. Zeszłym razem zaproponowaliśmy krem z brokułów, kokardki z pomidorami oraz koktajl bananowy. Przygotowanie wszystkiego razem nie zajęło nam więcej niż pół godziny. Dziś proponujemy kolejny, szybki zestaw obiadowy. Uwaga: By zmieścić się w 30 minutach należy dania przygotowywać jednocześnie, wykorzystując...

  • O zupach i cudach

    .... 2. Rozsmarowujemy na grzankach żytniego chleba. Zupa z białej fasoli To zupa całoroczna, jednak wczesną jesienią lepiej przyrządzać ją ze świeżej, a nie suszonej fasoli. Również pieczarki można wówczas zastąpić(...) przybrania: • mak • migdały • czerwony pieprz 1. Podsmażamy pieczarki w oliwie, wyjmujemy, w tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy posiekany czosnek, odcedzoną fasolę i wywar warzywny...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...