• Informacje na temat:

    pieczarki kiełbasa ziemniaki

Przepisy na temat: pieczarki kiełbasa ziemniaki
  • Kiełbasę umyć, włożyć do naczynia, zalać wrzącą wodą i podgrzewać przez 10 min. na małym ogniu pod przykryciem w temperaturze ok. 90 stopni C. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć, oprószyć mąką, wlać śmietanę, zagotować. Dodać groszek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi. Kiełbasę wyjąć, pokroić na porcje, polać przygotowanym sosem, dusić...

  • Biała kiełbasa pieczona z cebulą, pieczarkami i papryką podana z pieczonymi ziemniakami. Polecam.

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    ...szpinaku w liściach, - 1 mała cebula, - 1 mały ząbek czosnku, - 2 łyżki masła, - 5 dag fety, - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ziemniaki ugotować obrane w osolonej wodzie, lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrozić, wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę...

  • szybkie tanie danie

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    ...grillu możemy również położyć w całości kukurydzę oraz pieczarki portobello faszerowane czosnkiem i odrobiną masła ziołowego z pietruszką. Klasycznym smakołykiem z grilla są też oczywiście ziemniaki - młode ziemniaki należy najpierw wyszorować, a następnie możemy upiec je w całości bądź pokroić w ćwiartki i grillować w folii aluminiowej z masłem, ziołami i kawałkami cebuli. Słodkości z grilla...

  • Polecam pieczone na patelni kiełbaski śląskie z cebulą i szczypiorem, podane z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

  • Zimowy obiad z piekarnika

    Gdy temperatura spada, rośnie apetyt na mięso, gęste sosy, sery, ziemniaki i makaron. Te zapiekanki z pewnością go zaspokoją!

  • Usmażone jajka kurze z ziemniakami młodymi, cebulą i plasterkami kiełbasy chorizo, podane z surówką z kapusty.

  • PRL od kuchni: zalewajka, paprykarz i zimne nóżki

    .... W Wikipedii hasło potraktowano zdawkowo: rzeczownik, rodzaj męskorzeczowy, żywność, zapasy żywności. Można i tak... Ale suchy prowiant tamtego okresu bywał "na bogato": kiełbasa suszona, pomidory, jaja...

  • Sprawdzony przepis na "Kiełbasa z pieczarkami"

Artykuły na temat: pieczarki kiełbasa ziemniaki
  • Zapiekanka z ziemniakami

    Została ci resztka kiełbasy, kawałeczek sera, ziemniaki z obiadu? Nie wyrzucaj ich. Wyczaruj z nich nową, pyszną potrawę. Taką, jak ta.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Pyszności z kiełbasą

    Kapuśniak z kiełbasą Składniki na 4 porcje: 40 dag kiszonej kapusty, 20 dag wędzonej cienkiej kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, marchew, pietruszka, seler, cebula, 4 ziemniaki, 3 listki laurowe(...): ziemniaki i cebulę w kostkę, pietruszkę, marchew i seler - w słupki. W garnku zagotuj sześć szklanek wody (1,5 litra). Wrzuć marchew, pietruszkę i seler, dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Zobaczmy tylko, czy warto! Fot. 123RF/Picsel Pieczarki to dobry dodatek do wielu dań: świetnie smakują na pizzy i w sosie. Można je gotować, dusić, zapiekać, marynować. Mogą zarówno stanowić farsz, jak i być nadziewane. Swoich zagorzałych wielbicieli ma także zupa pieczarkowa. Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok. Można je też samodzielnie uprawiać w domu lub w ogrodzie. Właśnie...

  • Gulaszowa węgierska

    Do zupy gulaszowej możesz dodać różne rodzaje wędlin (np. kiełbasę) oraz warzyw, np. pieczarki, cukinię. Nie może w niej tylko zabraknąć cebuli, papryki i mięsa.

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Sezon na grillowanie

    Przypieczona fest karkówka, kiełbasa, kaszanka… Mniam mniam! Letni grill na biwaku czy na działce to jedna z największych przyjemności. Ale coraz częściej pojawiają się wątpliwości, czy aby na pewno to dla nas takie dobre.

  • Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Chociaż lato oficjalnie jeszcze się nie rozpoczęło piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Fot. materiały prasoweGrillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...? Klasycznie majonezem, chrzanem, bądź sosem tatarskim, albo też pokusić się o coś zupełnie nowego, np. pastę z awokado, siekane pieczarki, szpinak lub tuńczyka. Jajka nie może zabraknąć też...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...