• Informacje na temat:

    pieczarki do klusek śląskich

Przepisy na temat: pieczarki do klusek śląskich
  • Nie jedz indyka w święta!

    ...klusek mrożonych (np. Śląskich), - 400 ml bulionu, - 4-5 łyżek bazy do sosów Przygotowanie: Gęś natrzeć od wewnątrz solą i pieprzem. Jabłka pokroić, wyciąć gniazdem nasienne. Z majeranku(...) wodą. Szalotki i czosnek obrać. Czosnek posiekać. Pieczarki poprzekrawać. Pół godziny przed końcem pieczenia wyjąć podroby i dać pieczarki, czosnek i szalotki. Fasolkę gotować w osolonej wodzie 10-15

  • Aromatyczne pieczarki na zimę na sałatki i surówki.

  • Bardzo smaczne w sezonie grillowym :) Po sezonie można robić w piekarniku.

  • Lekkie, smaczne, tanie i łatwe do zrobienia.

  • Wspaniałe i sycące danie dla całej rodziny, szczególnie polecane na zimowy obiad.

  • Suszone pieczarki są idealne do sosów, bigosu a także na zupę pieczarkową. Suszę pieczarki od dawien dawna i mogę powiedzieć że są smaczniejsze od świeżych pieczarek. Polecam :)

  • Pieczarki w takiej postaci są po prostu pycha :)

  • To kolejne danie z tych które pamiętam z domu rodzinnego. Pyszne, proste i nieskomplikowane.

  • Faszerowane pieczarki mięsem mielonym. Smaczna przekąska podana z chlebem. Polecam.

  • PIECZARKI MARYNOWANE

Artykuły na temat: pieczarki do klusek śląskich
  • Nie jedz indyka w święta!

    ...klusek mrożonych (np. Śląskich), - 400 ml bulionu, - 4-5 łyżek bazy do sosów Przygotowanie: Gęś natrzeć od wewnątrz solą i pieprzem. Jabłka pokroić, wyciąć gniazdem nasienne. Z majeranku(...) wodą. Szalotki i czosnek obrać. Czosnek posiekać. Pieczarki poprzekrawać. Pół godziny przed końcem pieczenia wyjąć podroby i dać pieczarki, czosnek i szalotki. Fasolkę gotować w osolonej wodzie 10-15

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Zobaczmy tylko, czy warto! Fot. 123RF/Picsel Pieczarki to dobry dodatek do wielu dań: świetnie smakują na pizzy i w sosie. Można je gotować, dusić, zapiekać, marynować. Mogą zarówno stanowić farsz, jak i być nadziewane. Swoich zagorzałych wielbicieli ma także zupa pieczarkowa. Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok. Można je też samodzielnie uprawiać w domu lub w ogrodzie. Właśnie...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Co lubią jeść znane osoby? Jakich potraw w życiu nie wzięłyby do ust? Zobaczcie, jak odpowiadają na pytania Smakera! Dzisiaj swoje kulinarne sekrety zdradza Magda Steczkowska! fot. Bernard Hołdys Magda Steczkowska to piosenkarka popowa śpiewająca w zespole Indigo, muzyk studyjny, a prywatnie siostra Justyny Steczkowskiej. Nagrała ponad 50 płyt studyjnych! Oprócz śpiewania zajmuje się także pisaniem tekstów. Zobaczcie, jak odpowiada na nasze 11 kulinarnych pytań!   1. Moja ulubiona potrawa...

  • Pati Sokół to artystka i wokalistka. W maju pokaże autorski seans muzyczny pt. "Neverland", w którym udział wezmą m.in. Magda Różczka, Maciej Stuhr i Tomasz Kot. Nam zdradza sekrety swojej witariańskiej diety. Fot. Jarosław Antoniak/ MW MEDIA 1. Moja ulubiona potrawa to... sałatka à la Pati: sałata/szpinak/rukola/mix sałat + rodzynki/morwa suszona + nerkowce + słonecznik + surowe pieczarki + świeża papaja + do tego sos z mango à la Pati :) 2. Najlepsza przekąska to... plasterek arbuza na...