• Informacje na temat:

    pięć smaków przyprawa

Przepisy na temat: pięć smaków przyprawa
  • Smak, jakość i wygoda – tego nam trzeba na Święta!

    ...w przyprawach i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30 minut, w międzyczasie przemieszać 2-3 razy. Podawać z barszczem.

  • Kurczak pięć smaków z ananasem

  • Pięć sposobów na idealne ogórki kiszone

    Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.

  • Karkówka to mięso, które gości na naszych stołach najczęściej. Staram się tylko za każdym razem zmieniać jej smak.

  • Aromatyczna kawa na pięć sposobów!

    Klasyczne espresso (mocny napar przygotowany najczęściej w ekspresie ciśnieniowym z 7 g świeżo zmielonej kawy i 50−70 ml wody) z kremową pianką na powierzchni Włosi pijają z cukrem. Warto spróbować, jak pyszna jest z dodatkami, które przełamią jej mocny smak.

  • Smaczny pomysł na "Sałatka fantazja pięć smaków"

  • Latte z syropem dyniowo-korzennym

    Oryginalny smak kawy. Smakuje wyśmienicie w zimowy poranek

  • Potrawa tania, smaczna i łatwa.

  • Chlebek naan z zatarem i czarnuszką

    Jeśli chcesz, by twoje pieczywo nabrało charakteru, czarnuszka i zatar to sprawdzony duet właśnie dla ciebie. Jak wiele bliskowschodnich przypraw, mają one nie tylko ciekawy smak, ale i nadają potrawie interesującej tekstury. To ważne zwłaszcza w przypadku delikatnego na ogół pieczywa naan. Jeśli będąc w indyjskiej restauracji pokochałeś tę przekąskę, spróbuj wykonać ją samodzielnie! Dzięki aromatycznym przyprawom okaże się jeszcze lepsza, niż w knajpce czy sklepie.

  • Kotleciki faszerowane Bazylią, która ma wyjątkowy smak i aromat, a także potrafi skutecznie poprawić nasz nastrój.

Artykuły na temat: pięć smaków przyprawa
  • Pięć przypraw, które pomogą ci spalić zbędny tłuszcz

    Potrafią w kilka chwil przenieść nas w egzotyczne kraje i przypomnieć klimat zapomnianych już dawno wakacji. Kochamy je za wyrazisty smak i mocny aromat, i coraz częściej nie wyobrażamy sobie tradycyjnych, polskich dań bez nutki egzotyki. Mowa o przyprawach, które na dobre zagościły w naszych kuchniach.

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Wielka księga smaków: Batat

    Ten skromny z wyglądu słodki ziemniak kryje w swoim pomarańczowym wnętrzu wielką moc. Najwyższy czas go docenić!

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Księga smaków: Pstrąg

    Jego delikatne mięso jest bogate w witaminy i kwasy omega-3. Warto się do niego przekonać – pstrąg może być ciekawą alternatywą dla wigilijnego karpia.

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Księga smaków: Miód pszczeli

    Znany od tysięcy lat we wszystkich kulturach świata smakołyk, jest również lekarstwem. Nie na darmo nazywany jest „płynnym złotem”. Grecy uznawali miód za eliksir życia i nektar bogów.

  • Gdy na zewnątrz upał, gotowanie bywa męczące. Z pomocą przybywa chłodnik! Szybkie w przygotowaniu danie, pełne świeżych warzyw lub owoców. Idealne rozwiązania na gorące dni. Nie wiesz jak je przygotować? Wykorzystaj sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Zanim dotrze do nas fala upałów, warto zasiegnąć kilku inspiracji w poszukiwaniu rozwiązań na lekkie i szybkie w przygotowaniu dania. Chłodniki, czyli zmine, kremowe zupy to rozwiązanie na letnie dni. Poniżej dziesięć przepisów...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść pieczarki

    .... Podsmaż na oleju z cebulą i przyprawami. Zmiksuj jajka, mleko, olej i cukier. Wsyp mąkę z proszkiem i sodą, dodaj pieczarki i ser pokrojony w kostkę. Wymieszaj, przełóż do foremek na babeczki...

  • Rozróżniamy cztery smaki – słodki, ostry, kwaśny i słony. Z ich połączenia powstają tysiące odcieni, które sprawiają, że jedzenie nas zachwyca lub, przeciwnie, odrzuca. Jak łączymy smaki i czy warto wyjść poza tradycyjne połączenia? Fot. 123RF/Picsel Smaki najczęściej łączymy na zasadzie podobieństw, kojarząc je w kompozycje słodkie, pikantne, słone bądź kwaśne. Takie potrawy są klasyczne w smaku, ponadczasowe, ale jednocześnie przewidywalne. Przygoda kulinarna zaczyna się, gdy wyjdziemy poza...

Wideo na temat: pięć smaków przyprawa