• Informacje na temat:

    piankowy przysmak

Przepisy na temat: piankowy przysmak
Artykuły na temat: piankowy przysmak
  • Majówka, piknik, grill i pianki

    Weekend majowy to znakomita okazja do podziwiania przyrody i do wiosennego posiłku na świeżym powietrzu. Kiedy słońce silniej grzeje i robi się cieplej, nie warto siedzieć w domu. Spakujmy koc, kosz pełen przysmaków i zrelaskujmy się z rodziną na łonie natury. Do grillowania nadają się zarówno mięsa, ryby, warzywa i owoce, a także... pianki!

  • Litwa jest Polakom bardzo bliska. Lata wspólnej historii, wieszcz piszący o Litwie „ojczyzno” i łącząca miłość do dobrego jedzenia. Okazuje się, że coraz częściej odwiedzamy ten bałtycki kraj i śmiało sięgamy po przysmaki produkowane przez naszego sąsiada. Fot. 123RF/Picsel Doceniamy nie tylko litewskie wędliny, ale także i nabiał. Pyszne litewskie sery pojawiają się na domowych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. Jednym z najczęściej wybieranych jest ser DŽIUGAS. Na sklepowych...

  • Pięć pomysłów na wystrzałowy Dzień Dziecka

    ..., dziewczęcego klimatu. Zadbaj o serpentyny, girlandy, konfetti i piankowe przysmaki. Na stole rozłóż tematyczne wycinanki w kształcie gwiazdek albo chmurek - do ich stworzenia wystarczą tylko kolorowe...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Smakowite rzeźby

    ...rzeźb z pianek Haribo. Lekkie przysmaki w kształcie Smurfów, kwiatków (Haribo "Flowers") oraz rombów i ruloników (Haribo "Mallow Mania") po zwilżeniu stają się idealnym budulcem rozmaitych konstrukcji(...) sposób pozwala pobudzać jego wyobraźnię i stymulować zmysły. Tworzenie piankowych rzeźb sprzyja także rozwijaniu umiejętności manualnych - w tym motoryki małej - czyli płynności ruchu ręki i prawidłowego...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Kiedyś wiedza dotycząca grzybów była zakazana. Uznawano je za przeklęte twory natury, których należy unikać. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na całe szczęście po średniowieczu nadszedł czas ludzi światłych, a grzyby wróciły na stoły. Zbieranie grzybów to naturalny odruch człowieka. Nie da się dokładnie określić, kiedy ludzie zasmakowali w grzybach, ale na pewno były one jednym z pierwszych pokarmów zbieranych w lasach. W starożytności wielbiono je i uważano za boski dar. Rzymianie podawali je na...

  • Dekadenckie, rozpustne, luksusowe, a do tego niezwykle kontrowersyjne. Jedni nie wyobrażają sobie bez niego współczesnej kuchni, natomiast inni uważają je za symbol okrucieństwa wobec zwierząt. Jaka jest prawda o foie gras? Fot. 123RFTen niegdysiejszy przysmak królów obecnie jest uważany za symbol francuskiej kuchni i wszystkiego, co w niej najlepsze i najbardziej prestiżowe. Foie gras (fr. tłusta wątróbka) gości na stołach najbardziej renomowanych restauracji, a jego bogatym, maślanym i...

  • Dzień zakochanych już niedługo. Jeśli planujecie oczarować swoja drugą połówkę wspaniałym daniem na romantyczną kolację przy świecach, bądź po porstu jakimś słodkim przysmakiem to ten konkurs jest właśnie dla Was! Wystarczy że: -Przygotujecie proste ale efektowne danie -Umieścicie przepis dania wraz ze zdjęciem w serwisie -Prześlecie link do przepisu oraz swojego Nicka na adres smaker@firma.interia.pl a, nie tylko zachwycicie osobę ,którą kochacie swoimi umiejętnościami kulinarnymi, ale...

  • Konserwa - kiedyś stanowiła niezbędny element wyposażenia plecaka każdego turysty. Dziś również nietrudno znaleźć ją na biwakach. Jednak, co tak naprawdę kryje w sobie ta metalowa puszka? Fot. 123RF/Picsel Nie tak dawno temu, pakowanie na biwak rozpoczynaliśmy od zrobienia solidnego zapasu konserw, które doskonale sprawdzały się, jako posiłek w polowych warunkach. Z oczywistych względów, najbardziej zainteresowało nas, ile mięsa znajduje się w konserwach. Czy w ogóle je tam znaleźliśmy? Na...