• Informacje na temat:

    pianka z sera i śmietany

Przepisy na temat: pianka z sera i śmietany
  • Pyszne i szybkie desery

    Wiśniowy pucharek Do miseczki włóż 30 dag mielonego twarogu. Dodaj 1/2 szkl. śmietany kremówki i 1 op. zagęstnika do śmietany. Ubij na puszystą masę. W pucharkach ułóż wiśnie. Przykryj kremem i posyp płatkami migdałowymi. Jagodowy marmurek 40 dag mielonego twarogu wymieszaj z 3 łyżkami cukru. Połowę sera zmiksuj z 15 dag jagód. Obie masy nałóż do pucharków, lekko przemieszaj widelcem...

  • szybkie i łatwe w przygotowaniu

  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    ...złożonym procesom, przypominającym bardziej pracę w laboratorium, niż gotowanie, możliwe jest bowiem uzyskanie sosu w formie pianki, galaretki o smaku jajka, wędzonych warzyw, rybnej bitej śmietany...

  • jest pyszna polecam:) dzieci ją uwielbiają!

  • Menu na zimowe wieczory w gronie przyjaciół

    Kanapeczki serowo-figowe Składniki: 300 g sera Roquefort  150 g śmietany 200 g kremowego twarożku 2 łyżki sosu figowo-musztardowego sól, pieprz 4 małe figi 16 okrągłych(...) migdałowego 2 łyżki likieru migdałowego 100 g siekanych migdałów 200 g masy marcepanowej 2 łyżki płynnego miodu pół łyżeczki cynamonu 125 g śmietany kremówki 175 g płatków...

  • słodkie i bardzo dobre.

  • To ciasto oprócz dziwnego składnika, masła roślinnego, którego jeszcze nigdy nie używałam do pieczenia, posiada jeszcze bardziej tajemniczą nazwę, która generalnie nic nie mówi tylko tyle, że powinno być pianką XD

  • pyszny deser nadający sie jako masa do tortów jak i do samoistego spozycia w gorące dni!!:)

  • Pyszniaste drożdżówki z polewą z kwaśnej śmietany,a do tego jak nadziane,pyszota,na jednej nie skończysz ;-)

  • ... Kinder Chocolate w odświętnym wydaniu ! "torcik" zrobił furrorę w przedszkolu na urodzinowym przyjęciu mojego synka ;-)

Artykuły na temat: pianka z sera i śmietany
  • W obronie słodyczy

    ...- pachnotka (polska nazwa shiso), ta niezwykle aromatyczna roślina często jest używana w kuchni japońskiej. Składniki: kilogram buraków, opakowanie kwaśnej śmietany 22 proc., 100 g koziego sera(...) czekoladowa. Masa do tarty: 7 żółtek, 2 łyżki cukru, 2,5 szklanki śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady, kruche ciasto: 2 szklanki mąki, 100 g cukru, 250 g masła, Crème anglaise: 250 ml mleka...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska. Fot.123RF/Picsel Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera. Kotlety po czesku Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o...

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...

  • Nowość z naturalnym nadzieniem malinowym Haribo stale zaskakuje swoich konsumentów. Na wiosnę na półkach sklepowych pojawiła się nowa, wyśmienita pianka Chamallows Fruity. Tym razem jest ona wypełniona naturalnym nadzieniem malinowym firmy Zentis. Chamallows Fruity przygotowane są w jednym z najbardziej ulubionych przez Polaków smaków. Na sklepowe półki trafiły bowiem waniliowe pianki wypełnione malinowym nadzieniem. Nowy produkt od Haribo wyróżnia nie tylko ciekawy kształt - małe beziki, ale...

  • Oryginał zawsze jest lepszy niż podróbka. Czy dotyczy to również sera? Produkty seropodobne mimo że często zawierają substancje, które spożyte w bardzo dużych ilościach mogą szkodzić, to jednak przez wielu są chwalone. Dopóki więc będzie na nie popyt, nie znikną ze sklepowych półek. I nikt z przeciwników podrabianego sera nic na to nie poradzi. Fot. 123RF Znajdziesz je w niejednym cheeseburgerze, są zazwyczaj dodawane do pizzy w wielu lokalach oraz do innych dań typu fast food. Wyroby...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Ser jest jednym z tych produktów, które kupujemy bardzo często. Dodajemy go do kanapek, sałatek, zapiekanek, makaronów oraz wielu innych potraw. Skoro więc tak bardzo przepadamy za serami, dlaczego wciąż tak mało o nich wiemy? Mogłoby się wydawać, że w przypadku sera, jedyną pułapką na jaką możemy natrafić, jest zakup wyrobu seropodobnego. Jeśli unikniemy tej wpadki, cała reszta zdaje się być już wyjątkowo prosta - kroimy i podajemy wedle uznania. Nic bardziej mylnego! Okazuje się bowiem, że...