• Informacje na temat:

    pesto z bazylii i pietruszki

Przepisy na temat: pesto z bazylii i pietruszki
  • Nie kupuj pesto, zrób je!

    Domowe, własnej roboty pesto można przygotować z rodzimej pietruszki. Dodać do niego można również liście pokrzywy - radzi Maia Sobczak w swej najnowszej książce "Qmam kasze. Do ostatniego okruszka".

  • Pesto po Polsku z pietruszki, nie z bazylii z miodem i orzechami włoskimi a zamiast parmezanu oscypek- doskonała alternatywa dla tradycyjnego pesto z naszych,krajowych produktów.

  • Wstążki z bazyliowym pesto i marynowanymi karczochami

    ...czosnek i smaż przez minutę, aby się lekko zrumienił. Dodaj mleko skondensowane i pesto z bazylii. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu 4-5 minut, aż sos zacznie wyraźnie gęstnieć.  3. Dodaj do sosu makaron(...) wierzchu resztą parmezanu  i od razu podawaj.  Makaron będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodasz do niego pesto domowe, np. z natki pietruszki. Zmiksuj razem: pęczek natki, 3 łyżki soku  z cytryny...

  • Kwintesencja bazyliowego smaku

  • Tosty z serkiem topionym i domowym pesto

    Pomysł na tosty wcale nie musi być nudny! Udowadnia to Monika Mrozowska znana aktorka i ekspertka kulinarna, która z sukcesem szerzy idee prostego, smacznego i zdrowego gotowania. Monika przygotowała tosty z niezwykle aromatycznym pesto domowej roboty i plastrami sera topionego np. Hochland bez konserwantów. Zielona porcja zdrowia doda energii na cały dzień tobie i najmłodszym, bo nie zapominajmy...

  • Wypróbowany przepis na "Pesto z bazylii"

  • Jak zrobić pesto?

    Składniki: 2 ząbki czosnku 2 duże pęczki bazylii (ew. pęczek bazylii i pęczek pietruszki) 3 dag parmezanu (ew. inny żółty ser o ostrym smaku) 2 łyżki pestek słonecznika lub orzechów piniowych(...) malaksera). Zetrzyj drobno ser. Zrumień na suchej patelni słonecznik lub orzechy. Przygotowane składniki dodaj do czosnku i bazylii. Wszystkie składniki utrzyj na gęsty sos, powoli dolewając...

  • Bardzo zdrowe pesto z natki pietruszki z dodatkiem orzechów. Nadaje się jako dodatek np do makaronu,kanapek itp:)

  • Makaron z sosem pesto

    Składniki: - 1 paczkę makaronu pene, - 1 pęczek bazylii, - 1/2 pęczka natki pietruszki, - 3 ząbki czosnku, - 1/2 szklanki tartego parmezanu, - 1 szklanka siekanych orzechów włoskich(...) patelnię wlać śmietankę i włożyć sos (ilość zależy od smaku danej osoby). Gotować do lekkiego zgęstnienia, połączyć z gorącym makaronem i podawać. Dekorować listkami bazylii lub cząstkami pomidorów. Czas...

  • Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi

Artykuły na temat: pesto z bazylii i pietruszki
  • Pesto z natki pietruszki

    Pesto kojarzy się z bazylią. Ale z powodzeniem możemy ją zastąpić natką pietruszki. Pyszny zielony sos sprawdzi się jako dodatek do makaronów, grillowanych mięs, sałatek oraz jako smarowidło do pieczywa. Potrzebujemy: duży pęczek natki pietruszki (ewentualnie dwa mniejsze), 1/3 szklanki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, ząbek czosnku, ½ szklanki uprażonych ziaren słonecznika, sól, czarny...

  • Ta cudownie zielona pasta przywędrowała do nas wprost ze słonecznej Italii i jest jednym z symboli tamtejszej kuchni. Pełno w niej aromatów i witamin, które usprawniają pracę naszego organizmu. Klasyczna wersja składa się głównie z bazylii, ale pesto niejedno ma imię. Czy znacie inne oblicza tej pasty? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z...

  • Sałata z rzodkiewkowym pesto i kozim serem

    Przygotowanie: Jako bazę pesto zamiast liści rzodkiewek można użyć rukoli, natki pietruszki lub listków bazylii/ jarmużu. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki,...

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Kuchnia pachnąca bazylią

    Bazyliowe pesto zdążyło się już zadomowić na polskich stołach, ale możliwości wykorzystania aromatycznej bazylii są o wiele szersze: od wykwintnych sosów, przez oryginalne desery po cudowne zupy.

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Domowe pesto

    Najpopularniejsze pesto opiera się na bazie bazylii i orzeszkach i serze parmezan. Ale jego rodzajów jest znacznie więcej. My proponujemy pesto czerwone, czarne, oliwkowe a także polskie(...) dobre, naturalne składniki.  Zielone pesto klasyczne Składniki: pęczek świeżej bazylii, garść orzeszków pinii, 5-8 dag parmezanu, mała szczypta soli, pół ząbka czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek extra...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • Pesto to kwintesencja włoskiej kuchni. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, jednak jakość składników ma tu znaczenie. Wybornie smakuje z każdym niemal rodzajem makaronu. Idealne danie na gorące dni, choć nie tylko...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

Wideo na temat: pesto z bazylii i pietruszki
  • Jak zrobić pesto z pietruszki?

    Tradycyjne włoskie pesto robi się z bazylii, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je z... arcypolskiej pietruszki! Choć to warzywo też przywędrowało do nas z Włoch, to w Polsce trudno wyobrazić sobie kuchnię bez pietruszki. Natka pietruszki to idealna baza dla zielonego pesto, które zachwyci was bogactwem swojego smaku i aromatu!