• Informacje na temat:

    pesto z bazylii i orzeszków pinii

Przepisy na temat: pesto z bazylii i orzeszków pinii
  • Mini pizza ze szparagami i bazyliowym pesto z migdałową nutą

    Sposób przygotowania Ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Następnie przygotowujemy pesto: liście bazylii, orzeszki pinii, garść płatków migdałów, oliwę, kilka kropli soku z cytryny przekładamy do osobnego naczynia i blendujemy na gładką masę. Następnie spód do pizzy smarujemy pastą pomidorową i pesto. Na to wszystko układamy cienko pokrojone plasterki cukinii i szparagi...

  • Kwintesencja bazyliowego smaku

  • Pyszne posiłki obiadowe

    .... Na suchej patelni upraż orzeszki pinii i dodaj do całości. Rozdrobnij tak, by uzyskać gładki sos pesto.  2. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Możesz go opłukać zimną wodą. Wymieszaj z pesto. 3 Orzechy wyłuskaj, lekko posiekaj i dodaj do makaronu. Całość posyp pokruszonym parmezanem oraz pokrojonymi w paseczki listkami bazylii. Podawaj na ciepło lub jako sałatkę.

  • Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi

  • Pesto - pyszny, zielony sos z bazylii. Pochodzi z włoskiej Genui, dzisiaj jest właściwie oczywistym składnikiem w większości domów - także w Polsce. Jak samodzielnie zrobić pesto? Zobaczcie, jakie to proste!

  • Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. Jako, że jestem uczulona na orzechy i raczej rzadko z nimi eksperymentuję, do mojego pesto używam pestek słonecznika. Idealnie zastępują orzeszki pinii, a pesto ma dzięki nim oryginalny smak.

  • Smaczny pomysł na "Makaron orecchiette z bobem i orzeszkami pinii"

  • Świetne jako sos do makaronu, sałatek lub pizzy

  • Miłośnicy makaronów będą zadowoleni. A bałkański ser kozi wymiata.

  • Smaczny pomysł na "Jabłecznik z orzeszkami pinii"

Artykuły na temat: pesto z bazylii i orzeszków pinii
  • Makaron z polskim pesto

    Lubię we wspomnieniach łączyć miejsca ze smakami. Do tej pory pamiętam, gdzie jadłam najlepszy makaron pesto.

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Domowe pesto

    ...dobre, naturalne składniki.  Zielone pesto klasyczne Składniki: pęczek świeżej bazylii, garść orzeszków pinii, 5-8 dag parmezanu, mała szczypta soli, pół ząbka czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek extra(...). Trzymać w lodówce. Pesto oliwkowo-kaparowe Składniki: 2 garście zielonych oliwek bez pestek, garść kaparów, garść orzeszków pinii, ziemnych lub słonecznika, szczypta soli, pół ząbka czosnku...

  • Ta cudownie zielona pasta przywędrowała do nas wprost ze słonecznej Italii i jest jednym z symboli tamtejszej kuchni. Pełno w niej aromatów i witamin, które usprawniają pracę naszego organizmu. Klasyczna wersja składa się głównie z bazylii, ale pesto niejedno ma imię. Czy znacie inne oblicza tej pasty? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z...

  • Pomysł na lunch

    Sałatka włoska Składniki na 4 porcje: 1 pęczek bazylii DD 1 pęczek natki pietruszki, 2 dag orzeszków pinii, 1 ząbek czosnku, 7 łyżek oliwy, 3 dag startego parmezanu, 6 łyżek jasnego octu winnego(...), czosnek i starty parmezan. Dolać 4 łyżki oliwy. Zmiksować. Powstały sos pesto przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ocet winny utrzeć ze szczyptą cukru. Wlać pozostałą oliwę i ubić...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • Sekrety pysznych sosów

    ...i cudny aromat. Jeśli zależy nam tylko na dosłodzeniu sosu, wybierzmy miód akacjowy, stosunkowo najbardziej neutralny. Pesto w wariancie podstawowym to aromatyczna pasta ze zblendowanych lub utłuczonych w moździerzu listków bazylii i oliwy z parmezanem oraz orzeszkami pinii lub nerkowca. Choć jest sosem samo w sobie, jego odrobina może przydać wyrazistości innemu sosowi: pomidorowemu...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Gotowe w pół godziny

    Spaghetti z zielonym pesto Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu spaghetti, 1 pęczek bazylii, 1/2 opakowania rukoli, 20 dag świeżego szpinaku, 5 dag orzeszków pinii, 2-4 średnie ząbki czosnku, 10 dag parmezanu lub innego twardego sera, 100 ml oliwy, sól, pieprz. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Oderwać listki bazylii, opłukać. Rukolę i szpinak również opłukać i osączyć...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...