• Informacje na temat:

    peklowanie w oleju

Przepisy na temat: peklowanie w oleju
  • Składniki : 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól.

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

  • Składniki: 80 dag karczku wieprzowego pokrojonego w grubą kostkę, 10 dag boczku peklowanego pokrojonego w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag mix papryk, 10 dag przecieru pomidorowego, 50 ml oleju do smażenia, 200 ml bulionu, 100 ml czerwonego wina, jałowiec, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, pieprz...

  • Smaczne i tanie danie na Wigilię i nie tylko

  • Żeberka wieprzowe a la Sowa

    Oto propozycja dania dla 4 osób według mistrza kuchni: 800 g peklowanych żeberek wieprzowych, 200 g wędzonego boczku wieprzowego, 500 g kiszonej kapusty, 100 g pokrojonej w kostkę cebuli, 2 ząbki czosnku, 200 g obranej i pokrojonej włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz. Kapustę należy opłukać, posiekać, a następnie...

  • filety śledziowe 1 kg., cebula , przyprawy,olej ,cytryna.

  • Składniki: 50 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 30 dag peklowanego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag pieczarek, 10 dag włoszczyzny, 100 ml bulionu, 50 ml oleju do smażenia, 100 ml białego wina, kminek, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól. Przygotowanie : Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy...

  • Przepis wart wypróbowania: "Szynka peklowana"

  • Spreewaldzka zupa ziemniaczana

    ...boczku, - 1 cebula, - 3 łyżeczki bulionu warzywnego, - ew. kilka kropli oleju lnianego Przygotowanie: Włoszczyznę pokroić na duże kawałki i razem z mięsem umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody(...), pieprzem bulionem instant. Dodać schab, warzywa i grzyby i gotować 2-3 minuty. Dodać boczek z cebulką i ogórki. Ewentualnie dodać kilka kropli oleju lnianego. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja...

  • Sprawdzony przepis na "Peklowana karkówka"

Artykuły na temat: peklowanie w oleju
  • Pomysł na obiad

    ...pietruszki i szczypiorku 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 200 ml mleka Gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Mięso posmarować musztardą, obłożyć szynką i rolować. Roladki spinać wykałaczkami. Doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek i pietruszkę drobno pokroić. Roladki usmażyć na oleju (6-8 minut, obracając). Ziemniaki...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Nie karmić raka

    ...mięso na już rozgrzany tłuszcz i zawsze używać świeżego oleju, najlepiej rafinowanego rzepakowego. Mięso smażone i z grilla należy spożywać rzadko. Na co dzień lepiej jeść gotowane, z parowaru czy...

  • Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Tani szafran Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.   Także dziś możemy...

  • Karkówka w morelowo-sezamowej glazurze z morelowo-migdałowymi kieszonkami

    ..., dżem, dopraw solą z pieprzem i gotuj, aż syrop stanie się płynny. 4.  Odstaw z ognia i (opcjonalnie) dodaj łyżeczkę oleju sezamowego. Wskazówka: Jeśli syrop zrobi się za gęsty, dodaj troszkę...

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś   Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    ...przygotujmy marynatę i włóżmy do niej mięso na minimum 2-3 godziny przed pieczeniem. Badania dowodzą, że marynowanie mięs w oleju rzepakowym, oliwie, czosnku i occie winnym zapobiega tworzeniu się...

  • Wiele osób obawia się, że kolacja wigilijna zaprzepaści efekty miesięcy ćwiczeń i diety, a w dodatku nie będzie zbyt dobra dla zdrowia. Można jednak tego uniknąć, decydując się na przyrządzenie kolacji wigilijnej w wersji light za pomocą kilku trików. Istnieją triki zmniejszające kaloryczność tradycyjnych potraw wigilijnych. / 123rf.com Wigilijne ryby dla odchudzających się Jak wiadomo, na wigilijnym stole serwuje się duże ilości ryb. Niektóre z nich są same w sobie tłuste, a jeszcze...

  • Uroki wsi

    ...przywoływania wakacyjnych wspomnień. Oto w czym tkwi siła tych potraw. Wiejskie śniadanie Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g wędzonej szynki 1 łyżeczka oleju 4 łyżki sklarowanego masła(...), pokroić w plastry. Cebulę i szynkę pokroić w kostkę. Szynkę podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni. Po łyżce masła rozgrzać na 2 patelniach. Na każdą nałożyć ¼ ziemniaków i smażyć 7 minut na złoty...

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni molekularnej. Nowe...