• Informacje na temat:

    peklowanie w oleju

Przepisy na temat: peklowanie w oleju
  • Składniki : 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól.

  • Peklowanie mięs do przygotowania wędlin parzonych lub wędzonych ma wieloletnią tradycję. Peklowanie ma na celu zachowanie barwy mięsa (różowej) oraz przede wszystkim zabezpiecza mięso przed powstaniem jadu kiełbasianego (toksyna wytwarzana przez bakterie Clostridium botulinum), czyli czyni je bezpiecznym dla zdrowia. Na temat peklowania, czyli stosowania azotanów i azotynów w mięsie (kiełbasach i wędlinach) krąży wiele opinii. Jeśli chcemy kontrolować ilość azotanów w diecie lepiej...

  • Składniki: 80 dag karczku wieprzowego pokrojonego w grubą kostkę, 10 dag boczku peklowanego pokrojonego w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag mix papryk, 10 dag przecieru pomidorowego, 50 ml oleju do smażenia, 200 ml bulionu, 100 ml czerwonego wina, jałowiec, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, pieprz...

  • Od trzech lat nie kupiłam czosnku, sama go zaczęłam sadzić. Tak przygotowany czosnek wykorzystuję zima do sałatek i wszelakich sosów. A olej o cudnym aromacie czosnku wykorzystuje do smażenia mięsa.

  • Żeberka wieprzowe a la Sowa

    Oto propozycja dania dla 4 osób według mistrza kuchni: 800 g peklowanych żeberek wieprzowych, 200 g wędzonego boczku wieprzowego, 500 g kiszonej kapusty, 100 g pokrojonej w kostkę cebuli, 2 ząbki czosnku, 200 g obranej i pokrojonej włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz. Kapustę należy opłukać, posiekać, a następnie...

  • To przepis mojej Teściowej, bardzo łagodna wersja bez udziwnień, chociaż można moczyć w mleku i dodać inne przyprawy, według uznania, ale ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

  • Składniki: 50 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 30 dag peklowanego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag pieczarek, 10 dag włoszczyzny, 100 ml bulionu, 50 ml oleju do smażenia, 100 ml białego wina, kminek, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól. Przygotowanie : Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy...

  • Na Wigilię szykujemy wiele potraw. Między innymi śledzie. Na różnych kucharskich portalach znajdujemy wiele sposobów na ich przyrządzenie. Ale i tak wracamy do klasycznego śledzia w oleju. Ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Lecz ogólnie to klasyka.

  • Spreewaldzka zupa ziemniaczana

    ...boczku, - 1 cebula, - 3 łyżeczki bulionu warzywnego, - ew. kilka kropli oleju lnianego Przygotowanie: Włoszczyznę pokroić na duże kawałki i razem z mięsem umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody(...), pieprzem bulionem instant. Dodać schab, warzywa i grzyby i gotować 2-3 minuty. Dodać boczek z cebulką i ogórki. Ewentualnie dodać kilka kropli oleju lnianego. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja...

  • Smaczne i tanie danie na Wigilię i nie tylko

Artykuły na temat: peklowanie w oleju
  • Lekarstwo na kandydozę?

    .... Codziennie wypijaj dwie łyżeczki surowego oleju. Jeżeli nie jesteś w stanie go przełknąć, dodawaj go do sałatek.  Zamiennie możesz stosować olej migdałowy lub z pestek winogron.   Jeśli zaś doszło do...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Pomysł na obiad

    ...pietruszki i szczypiorku 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 200 ml mleka Gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Mięso posmarować musztardą, obłożyć szynką i rolować. Roladki spinać wykałaczkami. Doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek i pietruszkę drobno pokroić. Roladki usmażyć na oleju (6-8 minut, obracając). Ziemniaki...

  • Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Fot. 123RF/Picsel Tani szafran Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.   Także...

  • Nie karmić raka

    ...mięso na już rozgrzany tłuszcz i zawsze używać świeżego oleju, najlepiej rafinowanego rzepakowego. Mięso smażone i z grilla należy spożywać rzadko. Na co dzień lepiej jeść gotowane, z parowaru czy...

  • Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy ich prawdziwy smak? Od czasów Azteków do dziś Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków - narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza,...

  • Karkówka w morelowo-sezamowej glazurze z morelowo-migdałowymi kieszonkami

    ..., dżem, dopraw solą z pieprzem i gotuj, aż syrop stanie się płynny. 4.  Odstaw z ognia i (opcjonalnie) dodaj łyżeczkę oleju sezamowego. Wskazówka: Jeśli syrop zrobi się za gęsty, dodaj troszkę...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    ...przygotujmy marynatę i włóżmy do niej mięso na minimum 2-3 godziny przed pieczeniem. Badania dowodzą, że marynowanie mięs w oleju rzepakowym, oliwie, czosnku i occie winnym zapobiega tworzeniu się...

  • Wiele osób obawia się, że kolacja wigilijna zaprzepaści efekty miesięcy ćwiczeń i diety, a w dodatku nie będzie zbyt dobra dla zdrowia. Można jednak tego uniknąć, decydując się na przyrządzenie kolacji wigilijnej w wersji light za pomocą kilku trików. Istnieją triki zmniejszające kaloryczność tradycyjnych potraw wigilijnych. / 123rf.com Wigilijne ryby dla odchudzających się Jak wiadomo, na wigilijnym stole serwuje się duże ilości ryb. Niektóre z nich są same w sobie tłuste, a jeszcze...