• Informacje na temat:

    peklowanie saletrą

Przepisy na temat: peklowanie saletrą
  • Pierogi i uszka przygotuj tydzień  przed świętami

    To doskonała pora, żeby zrobić pierogi z kapustą i uszka. Jeśli przygotowałaś już wigilijną kapustę, możesz zrobić na jej bazie pyszny farsz.

  • Peklowanie mięs do przygotowania wędlin parzonych lub wędzonych ma wieloletnią tradycję. Peklowanie ma na celu zachowanie barwy mięsa (różowej) oraz przede wszystkim zabezpiecza mięso przed powstaniem jadu kiełbasianego (toksyna wytwarzana przez bakterie Clostridium botulinum), czyli czyni je bezpiecznym dla zdrowia. Na temat peklowania, czyli stosowania azotanów i azotynów w mięsie (kiełbasach i wędlinach) krąży wiele opinii. Jeśli chcemy kontrolować ilość azotanów w diecie lepiej...

  • Szynka pieczona

    Wielkanocna szynka w pomarańczach.

  • Peklowanie na sucho prowadzimy z użyciem soli, peklosoli lub mieszanki sól-peklosól. Obowiązkowo przygotowuję posypkę z ziól (z peklosolą lub solą) lub paprykową.

  • Grill? Dlaczego nie!

    ...z różnych mięs, sery, a nawet owoce. Kluczem do dobrych potraw z mięsa jest wcześniejsze marynowanie go, by skruszało. Na potrawy z grilla nie nadają się mięsa peklowane i konserwowane saletrą. W wysokiej...

  • Jak w domu przygotować fantastyczną wędlinę ze schabu - przepis krok po kroku. Do tego, że domowe wyroby są najpyszniejsze nie muszę chyba nikogo przekonywać :) A do tego, kiedy ich wykonanie jest banalnie proste...to pozostaje tylko zabrać się do dzieła ! :) Aby wędlina zachowała swą soczystość i pełen smak, ważne jest, aby przed pieczeniem dokładnie obsmażyć cały kawałek mięsa na tłuszczu (na powierzchni utworzy się coś w rodzaju chrupiącej skórki, która zapobiegnie wypływaniu soku z...

  • moje ostatnie kulinarne odkrycie to długie peklowanie mięsa przed pieczeniem - polecam

  • Boczek wędzony jest nieodzownym elementem w mojej kuchni. Używam go zarówno do jajecznicy, jajek sadzonych lub jako okrasę np. do pierogów. Ponieważ go smażę daję tylko jedną warstwę peklosoli (tak dla bezpieczeństwa) a pozostałe warstwy są ze solą niejodowaną. Boczek ten pekluję na sucho w posypce z dodatkiem papryki. Uważam, że taki boczek jest bardziej aromatyczny i ma barwę czerwoną. Cały proces peklowania na sucho przedstawiłam w poradzie :" Peklowanie na sucho wędlin dojrzewających...

  • Jest poprostu pycha.Można zjeśc ja do obiadu razem z sosem ale i można dac na chlebek jako wędlina

  • Smaczny pomysł na "Peklowana szynka"

Artykuły na temat: peklowanie saletrą
  • Ozór wołowy peklowany

    Ozór wołowy; 0,5 dkg saletry; 2 dkg soli; płaska łyżeczka cukru; po 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu i ziela angielskiego; łyżka mielonego jałowca. Wywar: włoszczyzna; cebula; listek laurowy; 2 - 3 goździki; po 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego pieprzu i jałowca.

  • Na wielkanocnym stole, oprócz jaj, tradycyjnie pojawiają się wędliny. Niestety, mimo bogatej, polskiej tradycji wędliniarskiej, o dobrą szynkę, baleron czy boczek coraz trudniej. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej mylnego!   Wybieramy się do dobrego mięsnego, rzeźnika lub na wieś i kupujemy wieprzowinę, wołowinę...

  • Ozór wołowy; 0,5 dkg saletry; 2 dkg soli; płaska łyżeczka cukru; po 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu i ziela angielskiego; łyżka mielonego jałowca. Wywar: włoszczyzna; cebula; listek laurowy; 2 - 3 goździki; po 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego pieprzu i jałowca.

  • Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. Na pytanie „z czym kojarzą ci się lody” zadane w ogólnopolskim badaniu przez markę Bracia Koral, aż 63 proc. Polaków odpowiada z latem i wakacjami. Ale mało kto wie o lodach coś więcej. Fot. materiały prasowe Mało kto zna historię lodów, która zaczyna się już w czasach starożytnych. Delektowali się nimi m.in. Aleksander Wielki, Hannibal, Kleopatra, Katarzyna Medycejska, król Ludwik XIV, Thomas Jefferson i wielu innych zapisanych w historii tego świata....

  • Zasady zdrowego grillowania

    Jeśli wiesz, jak przyrządzać mięso na grill i poddawać je obróbce, twoja wątroba nie musi bać się nadchodzącego sezonu.

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Jeśli myślisz, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, nasze przepisy sprawią, że zmienisz zdanie. Czego potrzebujesz? Dobrej jakości mięsa (szynka lub schab), przypraw i wolnego czasu. Zacznijmy od podstaw. Jaka jest różnica miedzy szynką, a schabem? Szynka to tylna część tuszy - jędrna i soczysta, ma niewiele tłuszczu i idealnie nadaje się do...

  • Sezon na grillowanie

    ...peklowanego lub konserwowanego saletrą. - Grillujemy wieczorami, a jedzenie ciężkich potraw po godzinie 18 jest niewskazane - tłumaczy dr Józef Laskowski, lekarz rodzinny z Gdańska-Oruni. - Dlatego warto(...) i szybciej się upiecze. ● Unikamy mięsa peklowanego i konserwowanego saletrą, gdyż w czasie jego grillowania wytwarzają się związki rakotwórcze. ● Używamy węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych...

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...

  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    ...resztki flaków, chrząstki, skóry, ścięgna, zapychacze roślinne i chemiczne). Nie grillujmy mięs peklowanych, konserwowanych saletrą (azotyn sodu E 250), bo  w wysokiej temperaturze wydzielają się...

  • Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie wędlin na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie...