• Informacje na temat:

    peklowanie ile soli

Przepisy na temat: peklowanie ile soli
  • Peklowane w soli żółtka to moje niedawne odkrycie, używam ich zamiast parmezanu. Tak przygotowane żółtka wzbogacą smak potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.

  • Peklowanie mięs do przygotowania wędlin parzonych lub wędzonych ma wieloletnią tradycję. Peklowanie ma na celu zachowanie barwy mięsa (różowej) oraz przede wszystkim zabezpiecza mięso przed powstaniem jadu kiełbasianego (toksyna wytwarzana przez bakterie Clostridium botulinum), czyli czyni je bezpiecznym dla zdrowia. Na temat peklowania, czyli stosowania azotanów i azotynów w mięsie (kiełbasach i wędlinach) krąży wiele opinii. Jeśli chcemy kontrolować ilość azotanów w diecie lepiej...

  • Tanie i wyjątkowe

  • łatwe w przyrządzeniu i smaczne. Dobre danie na obiad. Wystarczy zrobić sos, może być z torebki Winiary do tego ziemniaczki i surówka i obiad gotowy.

  • pychota

  • Peklowane żółtka w soli z dodatkiem curry to wspaniały dodatek do potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.

  • karczek może być do obiadu ale również jako dodatek do pieczywa zamiast kupnej wędliny :)

  • moje ostatnie kulinarne odkrycie to długie peklowanie mięsa przed pieczeniem - polecam

  • Smaczny pomysł na "Peklowana szynka"

  • Sprawdzony przepis na "Szynka peklowana"

Artykuły na temat: peklowanie ile soli
  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    ...można pokroić na drobne kawałki, aby skrócić czas obróbki. We Francji przeprowadzono badania, które wykazały, że podczas dwóch godzin grillowania wydziela się tyle dioksyn, ile z 220 papierosów. To...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Dobre nawyki, które odciążą nerki

    ...ważne, bo sól obciąża nerki i jest częstą przyczyną nadciśnienia, które je uszkadza. Bezpieczna porcja soli to ok. 5 gramów dziennie, czyli tyle, ile znajduje się w 2-3 kromkach chleba. Niestety, przeciętny Polak zjada nawet 12 gramów. Dlatego przygotowuj posiłki z naturalnych składników i sprawdzaj ilość soli na etykietach. Unikaj bogatych w nią półproduktów i przetworzonego jedzenia, a także...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...

  • Trójfazowa dieta antyrakowa

    ...warzywa i owoce, najlepiej z upraw ekologicznych, miód, oliwę z oliwek toczoną na zimno, ziarna zbóż, kiełki, chude mleko, grzyby, trochę ryb, chudego drobiu, przyprawy ziołowe. Rezygnuje się z soli, cukru(...);4. Szkodzi nadmiar soli kuchennej; 5..Szkodliwy jest cukier rafinowany; 6. Szkodza produkty smażone w tłuszczu (na fryturze)." (M. Kohnlechner). Osoby szerzej zainteresowane tematem i konkretnymi...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują, że...

  • Magda Gessler: Tylko mnie kochaj

    ...nie wyszło, mówisz: "Mnie raczej wszystko wychodzi". - To jest zaklinanie rzeczywistości, żeby poczuć się dobrze. Mój Facebook ma 1,3 miliona fanów, ale niezależnie od tego, ile osób napisze mi(...), pierwsza podawałam gravad laxa, czyli surowego łososia peklowanego w soli, robiłam pasztet z zająca, kulebiak do barszczu... Zdjęcie chętnie zobaczę. A skąd takie umiejętności? - Nauczyłam się...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Smaki arktyczne

    ...jesienny jadłospis, nie tyle arktyczny, ile arktycznymi potrawami zainspirowany i niemal w całości rybny. Zaczniemy od pasty ze śledzia i krewetek, podawanej na pumperniklu lub, jak kto woli, na grzankach(...). Składniki: nieduży filet ze śledzia, gotowy do spożycia; 8 małych, ugotowanych i oczyszczonych krewetek lub 2 tuziny krewetek koktajlowych; pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej; pół łyżeczki drobno...

  • Na wielkanocnym stole, oprócz jaj, tradycyjnie pojawiają się wędliny. Niestety, mimo bogatej, polskiej tradycji wędliniarskiej, o dobrą szynkę, baleron czy boczek coraz trudniej. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej mylnego!   Wybieramy się do dobrego mięsnego, rzeźnika lub na wieś i kupujemy wieprzowinę, wołowinę...