• Informacje na temat:

    pekińska z czym

Przepisy na temat: pekińska z czym
  • Sałatka z "pekińskiej"

    Składniki na 6 porcji: - kapusta pekińska średniej wielkości, - ogórek zielony, - 2 pomidory, - papryka, - sos czosnkowy Przygotowanie: Kapustę pokroić w paski. Ogórek obrać, pokroić w półksiężyce. Pomidory i paprykę w grubą kostkę. Składniki wymieszać, polać sosem. Czas przygotowania 25 minut Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas...

  • Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z kurczaka potem się panieruje i obsmażą ( nie jadłam jeszcze takich).

  • Składniki: nieduża kapusta pekińska, puszka tuńczyka, puszka kukurydzy,świeży ogórek, pomidor, jogurt naturalny, sól, pieprz.

  • Podaję tutaj kilka przydatnych informacji w jaki sposób i czym naostrzyć noż tak żeby nawet tani nóż kroił jak nóż szefa kuchni.

  • Brukselkowe z jagodami, czyli kimchi nieoczywiste

    ...- zazwyczaj dominuje tu kapusta pekińska. Jednak w swoim przepisie autorki wykorzystały brukselkę. I tak do przygotowania brukselkowego kimchi z jagodami potrzebne będą następujące składniki: 3 szklanki(...) do fermentacji, po czym przekładamy do lodówki" - instruują. 

  • Zabierasz się za pieczenie pysznego ciasta, przygotowujesz wszystkie potrzebne składniki i okazuje się, że brakuje ci jednego, jedynego ale bardzo ważnego - proszku do pieczenia. Bez niego ciasto nie wyrośnie. Zanim pobiegniesz do sklepu sprawdź czy nie masz w domu odpowiedniego zamiennika tego składnika. Ta porada może być przydatna również dla osób, u których zjedzenie ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia wywołuje przykre dolegliwości układu pokarmowego /zgaga, odbijanie się/.

  • Kierunek - Orient!

    ...orzechowym aromacie. Pikantne dodatki Ostry, pobudzający zmysły smak, jest znakiem rozpoznawczym kuchni azjatyckiej. Aby nadać potrawie wyrazistości, warto wykorzystać pastę curry (6,99 zł/400(...) do woka (3,99 zł/545g/1 opak), z azjatyckimi dodatkami, takimi jak grzyby mun, kapusta pekińska i kasztany wodne. Łagodne zakończenie uczty Jako dodatek do dań azjatyckich, który zapewni...

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

  • Jarska patelnia

    Składniki na 4 porcje: - 1 kapusta pekińska, 1 czerwona papryka, 1 cebula, suszone oregano, - 2 łyżki oleju (najlepiej sojowego), - 10 dag czerwonej soczewicy, - szklanka bulionu, 10 dag kiełków fasoli, - 3 łyżki łuskanych pestek dyni. Przyrządzanie: Kapustę opłukać. Pokroić w kostkę. Oczyścić paprykę, pociąć w paseczki. Cebulę posiekać. Na oleju udusić cebulę i paprykę. Dodać kapustę...

  • Kim chi, kiszone smaki w koreańskim wydaniu

Artykuły na temat: pekińska z czym
  • Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    Najpopularniejsza koreańska potrawa. W rankingu najzdrowszych dań świata i na liście światowego dziedzictwa Unesco. Wielozadaniowa kiszonka z kapusty. Dba o serce, jelita, odporność i sylwetkę. Na jesień obowiązkowo.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Kurczak, indyk czy gęś?

    ...(np. piersi kurze, udziec indyka, kaczka pekińska), klasa jakości (A lub B). 2. Jakie wędliny? Najzdrowsze są wysokogatunkowe piersi z indyka czy kurczaka (np. filet z piersi) albo półgęski...

  • Miłośnicy zdrowego odżywiania zwariowali na jej punkcie. Ma w niezwykły sposób wpływać na nasz organizm, uwalniając go od wielu przykrych dolegliwości. Czym jest kombucha i dlaczego warto włączyć ją do diety? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach sklepy ze zdrową żywnością w Stanach Zjednoczonych zaczęły zapełniać się produktami przygotowanymi na bazie kombuchy. Trend ten powoli zaczyna docierać również do Polski, zdobywając coraz większe zainteresowanie. Tymczasem na Dalekim Wschodzi kombuchę...

  • 5 niezwykłych właściwości zdrowotnych kapusty

    Kapusta, o czym mało kto wie, zajmuje czołowe miejsce wśród produktów, które nas leczą.

  • Walentynkowa kolacja może stanowić prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza gdy decydujemy się przygotować ją samodzielnie. Musi być smacznie, efektownie i skutecznie. O skuteczność dań i miłosnych napojów ludzkość martwiła się od wieków. Fot. 123RF/Picsel Wśród legendarnych afrodyzjaków znajdziemy tak wyszukane środki, jak sproszkowane rogi nosorożca, poroża jelenia, jądra byków, czy kogucie grzebienie. Dziś takie dodatki do dań skuteczne byłyby jedynie w odstraszaniu potencjalnej miłości życia. Czym...

  • Najzdrowsze jedzenie

    ...: kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka, szpinak, cykoria, natka pietruszki, sałata rzymska, endywia, szczypiorek i jarmuż. Ten ostatni to ulubione warzywo doktora Fuhrmana - dostarcza więcej wapnia niż...

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...

  • Króluje od wieków na naszych stołach

    ..., gdzie pełnią funkcję wewnętrznych przeciwsłonecznych okularów, chroniących przed promieniowaniem UV. 3. Pekińska Choć jest równie zdrowa jak jej kuzynki, ma od nich mniej potasu i fosforu. Jest to...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...