• Informacje na temat:

    peczak salatka

Przepisy na temat: peczak salatka
  • Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio

    Kto poszukuje lekkiego dodatku zastępującego pieczywo, ten powinien skorzystać z kaszy. Kasza jest ceniona od wieków i często używana w kuchni. Ten tani, a jednocześnie bardzo zdrowy produkt ma wiele zastosowań w kuchni, a w połączeniu z mięsistą i aromatyczną śliwką kalifornijską może dać przepyszny efekt.

  • sałatka szybka i łatwa do przygotowania, a za razem smaczna...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

  • "Szybka i prosta"

  • Sałatka bankietowa

    Na specjalne okazje.

  • Jest bardzo smaczne.

  • Na zimowe rozgrzanie – pożywne kasze

    Zima w tym roku nas nie rozpieszcza. By przy utrzymujących się od tygodni, minusowych temperaturach nasz organizm mógł ustrzec się przed infekcjami warto dostarczać mu w tym trudnym czasie dobrej jakości produkty, bogate w składniki odżywcze, witaminy i błonnik. Bazą dla rozgrzewających posiłków mogą być kasze, które dodatkowo dzięki zawartości różnych minerałów chronią przed nadwagą, miażdżycą, cukrzycą i nowotworami.

  • lekkie danie, nisko kaloryczne, smaczne :)

  • Dania z kapustą i grochem

    Pierwsza gwiazdka na niebie, opłatek i... świąteczne dania na stole. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by miały moc przypisywaną im przez naszych przodków.

  • szybko i tanio

Artykuły na temat: peczak salatka
  • Księga smaków: Pęczak

    To najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej. Najmniej przetworzona – otrzymuje się ją z całych ziaren jęczmienia. Ma też najwięcej wartości odżywczych.

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. Pęczak znów bije rekordy popularności. W jaki sposób włączyć go do codziennej diety? Fot. 123RF/Picsel Pęczak, podobnie jak np. perłowa, powstaje z jęczmienia. Z tą różnicą, iż pęczak to całe ziarna, które jedynie pozbawiono łuski. Możemy również spotkać tzw. pęczak kujawski, który dodatkowo został wypolerowany. Warto jednak wiedzieć, iż proces ten w żaden...

  • Pieczona gruszka z pietruszką, pęczakiem i orzechami laskowymi

    Gruszka i pietruszka tworzą niezły duet. U mnie pojawia się on w wielu odsłonach – od pietruszkowej owsianki z karmelizowanymi gruszkami przez zupę gruszkowo-pietruszkową po budyń z pietruszki z pieczonymi gruszkami. I jest też niniejsza sałatka. Pyszna, sycąca, zbudowana z rożnych struktur upieczonych jarzyn i owoców. Koniecznie posyp ją uprażonymi orzechami laskowymi!

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • Dieta makrobiotyczna, czyli  ograniczająca białko

    Taka dieta jest zalecana przy niektórych chorobach nerek, trzustki i wątroby. Trzeba ograniczyć spożycie mięs, ryb i nabiału. Należy łączyć zboża z warzywami, drób z owocami i ryby z sałatami. Zalecane są niełuskane ziarna zbóż (pszenicy, żyta, owsa, kasz, kukurydzy), orzechy i rośliny strączkowe. Białko trzeba jeść w małych ilościach – drób, ryby. Unikać tłustych mięs i wędlin. Należy wypijać co najmniej 2 litry płynów dziennie.

  • Czy daliście sobie wmówić, że dieta musi wiązać się z wyrzeczeniami? Nic bardziej mylnego! Wystarczy, że do odchudzania podejdziecie z głową i zaopatrzycie się w kilka sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel Zrzucenie kilku zbędnych kilogramów to jedno z najczęstszych postanowień noworocznych. Jednak nie oznacza to, że od tej pory w waszym jadłospisie zagości wyłącznie woda i liście sałaty. To bodaj jeden z najpopularniejszych dietetycznych mitów, który wciąż pokutuje w naszym...

  • Co jeść, aby ulżyć w dnie moczanowej?

    Wskazana jest dieta bogata w chude produkty mleczne i mięsa, jaja, warzywa (np. papryka, natka pietruszki, marchew, cukinia, ziemniaki, brokuły, jarmuż), owoce (czereśnie, wiśnie, pomarańcze, truskawki, czarne porzeczki, kiwi), gruboziarniste kasze i pieczywo, płatki zbożowe, makarony.

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

  • Co jeść, żeby pamięć nas nie zawodziła?

    ​Spożywaj dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 - są w olejach roślinnych z pierwszego tłoczenia, tłustych morskich rybach, orzechach, migdałach, awokado. Witaminy z grupy B, magnez, cynk i L-tryptofan, które wpływają na zdolność zapamiętywania informacji, znajdziesz w produktach pełnoziarnistych, warzywach, pestkach, jajach, chudym mięsie.

  • Sałatka śledziowa to już niemal klasyka. Beata Śniechowska postanowiła przygotować ją w nieco bardziej unowocześnionej wersji. Koniecznie spróbujcie! Sałatka śledziowa na INTERIA.TV. 5 dużych filetów śledziowych Ok. 400-500 g dużych, upieczonych ziemniaków Po 1 łyżeczce: gorczycy, goździków, pieprzu 2 upieczone buraki 2 jabłka (granny Smith) Garść orzechów włoskich 1 gałązka selera naciowego Pęczek świeżej kolendry Granat 3 szalotki ½ cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki octu z białego wina...

Wideo na temat: peczak salatka
  • Anna Jagodzińska: Należy zacząć od solidnego śniadania

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” modelka Anna Jagodzińska i blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowały dania korzystnie wpływające na urodę. Zaprezentowały przepisy na koktajl z karotenem i witaminami, koktajl śniadaniowy, wegańskie brownie, sałatkę z pęczakiem, kaszą kuskus,  jarmużem, marchewką i orzechami laskowymi oraz sałatę z bobem i radicchio. – Niejedzenie prowadzi donikąd, to błędne koło. Należy zacząć od solidnego śniadania – powiedziała Jagodzińska. (Źródło: DD TVN/x-news)

  • Kuchnia, która poprawi urodę. Zdrowe koktajle i wegańskie brownie

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” modelka Anna Jagodzińska i blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowały dania korzystnie wpływające na urodę. Zaprezentowały przepisy na koktajl z karotenem i witaminami, koktajl śniadaniowy, wegańskie brownie, sałatkę z pęczakiem, kaszą kuskus, jarmużem, marchewką i orzechami laskowymi oraz sałatę z bobem i radicchio. – Niejedzenie prowadzi donikąd, to błędne koło. Należy zacząć od solidnego śniadania – powiedziała Jagodzińska. (Źródło: DD TVN/x-news)