• Informacje na temat:

    patison

Przepisy na temat: patison
  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Połączenie patisona z ryżem i mięsem mielonym

  • Patisony faszerowane pomidorami i serem morskim

    Korzystając z pełni sezonu, proponujemy wykorzystanie tego niezwykle ciekawego warzywa i przygotowanie patisonów faszerowanych pomidorami i serem żółtym.

  • Wypróbowany przepis na "Faszerowany patison"

  • Warzywa, które warto uprawiać na balkonie

    ...gorąco, nie zawiązuje owoców. W połowie lata można ją zasilić nawozem uniwersalnym. Patison Dobrze rośnie w takich warunkach, jak cukinia, ale donica, w której go sadzimy, musi być naprawdę duża...

  • Dzisiaj proponuję bardzo prosty sposób na przyrządzenie patisona.

  • Jesienny obiad

    Patison faszerowany Sposób przygotowania 1. Patisony umyj, wytrzyj, odkrój czubki. Wydrąż środek, posól i odstaw. Cebulę posiekaj i podsmaż. Dodaj pokrojone w kostkę papryki i przeciśnięty czosnek. Gdy papryka się zarumieni, dodaj mięso mielone, pokrojone pomidory. Przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką, cukrem. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną kolendrę.  2. Patisony...

  • Sprawdzony przepis na "Patison faszerowany na słodko"

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    ...powszechnie lubianej dyni to oczywiście… patison! Ze względu na specyficzny kształt, często kojarzony jest z obiektem kosmicznym, falującym dyskiem, a nawet UFO. Trzeba jednak przyznać, że dzięki takiej formie patisony urzekają nie tylko jako dodatek do dania. Doskonale sprawdzą się jako domowa dekoracja – na stole, parapecie czy tarasie. Patison uznany za warzywo o wyjątkowo niskiej kaloryczności...

  • Z patisonem są też smaczne.

Artykuły na temat: patison
  • Patison na talerzu

    Mniejszy brat dyni, kabaczka i cukinii. Warto go posmakować - patison jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość.

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • MAKARON RYŻOWY Z PATISONEM

    Patisony jeśli są młode wystarczy jedynie porządnie umyć (nie trzeba ich obierać ze skórki i usuwać nasienia). Dwa patisony pokroić w plasterki i lekko posolić, a następnie zapiec w piekarniku (20 min/180stopni). Jednego patisona obgotować i zblendować do konsystencji sosu z dodatkiem pomidorów z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim. Pestki dyni uprażyć na teflonowej patelni, a makaron ryżowy...

  • Znacie te warzywa? Patisony mają niezwykły wygląd i wyjątkowy smak. Co więcej, ich jedzenie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeśli dotąd nie próbowaliście tego warzywa, musicie koniecznie nadrobić zaległości. Fot. 123RF Skąd w Europie wzięły się patisony? Okazuje się, że setki lat temu na swoich grządkach uprawiali je Aztekowie i to właśnie w tamtym rejonie świata powinniśmy szukać ojczyzny tego warzywa. Po podboju azteckiego imperium przez Hiszpanów, na ich statkach do Europy...

  • Boski patison

    Nadziewane Składniki na 4 porcje: 8 małych patisonów, 30 dag mięsa mielonego, mała torebka ryżu, cebula, mała czerwona papryka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia(...), pieprz, cukier Przygotowanie: 1. Patisony umyj, zetnij wierzchy, wydrąż środki. Lekko posól. Ryż ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w kostkę, podobnie - umytą paprykę. Podsmaż warzywa na oleju, cały...

  • Chociaż w wielu krajach kiszone warzywa uznawane są za zepsute, my Polacy wiemy co dobre. Kiszone warzywa są bowiem nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Kiszonki możemy traktować jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Zawarty w nich kwas mlekowy, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii...

  •  .....jest już taki :) Dawno nie podsumowałam mojego dziecka, więc zrobię to wreszcie. Ku pamięci :)   Pierwszy postęp, który pojawił sie jakiś czas...

  • Cukinia i jej krewni

    Jest odmianą dyni, tak jak kabaczek i patison. Wszystkie te warzywa są lekkostrawne i niskokaloryczne. Warto więc włączyć je do naszego menu. Właśnie nadchodzi pora zbiorów!

  • ​Co z czym się je, by nie szkodzić zdrowiu?

    ...stronie

  • Patisony z farszem

    Patisony doskonale smakują faszerowane.

Wideo na temat: patison
  • Cukinia, kabaczek i patisony w roli głównej

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" królowały patisony i kabaczki. Przepisy na dania z tymi warzywami zdradził kucharz Piotr Kucharski. na stole pojawiły się: zapiekanka warzywna, sałatka z grillowanych patisonów z halloumi oraz ciasto z cukinią.