• Informacje na temat:

    pasztet z drobiu i watrobki

Przepisy na temat: pasztet z drobiu i watrobki
Artykuły na temat: pasztet z drobiu i watrobki
  • Pasztet idealny

    Możesz go przygotować na wiele sposobów. Najlepiej z mięsa gotowanego w warzywach. Ale świetnie smakuje też pasztet z mięsa pieczonego, z podrobów, drobiu, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, a nawet sera. Dużym powodzeniem wciąż cieszą się pasztety mięsne, choć i rybne mają coraz więcej miłośników. Wtedy pasztet jest kwintesencją smaku ulubionej ryby. Do jego przyrządzenia świetnie nadają...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...

  • Pasztet niejedno ma imię

    Były i są specjalnością polskiej kuchni. Pasztety z dziczyzny, drobiu, z podrobów czy mięs mieszanych.

  • Dla wielu z nas umycie mięsa przed jego wykorzystaniem to rutynowa czynność. Warto jednak wiedzieć, że może nam to nie wyjść na zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Bakterie rodzaju Campylobacter (głównie Campylobacter jejuni i Campylobacter coli) to jedna z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych - wywołuje więcej infekcji niż salmonella, E. coli i listeria razem wzięte. Szacuje się, że na świecie pojawia się nawet pół miliarda tego typu zakażeń rocznie. Jak objawia się kampylobakterioza? Chory ma...

  • Jak jeść zdrowo przy...

    ..., kiełbasę salami, pasztet, kaszankę, baleron i mielonkę. Chorym stawom nie sprzyjają również alkohol, mocna kawa i herbata. Zwiększają one braki wapnia w organizmie i zmniejszają przyswajalność białka(...), drobiu. Na co dzień powinny się w niej znaleźć produkty zbożowe z pełnego przemiału tj. pełnoziarnisty chleb, makaron z mąki razowej, ryż brązowy, warzywa i owoce, oliwa z oliwek - jako jeden z głównych...

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Pobierz darmową książkę! Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. To właśnie tym ostatnim zdecydowaliśmy się poświęcić naszego najnowszego e-booka. Jeżeli myśleliście, że pasztet to nudna potrawa, która niczym nie może zaskoczyć, ta książka wyprowadzi Was z błędu. Specjalnie dla czytelników Smakera zebraliśmy w...

  • Jest takie miejsce na Dolnym Śląsku, które kusi tajemnicą średniowiecznej historii, przyciąga neorenesansowym pięknem architektury i zarazem nęci doskonałym wyczuciem potrzeb nowoczesnego klienta. Z dala od zgiełku miasta, wtulony w pejzaż Borów Dolnośląskich, nad wartką rzeką Kwisą stoi od wieków niewzruszenie majestatyczny Zamek Kliczków. Największy tego typu obiekt pałacowohotelowy w Polsce, przywrócony do dawnego blasku przez firmę Integer, płynnie łączy poszanowanie historii z bogatą...

  • Mięso drobiowe wygrywa wyścig popularności w porównaniu z wołowiną czy wieprzowiną. Jest delikatne, pożywne i niedrogie. Można je przyrządzać na wiele sposobów. To właśnie jego wszechstronność, została wykorzystana w przepisach. Mamy w książce wiele pomysłów na przygotowanie mięsa z kurczaka lub indyka, ale nie tylko. Znajdziemy tu też sposób na pyszną kaczkę, czy pasztet z gęsi. Mięso z drobiu, dzięki temu, że jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Szczególnie chętnie jest polecane w kuchni...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...