• Informacje na temat:

    pasztecik z soczewicy

Przepisy na temat: pasztecik z soczewicy
  • Pyszne, pożywne, bez konserwantów i nie wiadomo czego tam jeszcze...E-coś

  • Tani w wykonaniu a smakuje wybornie.

  • Krem z soczewicy

  • Zupa z soczewicy przede wszystkim bardzo zdrowa, a moja propozycja jeszcze bardzo rozgrzewająca na chłodne dni

  • Dietetyczny i zdrowy pasztet z soczewicy. Źródło białka, witamin i minerałów.

  • Smaczna i dietetyczna. Z powodzeniem zastąpi masło.

  • Sycąca i rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe popołudnia

  • Pasztet bezmięsny...odmiana od codziennego mięsa, które nie powinno się jeść codziennie. Jak spróbujecie go raz, zobaczycie, że będziecie go robić częściej. Ma dużo mniej kalorii niż normalny pasztet. Polecany dla osób na diecie:)

  • Pożywna, wysokobiałkowa i smaczna zupa, a przy tym wyjątkowa łatwa do przyrządzenia. Bez mięsa w wersji dla wegetarian. A wzbogacona o smak pulpecików z mięsa wołowego zadowoli nie jedno podniebienie.

  • Zupa z soczewicy to świetny i pożywny pomysł na obiad. Najlepiej smakuje z grzankami i zieloną pietruszką.

Artykuły na temat: pasztecik z soczewicy
  • ..., ugotowałam zupę krem z soczewicy i pomidorów. Potem pojechaliśmy z mężem na działkę po warzywa. Później było szaleństwo... rosół z wiejskiej kury, pasztet, paszteciki, galaretki drobiowe. Odkurzanie , pranie...  Bez pomocy męża nie udałoby mi się skończyć tak szybko - zmełł mięsko na pasztet i paszteciki, doprawiał (  teraz wszystko jest pikantne) I dbał, bym w szklaneczce miała aromatyczne miodowe...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Soczewica - skarb na talerzu

    ...może zastąpić mięso. Służy kondycji i sylwetce Obecne w soczewicy witaminy i składniki mineralne korzystnie wpływają na zdrowie organizmu. Chroni przed anemią. Spożywana regularnie wzmacnia układ krwionośny – znajdujące się w niej bowiem bogactwo żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Najwięcej kwasu foliowego mają kiełki soczewicy. Ta...

  • W piątym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować paszteciki w dwóch wersjach. Oto propozycje Tomasza. Paszteciki drożdżowe   Ciasto: 35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant) 1 łyżka cukru 250 ml mleka 350 g mąki pszennej ¾ łyżeczki soli 3 żółtka 100 g masła   Nadzienie: 150 g suszonych grzybów 2 średnie cebule 150 g bułki tartej 2 białka 100 g masła   Dodatkowo: 1 jajko 100 ml mleka   Dip: 3 średniej wielkości buraki ½ łyżeczki czarnuszki ½ łyżeczki...

  • Kuchnia Maroka

    ...dla Marokańczyków to tradycyjnie dzień kuskusu. Podczas ramadanu spożywa się kolejną popularną potrawę - harirę, czyli zupę ze świeżej kolendry, soczewicy, fasoli i jagnięciny. Z Maroka również(...)  1/3 szklanki oliwy z oliwek Paszteciki z sera koziego: 120g sera koziego, podzielonego na 4 porcje 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 1 łyżka mięty, posiekanej 1 łyżka kolendry...

  • Który uczestnik twoim zdaniem przygotował najciekawsze paszteciki?

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...

  • Zdrowa i smakowita soczewica, dawniej niedoceniana, dziś zyskuje w polskiej kuchni coraz większe powodzenie. Dodaje się ją między innymi do pierogów i sałatek. Czym jednak soczewica zaskarbiła sobie popularność w innych krajach? Jakie ma właściwości i jak ją przyrządzać? Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. / fot. 123rf.com   Soczewica jest znana człowiekowi od zarania dziejów, co potwierdzają badania archeologiczne. Wymieniana jest w Biblii w Księdze Rodzaju. Ezaw oferuje...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....