• Informacje na temat:

    pasteryzowanie jabłek

Przepisy na temat: pasteryzowanie jabłek
  • Chutney z moreli i jabłek

    Składniki: 1 kg moreli 1/2 kg jabłek 2 garście suszonej żurawiny 1 duża czerwona cebula 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżka suszonych strączków kardamonu 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka nasion kozieradki 1 suszona ostra papryczka chili 1/2 łyżeczki nasion pieprzu 1/2 łyżeczki kuminu 1/3-1/2 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki miodu 1 łyżeczka soli...

  • Zawsze wydawało mi się,że robienie przetworów jest dla wytrwałych...cóż już tak nie myślę...uzależniłam się:) Dostałam jabłka od brata i od razu pomyślałam, że będzie konfitura. Szklista, z posmakiem cynamonu i wanilii...nie znajdziecie takiej w sklepie. Zachęcam do zrobienia:)

  • Jabłka z miętą i cynamonem

    Składniki: ●ok 1,5 kg jabłek (połowa kwaśnych, np. antonówek) ●2-3 goździki ●kawałek kory cynamonu ●1/2 szklanki mocnego naparu miętowego Przygotowanie: 1. Jabłka obierz, pokrój, usuwając pestki oraz łuski. Włóż do garnka. Dodaj cynamon, goździki i napar z mięty. Gotuj ok. 15 min, mieszając, po czym wyjmij cynamon i goździki. Ciepłe jabłka przetrzyj przez sito. 2. Nałóż do słoików...

  • Gdy opadają jabłka zastanawiamy się co z nich robić. Dzisiaj proponuję mus z tych jabłek. Taki tradycyjny bez dodatków. Gęsty i pachnący.

  • Jabłka do mięs

    Świetnie komponują się z gorącymi potrawami z drobiu.

  • Mus robię co roku z papierówek tzw. spadów, są słodziutkie i idealnie nadają się na mus, który wykorzystuję do ciast, naleśników, kanapek, deserów itp.

  • Jabłka z miętą w syropie

    Składniki na 3 słoiki: - 1 kg. twardych jabłek, - pęczek świeżej mięty, - 3/4 kg. cukru, - sok wyciśnięty z dwóch cytryn Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki i całe włożyć do garnka z gotującą wodą (wody tyle aby przykryć jabłka). Wyjąć po 3 minutach. W tym czasie w osobnym naczyniu zagotować litr wody, dodać cukier. Gotować kilka minut, aż powstanie syrop. Cytryny sparzyć wrzątkiem...

  • Znane są od starożytności. Współcześnie uprawiane w ponad pięciu tysiącach najpopularniejszych odmian! Statystyczny Polak zjada ich 13 kg rocznie. Jabłko - bo o nim mowa, będzie bohaterem tego wpisu. A wpis dotyczy pysznego kremu z jabłek z dodatkiem białej czekolady i wanilii. Z nutellą oczywiście nie ma nic wspólnego po za tym, że tym kremem można również posmarować kromkę chleba, ale i nie tylko. Świetnie nadaje się do naleśników, deserów, ciast lub tak jak najbardziej lubię - wyjadania...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    .... Z kolei rodzynki, które doskonale pasują np. do konfitury z jabłek, bogate są w witaminę B6, dbającą o nasz układ odpornościowy w trakcie jesiennej szarugi. Nie każdy wie, że bakalie doskonale(...) konfitura jabłkowa Składniki: 1 kg jabłek          1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego) 100 g rodzynek bursztynowych Bakalland          75 g migdałów w płatkach Bakalland...

  • Owoce aronii charakteryzują się cierpkim smakiem i trudno jeść ją na surowo natomiast idealnie nadaje się na przetwory. Można dodawać aronię do przetworów z jabłek czy porzeczek, łagodzą cierpki smak i dodają koloru. Aronię po zerwaniu najlepiej zamrozić na minimum kilka dni. Dzięki dużej zawartości garbników, ich owoce nie są podatne na szybką fermentację, więc można je przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni, a przemrożenie likwiduje goryczkę

Artykuły na temat: pasteryzowanie jabłek
  • Przetwory z jabłek

    Marynowane jabłka: Obierz i pokrój w plastry 2 kg jabłek. Przełóż na durszlak, zanurz we wrzącej wodzie, po 3 minutach odcedź, przelej zimną wodą. Ułóż w słojach. Zagotuj zalewę (1 l wody, 2 łyżki cukru, 1/3 szkl. octu 10 proc.). Gorącą zalej jabłka, dodaj goździki. Słoje zamknij. Pasteryzuj 15 minut. Ocet jabłkowy: Obierzyny jabłek i całe jabłka pokrojone w słupki wrzuć do dużego słoja...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Na pomoc sadownikom!

    Sadownicy mają kłopot z nadmiarem jabłek? Pomóżmy im je przetworzyć. Polskie jabłka są niezrównane. Mają smak, jak żadne inne na świecie.

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Żywe soki - zdrowe i pyszne

    ...i zapalenie pęcherza moczowego - 150 ml soku z marchwi i 100 ml soku z pietruszki, 4. wspomaganie odchudzania - 100 ml soku z jabłek, 50 ml soku z pomidorów, 50 ml soku z dyni i 50 ml soku z cytryny, 5. poprawa koncentracji i pamięci - po 100 ml soku z ogórka i czarnej porzeczki, po 50 ml soku z jabłek i grapefruita, 6. usuwanie toksyn z organizmu i regeneracja - mieszanka soku...

  • Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego...

  • Już czas robić przetwory

    ...pleśń). Konfitura i dżem z jagód Składniki na 2 słoiki o objętości 200 ml: Konfitura: 450 g jagód leśnych, 1 łyżka wody, 100 g cukru. Dżem: 1 kg wczesnych jabłek nadających się do smażenia np...

  • Gdy stoimy przed półką z jabłkami, nasz wzrok najczęściej przyciągają te krwisto czerwone, o błyszczących skórkach. Jednak to właśnie tych owoców powinniśmy unikać. Przekonajcie się dlaczego. Fot. 123RF Które jabłka są najzdrowsze? Wiele osób odpowie, że te, które mają jednolicie ubarwioną, błyszczącą skórkę, pozbawioną jakichkolwiek obić. Ale czy to aby na pewno dobry wybór? Kupując je w supermarketach, powinniśmy się wystrzegać takich „idealnych" owoców, gdyż razem z nimi, możemy zjeść...

  • Sałatka "na zdrowie". Obierz i pokrój w drobną kostkę 2 jabłka i 3 łodygi selera naciowego.

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...