• Informacje na temat:

    pasteryzacja słoików w piekarniku

Przepisy na temat: pasteryzacja słoików w piekarniku
  • Wszystko o pasteryzacji

    ...1. Przygotowując słoiki do pasteryzacji, dokładnie je umyj, osusz i wytrzyj, zwłaszcza ich brzegi oraz nakrętki. Możesz również wyparzyć je w piekarniku (15-20 minut w temp. 110°C). 2. Pasteryzować(...) dnem. Na końcu dokręć. 3. Drugą metodą pasteryzacji jest metoda sucha. Włóż gotowy przetwór do gorących słoików, szybko zakręć, włóż pod koc i tak wystudź. Ta metoda najlepiej sprawdza się...

  • Pasteryzacja to po prostu zamknięcie smaku owoców i warzyw w słoiku przy wykorzystaniu odpowiedniej temperatury. Sposobów pasteryzacji jest kilka a ich wybór zależy od tego co i w czym będziemy pasteryzować.

  • Prosty i sycący obiad,do farszu można dodać swoje ulubione dodatki,u mnie dziś nadziana,mielonym z dodatkiem kaszy bulgur,kukurydzy i tartego sera.

  • Idealne danie na piątek ale także na każdy inny dzień dla smakoszy ryb. Prosty w przygotowaniu, smaczny do podania z dowolną sałatką oraz np. frytkami.

  • Szybkie, smaczne i robią się praktycznie same :)

  • Propozycja na przygotowanie kotlecików mielonych bez nadmiaru tłuszczu, który wsiąka w panierkę podczas smażenia na patelni. Kotleciki są smaczne, soczyste i dużo zdrowsze od tych smażonych.

  • Zrobiłam ostatnio na obiad, na szybko i właściwie z niczego. Same ziemniaki są super dodatkiem do wielu dań, ale mogą też stanowić samodzielny obiad.

  • Wysyp maślaków spowodował, że wciąż poszukuję dla nich nowych zastosowań – tym razem mój wybór padł na grzyby z papryką. Maślaki nadają się do tego celu doskonale – są aromatyczne i równocześnie miękkie po przyrządzeniu. Ale nadadzą się także wszelkie inne leśne grzyby z rurkami na spodniej stronie kapelusza – podgrzybki, koźlarze, prawdziwki. Grzyby z papryką posmakują wszystkim tym, którzy nie oczekują bardzo kwaśnych grzybków w occie. Albo tym, którzy nie wybierają klasycznych marynat....

  • łatwe w przygotowaniu idealne na zwykły obiad jak i zarówno na przyjecie :)

Artykuły na temat: pasteryzacja słoików w piekarniku
  • 3 kroki do pasteryzowania słoików

    Pasteryzacja to jeden z najlepszych sposobów utrwalania przetworów. Ale jak się do niej zabrać?

  • Podstawowym warunkiem, gwarantującym świeżość naszych misternie przygotowywanych dżemów, konfitur, musów, marmolad i galaretek jest utrwalenie ich zawartości, czyli całkowite wyniszczenie wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogły przeniknąć do wnętrza na etapie przelewania owoców lub przygotowywania naczyń. Fot. 123RF/PICSEL Proces oczyszczania żywności z mikroorganizmów jest ważny z prostego powodu - gdy już zamkniemy słoik i odstawimy go na spiżarnianą półkę, po kilku miesiącach...

  • Robimy przetwory

    ...? Nie musisz jej już pasteryzować. Najlepszym sposobem utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja w wodzie: na dnie garnka ułóż złożoną poczwórnie lnianą ściereczkę, ustaw na niej słoiki z przetworami. Wlej tyle wody (o podobnej temperaturze co przetwory), by sięgała do zawartości słoików. Garnek ustaw na małym ogniu i podgrzewaj. Pasteryzacja w piekarniku: do brytfanki wlej wodę...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    Soczyste, aromatyczne i bajecznie tanie warzywa. Grzech nie zrobić z nich kilku słoików przetworów.

  • Na sklepowych półkach, o każdej porze roku znaleźć możemy całą gamę słodkich przetworów. Kuszą nas dżemy, powidła, marmolady czy syropy z egzotycznych owoców. Jednak gwarantujemy, że nic w zimie nie będzie smakować, tak dobrze, jak własnoręcznie przygotowane przetwory. Pewnie zastanawiacie się po co samemu przygotowywać przetwory skoro możemy iść do sklepu i wybrać to, na co akurat mamy ochotę? Otóż, przygotowywanie dżemów lub soków w domu jest przede wszystkim ekonomiczne. W sezonie owoce są...

  • Sprytne patenty na przetwory

    ...zamrozisz. Po kilku dniach w zamrażalniku aronię rozmroź i ugotuj sok - tak uzyskasz najlepszy smak.  Gorące przetwory przekładaj do wyparzonych lub wyprażonych w piekarniku, jeszcze ciepłych, słoików(...)Żeby ogórki kiszone były jędrne, ale i smaczniejsze, wrzuć do słoika liść czarnej porzeczki, liść winorośli albo liść dębu.  By ogórki nie były "puste" w środku, przed włożeniem do słoików...

  • Robienie przetworów w warunkach domowych wraca do łask. Cenimy je znacznie wyżej niż te ze sklepu. Aby jednak móc delektować się własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, musimy znać podstawowe zasady ich przygotowywania. Do niedawna robienie przetworów kojarzyło się z czasami, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Wówczas, chcąc mieć dostęp do witamin zawartych w owocach i warzywach także w zimie, lato spędzaliśmy na pracowitym zamykaniu ich w słoikach. Obecnie świeże owoce i warzywa są...

  • Smaczne przetwory domowe

    ...związanych z przygotowaniem przetworów: - zakup owoców - przejrzenie słoików, jakie mamy do dyspozycji, ewentualnie zakup nowych. Należy zrezygnować ze słoików (lub pokrywek) uszkodzonych. - dokładne umycie słoików w wodzie z odpowiednim środkiem czyszczącym, staranne opłukanie, następnie wygotowanie ich lub wyprażenie w piekarniku - przebranie, oczyszczenie i umycie owoców - ugotowanie zalewy do każdego...

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....