• Informacje na temat:

    pasteryzacja słoików w piekarniku

Przepisy na temat: pasteryzacja słoików w piekarniku
  • Wszystko o pasteryzacji

    ...1. Przygotowując słoiki do pasteryzacji, dokładnie je umyj, osusz i wytrzyj, zwłaszcza ich brzegi oraz nakrętki. Możesz również wyparzyć je w piekarniku (15-20 minut w temp. 110°C). 2. Pasteryzować(...) dnem. Na końcu dokręć. 3. Drugą metodą pasteryzacji jest metoda sucha. Włóż gotowy przetwór do gorących słoików, szybko zakręć, włóż pod koc i tak wystudź. Ta metoda najlepiej sprawdza się...

  • Wysyp maślaków spowodował, że wciąż poszukuję dla nich nowych zastosowań – tym razem mój wybór padł na grzyby z papryką. Maślaki nadają się do tego celu doskonale – są aromatyczne i równocześnie miękkie po przyrządzeniu. Ale nadadzą się także wszelkie inne leśne grzyby z rurkami na spodniej stronie kapelusza – podgrzybki, koźlarze, prawdziwki. Grzyby z papryką posmakują wszystkim tym, którzy nie oczekują bardzo kwaśnych grzybków w occie. Albo tym, którzy nie wybierają klasycznych marynat....

  • Idealne danie na piątek ale także na każdy inny dzień dla smakoszy ryb. Prosty w przygotowaniu, smaczny do podania z dowolną sałatką oraz np. frytkami.

  • Szybkie, smaczne i robią się praktycznie same :)

  • Propozycja na przygotowanie kotlecików mielonych bez nadmiaru tłuszczu, który wsiąka w panierkę podczas smażenia na patelni. Kotleciki są smaczne, soczyste i dużo zdrowsze od tych smażonych.

  • Zrobiłam ostatnio na obiad, na szybko i właściwie z niczego. Same ziemniaki są super dodatkiem do wielu dań, ale mogą też stanowić samodzielny obiad.

  • Zamarynowane skrzydełka w ziołach, po 24 godzinach możemy piec na grillu lub w piekarniku, jak kto woli. Są idealne w smaku.

  • Jak zrobić delikatesową sałatkę z kalafiora na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka z kalafiora, papryki, cebuli, pomidorów oraz marchwi, przygotowana w słoikach na zimę. Wykonanie proste, może trochę długie. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.

  • łatwe w przygotowaniu idealne na zwykły obiad jak i zarówno na przyjecie :)

Artykuły na temat: pasteryzacja słoików w piekarniku
  • 3 kroki do pasteryzowania słoików

    Pasteryzacja to jeden z najlepszych sposobów utrwalania przetworów. Ale jak się do niej zabrać?

  • Podstawowym warunkiem, gwarantującym świeżość naszych misternie przygotowywanych dżemów, konfitur, musów, marmolad i galaretek jest utrwalenie ich zawartości, czyli całkowite wyniszczenie wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogły przeniknąć do wnętrza na etapie przelewania owoców lub przygotowywania naczyń. Fot. 123RF/PICSEL Proces oczyszczania żywności z mikroorganizmów jest ważny z prostego powodu - gdy już zamkniemy słoik i odstawimy go na spiżarnianą półkę, po kilku miesiącach...

  • Robimy przetwory

    ...? Nie musisz jej już pasteryzować. Najlepszym sposobem utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja w wodzie: na dnie garnka ułóż złożoną poczwórnie lnianą ściereczkę, ustaw na niej słoiki z przetworami. Wlej tyle wody (o podobnej temperaturze co przetwory), by sięgała do zawartości słoików. Garnek ustaw na małym ogniu i podgrzewaj. Pasteryzacja w piekarniku: do brytfanki wlej wodę...

  • Za oknem coraz cieplej, a w sklepach oprócz nowalijek pojawiły się pierwsze letnie owoce. Chcąc zachować smak i aromat pierwszych gorących dni od razu przychodzi nam na myśl zrobienie domowych przetworów i weków. Niestety, każdemu z nas zdarzyło się otworzyć słoik, który zamiast pysznego dżemu zawierał pleśń – jak temu zaradzić? Przeczytajcie nasze porady! Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    Soczyste, aromatyczne i bajecznie tanie warzywa. Grzech nie zrobić z nich kilku słoików przetworów.

  • Na sklepowych półkach, o każdej porze roku znaleźć możemy całą gamę słodkich przetworów. Kuszą nas dżemy, powidła, marmolady czy syropy z egzotycznych owoców. Jednak gwarantujemy, że nic w zimie nie będzie smakować, tak dobrze, jak własnoręcznie przygotowane przetwory. Pewnie zastanawiacie się po co samemu przygotowywać przetwory skoro możemy iść do sklepu i wybrać to, na co akurat mamy ochotę? Otóż, przygotowywanie dżemów lub soków w domu jest przede wszystkim ekonomiczne. W sezonie owoce są...

  • Sprytne patenty na przetwory

    ...zamrozisz. Po kilku dniach w zamrażalniku aronię rozmroź i ugotuj sok - tak uzyskasz najlepszy smak.  Gorące przetwory przekładaj do wyparzonych lub wyprażonych w piekarniku, jeszcze ciepłych, słoików(...)Żeby ogórki kiszone były jędrne, ale i smaczniejsze, wrzuć do słoika liść czarnej porzeczki, liść winorośli albo liść dębu.  By ogórki nie były "puste" w środku, przed włożeniem do słoików...

  • Robienie przetworów w warunkach domowych wraca do łask. Cenimy je znacznie wyżej niż te ze sklepu. Aby jednak móc delektować się własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, musimy znać podstawowe zasady ich przygotowywania. Do niedawna robienie przetworów kojarzyło się z czasami, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Wówczas, chcąc mieć dostęp do witamin zawartych w owocach i warzywach także w zimie, lato spędzaliśmy na pracowitym zamykaniu ich w słoikach. Obecnie świeże owoce i warzywa są...

  • Smaczne przetwory domowe

    ...związanych z przygotowaniem przetworów: - zakup owoców - przejrzenie słoików, jakie mamy do dyspozycji, ewentualnie zakup nowych. Należy zrezygnować ze słoików (lub pokrywek) uszkodzonych. - dokładne umycie słoików w wodzie z odpowiednim środkiem czyszczącym, staranne opłukanie, następnie wygotowanie ich lub wyprażenie w piekarniku - przebranie, oczyszczenie i umycie owoców - ugotowanie zalewy do każdego...

  • Suszenie jedzenia to jedna z najstarszych metod konserwacji. Od wieków polegała na usunięciu wody poprzez odparowanie. Niestety, obecnie wiele suszonych przysmaków ze sklepu jest faszerowanych różnego rodzaju chemią. Jak uniknąć sztucznych dodatków? Suszone pomidory można zrobić w domu.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Dlaczego lepiej suszyć w domu? Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych...