• Informacje na temat:

    pasteryzacja słoików w piekarniku

Przepisy na temat: pasteryzacja słoików w piekarniku
  • Wszystko o pasteryzacji

    ...1. Przygotowując słoiki do pasteryzacji, dokładnie je umyj, osusz i wytrzyj, zwłaszcza ich brzegi oraz nakrętki. Możesz również wyparzyć je w piekarniku (15-20 minut w temp. 110°C). 2. Pasteryzować(...) dnem. Na końcu dokręć. 3. Drugą metodą pasteryzacji jest metoda sucha. Włóż gotowy przetwór do gorących słoików, szybko zakręć, włóż pod koc i tak wystudź. Ta metoda najlepiej sprawdza się...

  • Pasteryzacja to po prostu zamknięcie smaku owoców i warzyw w słoiku przy wykorzystaniu odpowiedniej temperatury. Sposobów pasteryzacji jest kilka a ich wybór zależy od tego co i w czym będziemy pasteryzować.

  • Pikantna zupa mojej córki, z przepisu jej koleżanki. Świetne danie imprezowe.

  • Witam serdecznie Pokażę jak można przygotować i przechować grzyby leśne na zimę, jeżeli nie mamy dużej zamrażarki. A chcielibyśmy po za sezonem przygotować zupę grzybową lub sos z grzybów i to nie koniecznie z suszonych grzybów.

  • Wysyp maślaków spowodował, że wciąż poszukuję dla nich nowych zastosowań – tym razem mój wybór padł na grzyby z papryką. Maślaki nadają się do tego celu doskonale – są aromatyczne i równocześnie miękkie po przyrządzeniu. Ale nadadzą się także wszelkie inne leśne grzyby z rurkami na spodniej stronie kapelusza – podgrzybki, koźlarze, prawdziwki. Grzyby z papryką posmakują wszystkim tym, którzy nie oczekują bardzo kwaśnych grzybków w occie. Albo tym, którzy nie wybierają klasycznych marynat....

  • Prosty i sycący obiad,do farszu można dodać swoje ulubione dodatki,u mnie dziś nadziana,mielonym z dodatkiem kaszy bulgur,kukurydzy i tartego sera.

  • Idealne danie na piątek ale także na każdy inny dzień dla smakoszy ryb. Prosty w przygotowaniu, smaczny do podania z dowolną sałatką oraz np. frytkami.

  • Szybkie, smaczne i robią się praktycznie same :)

  • Propozycja na przygotowanie kotlecików mielonych bez nadmiaru tłuszczu, który wsiąka w panierkę podczas smażenia na patelni. Kotleciki są smaczne, soczyste i dużo zdrowsze od tych smażonych.

  • Zrobiłam ostatnio na obiad, na szybko i właściwie z niczego. Same ziemniaki są super dodatkiem do wielu dań, ale mogą też stanowić samodzielny obiad.

Artykuły na temat: pasteryzacja słoików w piekarniku
  • 3 kroki do pasteryzowania słoików

    Pasteryzacja to jeden z najlepszych sposobów utrwalania przetworów. Ale jak się do niej zabrać?

  • Podstawowym warunkiem, gwarantującym świeżość naszych misternie przygotowywanych dżemów, konfitur, musów, marmolad i galaretek jest utrwalenie ich zawartości, czyli całkowite wyniszczenie wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogły przeniknąć do wnętrza na etapie przelewania owoców lub przygotowywania naczyń. Fot. 123RF/PICSEL Proces oczyszczania żywności z mikroorganizmów jest ważny z prostego powodu - gdy już zamkniemy słoik i odstawimy go na spiżarnianą półkę, po kilku miesiącach...

  • Robimy przetwory

    ...? Nie musisz jej już pasteryzować. Najlepszym sposobem utrwalania przetworów jest pasteryzacja. Pasteryzacja w wodzie: na dnie garnka ułóż złożoną poczwórnie lnianą ściereczkę, ustaw na niej słoiki z przetworami. Wlej tyle wody (o podobnej temperaturze co przetwory), by sięgała do zawartości słoików. Garnek ustaw na małym ogniu i podgrzewaj. Pasteryzacja w piekarniku: do brytfanki wlej wodę...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    Soczyste, aromatyczne i bajecznie tanie warzywa. Grzech nie zrobić z nich kilku słoików przetworów.

  • Na sklepowych półkach, o każdej porze roku znaleźć możemy całą gamę słodkich przetworów. Kuszą nas dżemy, powidła, marmolady czy syropy z egzotycznych owoców. Jednak gwarantujemy, że nic w zimie nie będzie smakować, tak dobrze, jak własnoręcznie przygotowane przetwory. Pewnie zastanawiacie się po co samemu przygotowywać przetwory skoro możemy iść do sklepu i wybrać to, na co akurat mamy ochotę? Otóż, przygotowywanie dżemów lub soków w domu jest przede wszystkim ekonomiczne. W sezonie owoce są...

  • Sprytne patenty na przetwory

    ...zamrozisz. Po kilku dniach w zamrażalniku aronię rozmroź i ugotuj sok - tak uzyskasz najlepszy smak.  Gorące przetwory przekładaj do wyparzonych lub wyprażonych w piekarniku, jeszcze ciepłych, słoików(...)Żeby ogórki kiszone były jędrne, ale i smaczniejsze, wrzuć do słoika liść czarnej porzeczki, liść winorośli albo liść dębu.  By ogórki nie były "puste" w środku, przed włożeniem do słoików...

  • Robienie przetworów w warunkach domowych wraca do łask. Cenimy je znacznie wyżej niż te ze sklepu. Aby jednak móc delektować się własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, musimy znać podstawowe zasady ich przygotowywania. Fot. 123RF/Picsel Do niedawna robienie przetworów kojarzyło się z czasami, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Wówczas, chcąc mieć dostęp do witamin zawartych w owocach i warzywach także w zimie, lato spędzaliśmy na pracowitym zamykaniu ich w słoikach. Obecnie świeże...

  • Smaczne przetwory domowe

    ...związanych z przygotowaniem przetworów: - zakup owoców - przejrzenie słoików, jakie mamy do dyspozycji, ewentualnie zakup nowych. Należy zrezygnować ze słoików (lub pokrywek) uszkodzonych. - dokładne umycie słoików w wodzie z odpowiednim środkiem czyszczącym, staranne opłukanie, następnie wygotowanie ich lub wyprażenie w piekarniku - przebranie, oczyszczenie i umycie owoców - ugotowanie zalewy do każdego...

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....