• Informacje na temat:

    pasta z suszonych pomidorów i bazylii

Przepisy na temat: pasta z suszonych pomidorów i bazylii
  • Pasta z jajek i z suszonych pomidorów

    ...posmaruj pastą jajeczną, przykryj szynką, a następnie wyłóż pastę z pomidorów. Posyp posiekaną bazylią. Przykryj drugą kromką pieczywa. Możesz ją najpierw podgrzać w tosterze. 

  • Danie kuchni wegańskiej. Polecam każdemu, niezależnie od upodobań kulinarnych.

  • Pyszne i szybkie pasty kanapkowe

    ...pasty z cieciorki z tahiną (np. marki Jasmeen) 10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej 1 cytryna 3-4 łyżeczki oliwy sól 2-4 ząbki czosnku kilka łyżeczek wody do uzyskania pożądanej(...) bruschetty. Pasta z bobiku z dodatkiem awokado, ziemniaka i bazylii Składniki: 25 dag bobiku gotowanego (np. marki Jasmeen) 1 dojrzałe awokado 1 ugotowany ziemniak 1 łyżka jogurtu...

  • Pyszna pasta bezmięsna o aromatycznym smaku z dodatkiem czosnku, kminku i bazylii.

  • Pasta z pomidorami

    ...osączonych suszonych pomidorów ●opcjonalnie garść orzechów nerkowca ●bazylia ●sól ●ksylitol (szczypta - do posłodzenia zamiast cukru) ●1-2 łyżki oleju ●pomidor i natka do dekoracji Przygotowanie: 1. Wszystkie warzywa z bulionu pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj z suszonymi pomidorami oraz przecierem na gładką masę (jeśli chcesz, możesz dodać także orzechy nerkowca - pasta będzie...

  • Pyszna, zdrowa pasta do pieczywa. Pestki słonecznika to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów. Zawierają również cenne pierwiastki - żelazo, potas, cynk i selen. Dzięki nim zapewnisz sobie lepszy sen, silniejszy organizm, lepszą pracę serca, piękne kości i zęby, a także unikniesz obniżenia nastroju. Żelazo jest bardzo ważne szczególnie dla kobiet, narażonych w większym stopniu na niedokrwistość. Ziarna słonecznika to również witaminy, w szczególności E, a także A i...

  • Nad morze i w góry, czyli lekkie przekąski na wakacyjne dni

    ...liści świeżej bazylii garść czarnych oliwek bez pestek przyprawy: sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Pieczywo pokrój w cienkie kromki i podsmażaj na patelni z dodatkiem oliwy(...) przez praskę czosnek, liście bazylii i oliwę z oliwek. 2. Dopraw do smaku. Przygotowane wcześniej grzanki posmaruj pastą pomidorową. Mini wrapy z łososiem i ogórkiem Składniki: 4 korniszony (np...

  • Prosta i smaczna pasta, z suszonych pomidorów z dodatkiem podsmażonej cebulki, czosnku i prażonego słonecznika.

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    ..., pochodzi z Neapolu. Jest to zazwyczaj wegetariańskie danie, skomponowane na bazie pomidorów i aromatycznych ziół. Istnieją też wariacje, wedle których do sosu dodaje się mięso, np. wieprzowinę bądź(...). Zapraszamy! Potrzebne Ci będą: 1 cebula 1 puszka pomidorów albo 250 ml pomidorowej passaty 0,5 kg mielonego mięsa 6 ząbków czosnku Oliwa parmezan 250 g makaronu spaghetti oregano, bazylia...

  • Kiedy nie mam ochoty na żadne wędliny, przygotowuję różne pasty do chleba. Jedną z ulubionych jest właśnie ta.

Artykuły na temat: pasta z suszonych pomidorów i bazylii
  • ​Masło z bazylią, parmezanem i suszonymi pomidorami

    Składniki: 200 g masła 500 g bazylii 50 g suszonych pomidorów 40 g parmezanu Sól Umieść liście bazylii w moździerzu, dodaj sól i zmiel na pastę. Zmiel suszone pomidory. Zetrzyj ser na tarce o małych oczkach. Połącz ser, bazylię i pomidory, dokładnie wymieszaj. Dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.  Zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce.

  • Doniczki ze świeżymi ziołami na stałe zazieleniły półki supermarketów czy stoisk z warzywami. Wszyscy zasmakowali w świeżej bazylii czy oregano, ale wybór jest już znacznie bogatszy. Wiele osób jest przyzwyczajonych do ziół suszonych, ale kiedy otworzymy się na te świeże, raczej już na stałe zagoszczą one na naszych stołach. Czym różnią się od siebie zioła świeże i suszone? Kiedy i jak je stosować? Oto kilka prostych porad: Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka,...

  • Panini, czyli zgrzewana kanapka

    1. Oliwę wlać do miski, dodać suszone pomidory, bazylię, sól, pieprz, zmiksować na jednolitą gęstą pastę. 2. Bułki przekroić wzdłuż na pół. Obie części...

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku. Pomidory dla osób odchudzających się Wszyscy,...

  • Zrezygnuj z masła. Oto jego krewni

    ...​Nawet nie zauważysz braku masła, gdy posmarujesz pieczywo pysznym domowym smarowidłem, przygotowanym ze zdrowych roślinnych składników. Zajmie ci to zaledwie kilka minut. Pasta, hummus, pesto, przecier... Wybór należy do ciebie.

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Hummus na 3 sposoby

    ...z łatwością rozgnieść w palcach i być maślane w środku). Podziel na 3 równe części. Listki bazylii umyj, osusz. Pomidory osącz z oleju, pokrój na mniejsze kawałki. 1/3 ciecierzycy przełóż do miski(...) dolewaj lodowatą wodę (30-40 ml). Ucieraj 2-3 min, aż woda połączy się z pastą i powstanie jasny, gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do drugiej porcji ciecierzycy dodaj listki bazylii...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • Hummus  bogactwem białka

    ...​Hummus to pasta z ciecierzycy bardzo popularna w kuchni arabskiej. Jak przygotować ja w domu?

  • Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Pobierzcie Darmową książkę Dzięki naszemu e-bookowi odkryjecie tradycyjny smak i aromat Italii. Oddajemy w Wasze ręce zbiór najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów, pochodzących wprost z Półwyspu Apenińskiego. Od teraz przygotowanie włoskiej uczty nie będzie stanowiło dla Was najmniejszego...