• Informacje na temat:

    pasta z jajek i rzeżuchy

Przepisy na temat: pasta z jajek i rzeżuchy
  • Jajka na świątecznym stole

    ...: - pojemniczki rzeżuchy, - 8 jajek, - 3 łyżki majonezu dekoracyjnego, - łyżka masła, mała cebulka, - 6 pieczarek, natka, - 3 oliwki faszerowane papryką, - łyżeczka kawioru, 6 kaparów, - sól, pieprz(...) i pieprzem. Przestudzić, zmiksować z odłożonymi żółtkami. Dodać łyżeczkę posiekanej natki. Masą napełnić pozostałe połówki białek, ułożyć na posłaniu z rzeżuchy obok wcześniej przygotowanych jajek...

  • Święta, święta i po świętach. Co z rzeżuchą? Oczywiście żal wyrzucić, więc trzeba ją wykorzystać w kuchni. Osobiście lubię jej wyrazisty, lekko ostrawy smak i chętnie używam rzeżuchy w kuchni, na ogół do sałatek. Dzisiaj postanowiłam wrzucić garść rzeżuszki do pasty rybnej. Pychotka, polecam gorąco.

  • Sezon na kiełki

    Skarbnica zdrowia i sił witalnych!

  • Lekkie śniadanie lub kolacja,uwielbiam pasty serowe,są smaczne i zdrowe.Serdecznie polecam:)

  • Hamburgery w domowej wersji

    Proste i sycące, a dzięki pysznym dodatkom także wyraziste w smaku oraz pełne witamin. Lepsze i dużo zdrowsze niż te gotowe!

  • Wypróbowany przepis na "Zupa z rzeżuchy"

  • Jaja z łososiem

    Składniki na 20 porcji: - 10 jajek ugotowanych na twardo, - pasta łososiowa (z tubki), - średni słoiczek koreczków helskich, - sól, pieprz, - 5 cieniutkich plastrów wędzonego łososia, - kapary(...), doprawić solą i pieprzem. Masą napełnić szpryckę. Cytryny dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem. Nie obierać - pokroić na cienkie plasterki. Każdy plasterek przeciąć na pół. Na połówkach jajek układać koreczki...

  • Pasta nie tylko idealnie nada się na kanapki. Rewelacyjnie wkomponuje się jako nadzienie do połówek jajek ugotowanych na twardo. Na Wielkanoc, jak znalazł ;)

  • Szybka pasta do kanapek, możesz też faszerować nią jajka

  • Chrupiąca i bardzo smaczna,serdecznie polecam:)

Artykuły na temat: pasta z jajek i rzeżuchy
  • Zrezygnuj z masła. Oto jego krewni

    ...​Nawet nie zauważysz braku masła, gdy posmarujesz pieczywo pysznym domowym smarowidłem, przygotowanym ze zdrowych roślinnych składników. Zajmie ci to zaledwie kilka minut. Pasta, hummus, pesto, przecier... Wybór należy do ciebie.

  • Rzeżuchę, zgodnie z tradycją, wysiewamy na Wielkanoc, aby udekorować nią świąteczny stół. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że roślina ta ma zaskakujący wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Ta mała roślinka w wielkanocnej tradycji symbolizuje nadzieję i odrodzenie. Istnieje kilka jej rodzajów, jednak tylko jeden jest jadalny. Jest to rzeżucha ogrodowa - o drobniutkich liściach i charakterystycznym, pikantnym smaku. Stanowi ona cenne źródło składników odżywczych. Można ją dodawać do...

  • Nowalijki kluczem do pięknej sylwetki na wiosnę

    .... Najlepsze dietetyczne dania z nowalijkami Na śniadanie polecamy kanapki z pełnoziarnistym chlebem oraz pastą z gotowanych jajek, avocado, suszonego pomidora, szczypioru oraz odrobiny...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Ziarna zdrowia

    ..., jak zwykle, usmaż kotlety z obu stron. Ziarna zmielone Pasta do kanapek Z ziaren słonecznika możesz zrobić masę do kanapek, farsz do jajek, a jeśli dodasz więcej oliwy, wyjdzie z tego sos do sałaty. Wystarczy pestki słonecznika zmielić z czosnkiem, świeżą bazylią lub pietruszką, oliwą z oliwek, wodą i solą. Pasta pasuje do ciemnego chleba, a na wierzchu możesz położyć kiełki świeżej rzeżuchy...

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich...

  • Wielkanocne potrawy ze Śląska

    Jajka z pastą chrzanową Składniki: 10 jajek, ok. 3-4 łyżki tartego domowego chrzanu,  łyżka miękkiego masła, sól, pieprz, szczypior i kiełki rzeżuchy do dekoracji Przygotowanie: Jajka ugotuj(...) białek możesz dekoracyjnie ponacinać. Wydrążone żółtka utrzyj z masłem i chrzanem (powinno go być tyle, by pasta nie była za ostra i zbyt rzadka). Dopraw solą i pieprzem. Wydrążone białka napełnij...

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    ...wyobrażam sobie świąt bez rzeżuchy. Dodaję ją do potraw, przystrajam wielkanocne jaja. Pamiętasz zapach Wielkanocy z dzieciństwa?  - Do dziś noszę w sobie zapach świąt z rodzinnego domu. To był... zapach...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...