• Informacje na temat:

    pasta z chrzanu jajek i selera

Przepisy na temat: pasta z chrzanu jajek i selera
  • Żur z przepiórczymi jajeczkami

    Składniki: - 1,5 l wody, olej, - 25 dag wędzonego boczku, - 500 ml zakwasu na żur, - 1 pietruszka, kawałek selera, - 2 ząbki czosnku, 1 cebula, - 125 ml śmietanki kremówki, - łyżka kminku, - łyżka majeranku, - 60 dag ziemniaków, - 10 przepiórczych jajeczek, - 10 pędów szczypiorku, - pasta wasabi (japoński zielony chrzan) Przygotowanie: Ugotuj jajeczka na twardo. Obierz...

  • Surówka nadająca się do mięsnych dań,bardzo polecam:)

  • U mnie klasyka Świąt Wielkanocnych. Musi być

  • Lubimy wszelkiego rodzaju pasty do kanapek. Poniżej propozycja na jedną z takich past. Zdrowa, smaczna, niestandardowa... Spróbujcie sami, polecam :)

  • łatwe w przygotowaniu, niezwykle smaczne i efektownie wyglądające.

  • Smaczna pasta na chleb z gotowanych jajek i chrzanu. Doskonała do wykorzystania resztek po Wielkanocy.

  • Propozycja na smaczną i bardzo pożywną pastę z wędzonej makreli i jajek z dodatkiem kiszonego ogórka i cebulki. Pasta idealnie sprawdzi się na śniadanie i dostarczy nam solidnej dawki energii :)

  • Zdrowa pasta do chlebka :)

  • Uważam,że taka pasta pasuje i na śniadanie i na kolację,jest pyszna:)

  • Pożywna pasta na piątkowe śniadanko:)

Artykuły na temat: pasta z chrzanu jajek i selera
  • Wielkanoc według Roberta Skubisza

    ...naciowy, 40 g suszonych borowików, 40 g korzenia chrzanu, 3 butelki zakwasu - żurek, 12 jajek przepiórczych, śmietana 30 proc., sól, pieprz - czarny ziarna, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego(...) składniki zalewamy wywarem i zakwasem. Korzeń chrzanu obieramy ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy wszystkie świeże zioła i  przyprawy. Wywar zagotowujemy następnie zmniejszamy płomień i na średnim ogniu...

  • Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Fot. 123RF/Pcisel W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Słowiański żeń-szeń Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu,...

  • Święto smaku

    Jajka faszerowane musem z wędzonego pstrąga (dla 6 osób) Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny na schłodzenie Poziom trudności: 1 Składniki: 6 ugotowanych na twardo jajek kurzych, 200 g filetu(...). Przykryj i odstaw do lodówki na dwie godziny, żeby lekko stężał. Porcję musu wkładaj do wydrążonych jajek tuż przed podaniem. Posiekaj drobno koperek, czosnek, dodaj oliwę, wymieszaj. Odrobinę...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Teraz ryby mają głos

    I. Elegancka terrina z ryb Składniki: - 2 kg świeżego łososia bez ości -  1/2 kg dorsza bez ości - 50 g imbiru -  1/2 kg selera - 1/2 fenkuła - 2 ząbki czosnku - 2 pory - 1 cebula - 3 łyżki pasty pomidorowej - 350 ml śmietany 36 proc. - 10 jajek - 100 ml brandy - 2 łyżki oliwy - 3 papryki bez skóry Przygotowanie: Pokrojone w plastry warzywa...

  • Czy mieliście kiedyś okazję jeść hummus? Albo inną warzywną pastę? Czy myślicie, że hummus to po prostu ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa? Chcemy Was przekonać, że nie tylko… Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową...

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich...

  • W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Fot. 123RF/Picsel Jak chrzan wpływa na nasz organizm i z czym właściwie najlepiej go łączyć? Oto krótka historia jednej z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Kilka faktów o chrzanie Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę"...

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Wypróbujcie nasze przepisy! W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym....