• Informacje na temat:

    pasta z bazylii do makaronu

Przepisy na temat: pasta z bazylii do makaronu
  • Złote zasady gotowania makaronu

    Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad - przypominają eksperci. Podkreślają, że przy tej tylko pozornie łatwej czynności można popełnić błędy, które pogorszą smak potrawy. Pierwsza zasada to dobrać kształt makaronu do sosu.

  • Smaczny pomysł na "Pasta z soczewicy i bazylii"

  • Pasty do chleba Moniki Mrozowskiej

    ...g nerkowców, pęczek bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego, sól. Bazylię drobno siekamy. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, aż uzyskają złocisty kolor. Przestudzone, dokładnie mielimy. Zmielone orzechy mieszamy z bazylią, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem. Doprawiamy solą do smaku. Jak radzi Monika Mrozowska, pasta ta nadaje się...

  • Kwintesencja bazyliowego smaku

  • Penne z pesto z bazylii

    Sposób przygotowania Makaron ugotuj al dente i odcedź, zachowując ok. 1/2 szklanki wody z gotowania. Liście ziół dokładnie umyj i osusz. Orzechy i pestki zmiel na drobne okruszki, dodaj zioła i ząbki czosnku, parmezan i zmiksuj na pastę. Dodawaj stopniowo olej i miksuj aż uzyskasz konsystencję pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pesto rozcieńcz wodą z gotowania makaronu i wymieszaj z penne...

  • taki zwyczajny sos do makaronu ale w smaku dobry

  • Makaron i ser - doskonała para na talerzu

    Mozzarella, parmezan, Grana Padano, pecorino, ricotta, gorgonzola, mascarpone - te wszystkie gatunki twardych i miękkich włoskich serów znakomicie nadają się do różnych rodzajów makaronu(...) świeżych zmiksowanych liści bazylii, orzeszków piniowych, czosnku i oliwy. Można też przygotować pesto pistacjowe: orzeszki zmiksować z kilkoma łyżkami ricotty. Pożywna i doskonała na zimę jest...

  • Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. Jako, że jestem uczulona na orzechy i raczej rzadko z nimi eksperymentuję, do mojego pesto używam pestek słonecznika. Idealnie zastępują orzeszki pinii, a pesto ma dzięki nim oryginalny smak.

  • Makaron w czterech kolorach

    ...: Opłucz 10 dag natki oraz tyle samo bazylii. Oderwij listki od gałązek i posiekaj. Zioła wymieszaj z olejem i jajkami. Zmiksuj na gładką pastę. Dodaj ją do pozostałych składników i zagnieć. Czerwony: Do...

  • Przepis na klasyczne, zdrowe i smaczne pesto, które swoim smakiem przeniesie nas w włoski klimat.

Artykuły na temat: pasta z bazylii do makaronu
  • Pasta alla Norma

    ...) i wszystko zagotuj. Wrzuć makaron. Dodać posiekane listki bazylii oraz tarty ser, dokładnie wymieszaj i rozłóż na porcje. Zobacz także:

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...

  • Literkowa zupa pomidorowa  ze świeżą bazylią i cheddarem

    ...i listkami bazylii. Kreatywne resztki - jeśli nie podajesz wszystkich czterech porcji, resztę włóż do lodówki. Przez noc makaron wchłonie większość zupy, tak że powstanie pyszna pasta na grzankę razową(...) papryczkę do rondla, przeciśnij nieobrane ząbki czosnku przez praskę i dodaj do warzyw. Oderwij kilka najmniejszych listków bazylii, wrzuć je do filiżanki z zimną wodą, a resztę (z łodyżkami, bo bardzo...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • SOS PESTO Z MAKARONEM

    Liście bazylii, pokrojony czosnek, lekko podprażone orzeszki piniowe i szczyptę soli wkładamy do blendera.  Miksujemy, powoli wlewając oliwę, ok. połowy. Gdy pasta jest ciągle gęsta dodajemy jeszcze oliwy. Następnie starty ser i dolewamy oliwy tyle, aby pesto było dość wilgotne. Doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.  Świeżo zrobiony sosik podajemy z makaronem. Smacznego!  

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    .... Stąd między innymi w kuchni Kalabrii obecna jest pasta nduja - mieszkanka wieprzowego tłuszczu i pikantnej papryki. Brzmi źle, ale jest absolutnie wspaniałe! Używane na przykład jako baza sosu do makaronu. Kiedy ktoś pisze "oliwa z oliwek", denerwuję się, że nie ma oliwy z czegoś innego i to "masło maślane", ale może się mylę? - Włosi mówią dosłownie "olej z oliwek", więc pewnie dlatego tak...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....

  • Makaronowa dieta odchudzająca

    Miękki czy twardy? Trudno ci się oprzeć, gdy widzisz w sklepie apetycznie wyglądające żółte zwoje miękkiego makaronu nitki lub krajanki? W istocie nie jest on zdrowszy od suszonego makaronu np(...) krwi utrzyma się na stałym poziomie, a zwiększy się produkcja glikogenu - substancji wykorzystywanej przez organizm w czasie wysiłku fizycznego. Po spożyciu porcji makaronu rezerwy glikogenu są tak...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...