• Informacje na temat:

    pasta pomidorowa do słoików

Przepisy na temat: pasta pomidorowa do słoików
Artykuły na temat: pasta pomidorowa do słoików
  • Podagra: Unikamy ataków bólu

    Opuchlizna i nieznośne rwanie dużego palca u stopy to typowe objawy tej choroby. Niestety, świąteczna „dieta” może wywołać dolegliwości, warto więc wiedzieć, jak im zapobiegać.

  • Walka z kilogramami wydaje się być trudna i nudna. Wcale nie musi tak być! Najważniejsza w odchudzaniu jest siła woli, ale także i pomysły na to, co jeść, żeby było zdrowo i niskokalorycznie. Pomidory to świetny sposób na linię, zdrowie i urodę. Fot. 123RF.COM/PICSEL Pomidory w diecie Pomidory są idealnym warzywem dla odchudzających się. Zawierają w sobie aż 93 proc. wody. Oprócz tego, są bogate w błonnik, witaminy C, E, A, B i K. Pomidory to idealne źródło kwasu foliowego,...

  • Czerwona, żółta, zielona

    Papryka faszerowana z ajvarem Pasta paprykowa ajvar to bałkański przecier z pieczonej słodkiej papryki, bakłażana i (ewentualnie) pomidorów. Upieczone papryki, bakłażan i pomidory obierz ze skórki, przetrzyj, dodaj roztarty czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami. Pastę przełóż do słoików, na wierzch wlej łyżeczkę oleju i zapasteryzuj. Składniki na 4 porcje: 4 duże dojrzałe czerwone...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • ... gaweda o ... osmiornicy ...

    ...i pokrojeniu poddusza sie ja jeszcze w klasycznym sosie pomidorowym ... Pasta z osmiornica tez jest pyszna ... im prostsze przepisy, tym smaczniejsze ... A kuchnia wloska ... ma cala game przepisow niezbyt...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    Od czego zacząć? Zasada pierwsza: musi być oryginalnie i odrobinę wykwintnie, co nie znaczy - drogo. Po drugie - całość sylwestrowego albo karnawałowego przyjęcia najlepiej wcześniej zaplanować (lista zakupów to podstawa!), żeby uniknąć nerwowych przygotowań "za pięć dwunasta". Jeśli zamierzamy bawić się nie w luksusowym hotelu, ale w gronie najbliższych przyjaciół, możemy śmiało zaproponować im podział kulinarnych obowiązków.

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo szybko okazało się, że niepozorne pomidory mogą nawet uratować nam życie. Zawarte...

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Chcesz długo cieszyć się zdrowiem i urodą? Jedz pomidory! I przyzwyczaj się do fioletowej zupy pomidorowej. Fot. 123RF/Picsel Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają też mangan, miedź, kobalt i brom, który ma...