• Informacje na temat:

    pasta paprykowa na zimę

Przepisy na temat: pasta paprykowa na zimę
  • Przepis wart wypróbowania: "Pasta paprykowa"

  • Pasta a’la ajvar – tyle, że bez bakłażana. Ajvar często kupowałam gotowy w sklepie. Nie był jednak tani. Dlatego zaczęłam robić swój – domowy, bez żadnych ulepszaczy :) Pasta jest doskonała do kanapek, ale także jako dodatek do mięsa, wędliny.

  • Papryka w postaci pasty, doskonała do kanapek i wędlin - świetny zamiennik ketchupu. W tej wersji jest mocno pikantna, otulona intensywnym smakiem i aromatem czosnku.

  • łagodna wersja :)

  • można wykorzystać do sosów, sałatek, kanapek, serków czy też do swojskiego paprykarza, kto co wymyśli ;)

  • Pasta z makreli wędzonej, jajek, szczypioru i papryki. Idealna do kanapek.

  • Pyszna pasta paprykowa. Doskonała do kanapek, sosów, zapiekanek, pizzy itp. Naprawdę warto spróbować:)

  • Pasta doskonała do pizzy, sosów i zwyczajnie na kanapkę

  • Smaczny pomysł na "Aromatyczna pasta pomidorowo-paprykowa"

  • Uwielbiam wszelkie sosy na bazie pomidorów.Latem warzywa są dość tanie /nie mówiąc o tych z własnych ogrodów/dlatego przygotowuję wielkie zapasy na zimowe dni. Wystarczy wtedy sięgnąć po słoiczek i podstawa do zup, sosów, itp. gotowa.

Artykuły na temat: pasta paprykowa na zimę
  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna bądź żelatyna....

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Czy mieliście kiedyś okazję jeść hummus? Albo inną warzywną pastę? Czy myślicie, że hummus to po prostu ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa? Chcemy Was przekonać, że nie tylko… Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...

  • Kupując jajeczną czy rybną pastę kanapkową wydaje się nam, że powinny składać się przede wszystkim z jajek i z ryb. Tymczasem... Fot. 123RF.COM/PICSELTymczasem w pastach kanapkowych najczęściej najwięcej jest majonezu lub oleju. Zdarza się nawet, że do rybnych past dodaje się mięso! Zobaczcie, co na ten temat mówi dietetyk. Dzień Dobry TVN/x-news

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Tak, jak myśleliśmy, zimą najbardziej lubicie jeść potrawy rozgrzewające, dodające energii i przywracające na myśl ciepłe letnie dni lub fantastyczne wspomnienia z dzieciństwa. Bardzo dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, które do nas przesłaliście. Jak zwykle nie spodziewaliśmy się tak dużej ich ilości i jak zwykle mieliśmy duży problem z wyłonieniem zwycięzców. Po długich debatach zdecydowaliśmy, że książki Zosi Cudny powędrują do: Halcia66 Zimą najbardziej lubię jeść...i kropka. Bo czyż...

  • Wiosną na naszych stołach goszczą zupełnie inne potrawy niż zimą. Pojawiają się długo wyczekiwane nowalijki, zaczynamy jeść o wiele więcej warzyw, dzięki czemu nasza dieta staje się mniej kaloryczna i zdrowsza. Odpowiedz na pytanie konkursowe: "Za jakiem produktem najbardziej tęskniłeś zimą?" i wygraj jedną z trzech książek Marka Bardadyna "Dietetyczne przepisy. Schudnij z dietą strukturalną" oraz torbę na zakupy Smaker.pl. Książka to poradnik, w którym znajdziesz pomysły na niskokaloryczne...

  • Wielkimi krokami zbliża się czas, w którym wiele osób decyduje się na rozpoczęcie odchudzania. Co zrobić, aby dieta w okresie jesienno–zimowym przyniosła wymarzone skutki? A może warto poczekać ze zrzucaniem zbędnych kilogramów do wiosny? W miesiącach zimowych nasz organizm przystosowuje się do panujących na zewnątrz warunków. Zwalnia metabolizm, pojawia się chęć spożywania większej ilości, bardziej kalorycznych produktów oraz wzmaga się odkładanie tłuszczu. To wszystko sprawia, że zimą...