• Informacje na temat:

    pasta farfalle

Przepisy na temat: pasta farfalle
  • Najlepsze dania z bobu!

    Pasta z bobu i orzechów włoskich Błyskawiczna i przepyszna pasta, która doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. Kanapki z nią są sycące - w sam raz na drugie śniadanie. Składniki:   40 dag(...) resztę składników, dokładnie miksujemy. Gotowe! Farfalle z bobem i pieczarkami Wielbiciele makaronów będą zachwyceni. Bób świetnie komponuje się z pieczarkami i śmietanką, a dodatkowej...

  • Szybkie, dietetyczne i pyszne danie

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    ...świeżej bazylii. Farfalle z boczkiem Składniki: opakowanie makaronu farfalle (kokardki), 10 dag boczku pokrojonego w dość drobną kostkę, cebula, 4 jajka, parmezan, 1/3 szkl. oleju, kubeczek słodkiej...

  • Farfalle wiosenne można przyrządzać na wiele sposobów. Gdy mamy dostęp do świeżych warzyw, z pewnością po nie sięgniemy, ale w czasie zimowo-wiosennym trzeba posiłkować się np.mrożonkami, które w tym wydaniu smakują znakomicie:). Ponadto żywe kolory pobudzają wyobraźnię i pozostaje nam tylko stwierdzenie: "Viva la pasta"! :)

  • Święta po włosku

    ...makaronów same nasuwają skojarzenia z czymś niewielkim, np.: drobne, obłe acini di pepe, podobne do ziaren ryżu orzo, pierścieniaste anelli, podobne do motyli farfalle, okrągłe łódeczki orecchiette(...).   Sosy : ragu, blolognese, sosy warzywne   Nadziewane: Najpopularniejsza nadziewana pasta to oczywiście ravioli, które może być okrągłe lub kwadratowe, zwykle wypełnione serowym, mięsnym, rybnym...

  • Łatwe wykonanie, syte.

  • Makaron po polsku

    Makaron czy pasta? Gdy w menu polskich restauracji zaczęło pojawiać się słowo pasta, wielu klientów odczuwało lekkie zmieszanie. Dobrze wiedzieliśmy co to jest pasta: pastą można smarować, nacierać(...) o pastach do smarowania kanapek. Ale pasta z sosem? Pasta zapiekana z jajkami i boczkiem? Coś tu wyraźnie nie pasowało. Dzisiaj pasta nikogo specjalnie nie dziwi, a makaronu na próżno szukać w kartach dań...

  • letnia wersja pasty z pecorino,z malinowymi pomidorami,zieloną pietruszką i moim ulubionym czerwonym pesto- aromatycznie,delikatnie i bardzo świeżo przez dodanie plasterków letnich i soczystych,cudnie pachnących pomidorów ;-)

  • bardzo szybka pasta,bardzo orzeźwiająca,delikatna i świeża z posmakiem mięty,melisy i świeżego jarmużu jest genialnia ;-) lekka,sycąca i pachnie wiosną :-)))

  • Danie w bardzo włoskim klimacie.

Artykuły na temat: pasta farfalle
  • Pasta nasza powszednia

    Tam miłość do makaronu to wręcz powinność narodowa. Pasta to już nie tylko jedzenie, pasta to filozofia życia - słodkiego - dolce vita. Historia długa jak makaron Sami Włosi do końca nie wiedzą(...)) to Włosi są dumni ze swojej makaronowej łatki. Pasta - owoc zakazany Nie zawsze jednak pasta była tak hołubiona. Co więcej - były momenty, gdy stawała się przedmiotem politycznych zatargów. Przed...

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Rodzaje makaronów

    ...podawany jest z sosem pesto trapanese - na bazie migdałów i pomidorów. Farfalle (motylki lub kokardki) Jest jednym z najstarszych produktów kuchni północnowłoskiej. Często występuje w różnych barwach...

  • Musisz zrobić zakupy. Na liście produktów znajduje się makaron o dziwnie brzmiącej nazwie "farfalle", czy jesteś w stanie rozpoznać go jedynie po wyglądzie? Sprawdź! Pochwal się swoim wynikiem i rzuć wyzwanie znajomym.

  • Makaron makaronowi nierówny

    ...prostu spaghetti. Niezależnie od tego czy pasta była rzeczywiście w kształcie długich nitek, czy nie. Spaghetti jest też synonimem wszystkiego co włoskie. I tak mamy np. określenie spaghetti westerny(...) zatrzymują się pyszne dodatki. Farfalle - kokardki Wyglądają jak kokardki i tak też nazywamy je w Polsce. Po włosku farfalla to jednak nie kokardka a... motylek. Niezależnie jednak od interpretacji...

  • Czy mieliście kiedyś okazję jeść hummus? Albo inną warzywną pastę? Czy myślicie, że hummus to po prostu ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa? Chcemy Was przekonać, że nie tylko… Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową...

  • Makarony niebanalnie

    ...pastę. Rozróżnia się przy tym kilkadziesiąt jej rodzajów. Tagliatelle - wstążki, farfalle - kokardki, fusilli - świderki oraz nitki linguini,żeby wspomnieć niektóre bardziej wymyślne. Włoskie nazwy...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...

  • Lepiej ugotować makaron dla dwustu ludzi, niż nakręcić kolejny film – powiedział Francis Ford Coppola. Czy słowa znanego reżysera to tylko nawijanie makaronu na uszy? Przekonaj się, że makaron to coś więcej niż tylko kluchy z mąki! Czym zaskoczy nas makaron? Fot. pixabay.com 1. Dzień Makaronu przypadający 25 października to święto promujące konsumpcję makaronu jako dania zdrowego, niedrogiego i bardzo smacznego, został ustanowiony w 1995 roku w Rzymie przez World Pasta Congress. Makaron a...

  • Do wyboru masz trzy wyjątkowe składniki - homarce, orzechy i wędzony boczek. Który z nich stanie się podstawą pysznego, włoskiego dania? Decyzja należy do ciebie! Któż inny mógłby zaserwować najsmaczniejsze dania z Półwyspu Apenińskiego, jeśli nie rodowity Włoch? Tym razem, Stefano Terrazzino oraz jego przyjaciel Marco pokażą wam jak ugotować doskonałe potrawy z wykorzystaniem pięknie wyglądającego makaronu farfalle. Wybierz swój ulubiony składnik, a Stefano i Marco pokażą ci jak wyczarować z...