• Informacje na temat:

    pascha

  • Tradycyjny przepis na paschę wielkanocną.

    Tradycyjny przepis na paschę wielkanocną.
Przepisy na temat: pascha
Artykuły na temat: pascha
  • Tradycyjna pascha

    Twaróg owiń gazą, zwiąż, zawieś nad garnkiem i pozostaw na całą noc, aby osączyć go z serwatki. Następnego dnia masło roztop, ostudź i dodaj jajka, śmietanę...

  • Tradycyjna potrawa wielkanocna w nieco innym wydaniu. Jak wam się podoba taki przepis na paschę, wypróbujecie? Ciasto kruche70 g masło35 g cukier puder1 g sól25 g jaja100 g mąka pszenna30 g mąka migdałowa Utrzeć pierwsze trzy składniki. Dodać jaja i dwie mąki. Wyrobić ciasto i schłodzić. Rozwałkować i wyciąć dwa kwadraty większe niż rozmiar formy. Odpiec dwa spody na blaszce. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, dociąć do rozmiaru formy. Masa żelatynowa 150 g woda30 g żelatyna 180 bloom...

  • Prawosławna Pascha

    W Rosji Paschę - bo tak nazywana jest Wielkanoc przez prawosławnych - zgodnie z przyjętym w Cerkwi kalendarzem juliańskim, święto to obchodzi się nieco później niż u katolików.

  • W pocie czoła, specjalnie dla Was, przygotowujemy kolejną książkę kucharską. Jak nie trudno się domyślić tematyka związana będzie ze zbliżającymi się świętami Wielkiej Nocy. Pisanie powoli staje się świątecznym - i nie tylko - obyczajem redakcji Smakera.   Mamy nadzieje, że i tym razem nasze dzieło przypadnie Wam do gustu. Mały przedsmak tego co będzie się w niej znajdowało przedstawiamy już dzisiaj! Po pierwsze, jeśli macie manualne zdolności z pewnością spodoba Wam się poradnik stworzony...

  • Pascha

    Świeży ser półtłusty najpierw trzykrotnie powinnaś zmielić w maszynce do mięsa, używając sitka o najdrobniejszych oczkach. Najlepszą masę serową o kremowej...

  • Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery. Babka - królowa świątecznego stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie...

  • Pascha wielkanocna

    Z mnóstwem bakalii.

  • Wielkanoc świętujemy najczęściej przy bogato zastawionym i udekorowanym stole. Obok dań mięsnych i wędlin, słodkie smakołyki stanowią idealne uzupełnienie wielkanocnego menu. Fot. © 123RF.COM/PICSEL Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi (i smaku) jak pyszne, słodkie desery. Królowa stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba...

  • Pascha wielkanocna

    Twaróg przepuścić przez maszynkę i przetrzeć przez sito. Daktyle, migdały, rodzynki i figi posiekać. Skórkę kandyzowaną pokroić. Żółtka utrzeć z cukrem...

  • W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy będą musieli przygotować aromatyczne, francuskie bagietki oraz wyjątkowo skomplikowane konstrukcje z herbatników. Fot. materiały partnera Piąty odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" przyniósł nam garść wielkanocnych inspiracji. Pierwszym zadaniem, z jakim musieli zmierzyć się uczestnicy programu, była pascha w nowej, mistrzowskiej odsłonie Krzysztofa Ilnickiego. Wyzwaniem stało się nie tylko przygotowanie smacznej masy serowej, ale również...

Wideo na temat: pascha
  • Jak przyrządzić wielkanocną paschę?

    W niektórych domach trwają już przygotowania do Wielkanocy. Kucharz Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" pokazał i wytłumaczył, jak zrobić wielkanocną paschę na słodko i słono. Zdradził również swój przepis na domowy twaróg. Na stole w programie pojawiła się pascha stracciatella z bakaliami na ciepło oraz wiosenna wytrawna pascha.

  • Wielkanocna pascha z bakaliami i żelem malinowym

    Marcin Piotrowski w programie "Pytanie na śniadanie" zaprezentował 3 oryginalne przepisy bazujące na lokalnych produktach. Dla spragnionych odważnej kuchni świetnie sprawdzi się przepis na jajo w orkiszowej tempurze z sosem z kiszonych ogórków lub groszek z kozim serkiem, miętą i gryką ekspandowaną. Z okazji zbliżających się świąt kucharz przygotował również paschę z bakaliami i żelem malinowym. (Źródło: TVP/x-news)

  • Groszek z kozim serkiem, miętą i gryką ekspandowaną

    Marcin Piotrowski w programie "Pytanie na śniadanie" zaprezentował 3 oryginalne przepisy bazujące na lokalnych produktach. Dla spragnionych odważnej kuchni świetnie sprawdzi się przepis na jajo w orkiszowej tempurze z sosem z kiszonych ogórków lub groszek z kozim serkiem, miętą i gryką ekspandowaną. Z okazji zbliżających się świąt kucharz przygotował również paschę z bakaliami i żelem malinowym. (Źródło: TVP/x-news)