• Informacje na temat:

    parzona surowka

Przepisy na temat: parzona surowka
  • Orzeźwiająca moc selera…czyli niebanalny przepis na mrożoną herbatę

    Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają eksperymenty kulinarne, eksperci Ahmad Tea London przygotowali oryginalny przepis na mrożoną herbatę z dodatkiem soku z selera naciowego, który przyniesie orzeźwienie w niejedno upalne popołudnie. Warzywo to doceniane jest przez coraz szersze grono fanów ze względu na swój ciekawy, lekko goryczkowaty smak oraz unikalne wartości odżywcze.

  • Kapusta kiszona wcześniej parzona. W ten sposób przygotowana kapusta kwasi się szybciej. Jest delikatna w smaku pozbawiona kapuścianej goryczki. Wspaniale smakuje na surowo, dlatego polecam ją do wszelkiego rodzaju surówek. Możemy do niej dodać marchew, żurawinę, kminek lub inne dodatki. Ja przygotowuję ją w wersji podstawowej /jedynie z solą/ by użyte dodatki nie wpłynęły na smak przygotowywanych potem surówek

  • Kuchnia na cały tydzień

    Smaczne i pożywne posiłki.

  • pyszna zdrowa i szybka

  • Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

    Dostępne są w każdym supermarkecie, nie kosztują dużo... Mimo to niezbyt chętnie po nie sięgamy, bo nie wiemy, jak smakują i co z nich przyrządzić. Pora to zmienić, gdyż to prawdziwe dietetyczne gwiazdy!

  • Najszybszy sposób na pyszne ciasto!

  • Wiosenne abc

    Poznaj rady ekspertów.

  • pyszna i soczysta domowa wędlina

  • Potrawy na cały tydzień

    Te danie posmakują całej rodzinie!

  • Przepis wart wypróbowania: "Babka parzona"

Artykuły na temat: parzona surowka
  • Łosoś z warzywami i surówką

    Posiadający dużo różnorodnych nienasyconych kwasów tłuszczowych łosoś wraz z warzywami bogatymi w witaminy doskonale sprawdzi się na każdym stole miłośników zdrowego żywienia.

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Warto przestawić się na surówki i sałatki

    Lubisz je, czy nie, musisz wiedzieć, że warzywa to bezcenny skarb. Im więcej ich w jadłospisie, tym lepiej!

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Kiedy surówki nie są wskazane

    Warzywa są nam niezbędne. Można je jeść w różnych postaciach.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść mniszek

    Lecznicze właściwości ma nie tylko suszony i parzony jak herbatka, ale także świeży – jedzony na surowo i dodawany do potraw!

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!

  • Sałatka z opiekanych ziemniaków z fasolką szparagową

    Bardzo długo, niemal w ogóle nie jadłam ziemniaków. Nigdy nie potrzebowałam ich jako dodatku do obiadu, wolałam nałożyć sobie większą porcję surówki. Wyjątek stanowiły legendarne szare kluski mojej babci oraz młode ziemniaki, które do dziś lubię jeść ugotowane w mundurkach z domowym zsiadłym mlekiem albo z prostą ogórkową raitą doprawioną kuminem. Jednak odkąd warzywa dominują w mojej kuchni, także ziemniaki zaczęły w niej gościć częściej, zwłaszcza w formie sałatki.

  • Sałatki i surówki - piękne, zdrowe, kolorowe. Wiele pomysłów na połączenia warzyw i owoców do wykorzystania jako przystawka, na kolację czy spotkanie okolicznościowe. Rozmaite zestawy wzbogacone wędlinami, pieczonym mięsem, gotowaną rybą. Zimowe bomby witaminowe są ważnym elementem codziennej diety.

Wideo na temat: parzona surowka
  • Jak chronić witaminy w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie tracą witaminę C i witaminy z grupy B. Warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę najlepiej przechowywać...

  • Jak zapobiegać utracie witamin w żywności?

    Jak zapobiegać utracie witamin w żywności? Warzywa i owoce warto jeść na surowo i przygotowywać możliwie jak najkrócej przed podaniem. Żywność najlepiej gotować na parze. Jeśli już gotujemy w wodzie, to w małej ilości, aby ją później wykorzystać np. jako sos lub do zupy. Mrożonki można gotować bez wcześniejszego rozmrażania.Surówki należy robić ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie tracą witaminę C i witaminy z grupy B. Warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę najlepiej przechowywać...