• Informacje na temat:

    parzenie maku do ciasta

Przepisy na temat: parzenie maku do ciasta
  • Tort makowy

    Składniki na 8-10 porcji: Ciasto: - 20 dag maku, - 6 jajek, - 10 dag cukru pudru, - 4 łyżki tartej bułki, - cukier waniliowy, - aromat migdałowy, - tłuszcz i mąka do formy. Krem: - 25 dag(...) ubić z syropem na parze, ostudzić. Z żółtkami utrzeć masło. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody, ostudzić, dodać do masy. Wsypać orzechy, wymieszać. Krążek ciasta posmarować masą kawowo-orzechową...

  • Smaczny pomysł na "Pstrąg w maku"

  • Germknödel

    Składniki na 4 porcje: - 200 ml mleka, - 500 g mąki, - 21 g drożdży, - 2 łyżki cukru, - 130 g masła, - jajko, - sól, - 4 łyżki powidła śliwkowego, - 50 g mielonego maku, - cukier puder(...). Przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie jeszcze raz wyrobić ciasto i podzielić je na 4 części. Każdy kawałek spłaszczyć i na środek ciasta nałożyć łyżkę powidła, zamknąć brzegi...

  • Esencja świąt!

  • Makowiec

    Wersja tradycyjna - składniki: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 1,5 kostki masła, 2 szkl. cukru, 2 jajka + 4 żółtka, cukier wanil., sól, cytryna; masa: 50 dag maku, 2 szkl. cukru, 4 białka, 2 łyżki masła, cukier wanil., 4 łyżki skórki pomarańczowej i inne bakalie. Zrób masę : mak zalej ciepłą wodą, gotuj godz. na małym ogniu. Osącz, zmiel 3 razy. Utrzyj z cukrem, dodaj stopione...

  • Smaczny pomysł na "Oponki-pieguski. Smażone ciastka z twarogu i maku"

  • Jakiś czas temu miałem okazję obejrzeć w necie prezentację ciekawego dania autorstwa Karola Okrasy. Z niedowierzaniem wypróbowałem przepis. Zasmakował wszystkim w moim domu. Od tego momentu, co jakiś czas musi zagościć na naszym stole. A ponieważ okazuje się, że jest on mało znany, pozwalam sobie go zaprezentować. Myślę, że polubicie tę wersję łososia tak jak moja rodzina. Dlatego zamieszczam ten krótki opis poniżej.

  • Sprawdzony przepis na "Torcik z ziarenkami maku i pomarańczami"

  • PYSZNA, WILGOTNA, MIĘKKA SZARLOTKA Z CYNAMONEM

  • Hmm . . To nie ma "zalet" , po za tym że jest pyszne i można tym udekorować lub dodać "do smaku" np. do jakiejś bułeczki itp.

Artykuły na temat: parzenie maku do ciasta
  • Słodkości w paski

    Kuszą kolorami i różnorodnością smaków. Ciasta w paski zadowolą każdego łasucha.

  • Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności, a także snu. Słowianie wierzyli, że ziarenka maku są pokarmem zmarłych, dlatego dania z makiem tradycyjnie jedzono w Zaduszki oraz podczas kolacji wigilijnej. Jakie właściwości ma mak? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. W jednym gramie maku jest ok. 3,3 tys. ziarenek. Łyżka to ok. 10 gramów, jest w niej więc aż 33 tys. ziaren! 2. Mak to źródło błonnika. W...

  • Słodkie knedle z owocami

    Knedle robimy z ciasta ziemniaczanego, często łączonego z białym serem. Ziemniaki można zastąpić kaszą manną. Knedle z takiego ciasta są wyjątkowo pulchniutkie. Oto przepis: 1 Pół kg twarogu zmiel(...) pszennej, dopraw do smaku, na koniec wymieszaj z pianą ubitą z białek. Z masy formuj kulki, spłaszcz je w dłoniach, do środka każdej włóż np. śliwkę, kawałek brzoskwini, moreli lub jabłka wymieszane...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Wloska tarta wielkanocna

    ...z okolic Bari. Przepis mam od Francesci od kilku lat i uwielbiam te wiosenna tarte tym bardziej, ze mozna ja modyfikowac. Podstawa jest dobre, domowe kruche ciasto, warzywa typu mlody szpinak, i biala bocwina, i jajka. Ciasto 300 g maki 135 g zimnego masla 1,5 jajka sol ziarna maku badz sezamu Z tych skladnikow zagniatamy ciasto i chlodizmy je godzine. Nastepnie pieczemy w formie...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Puste miejsce przy stole

    .... Warstwa ciasta drożdżowego, na to konfitura z róży. Znowu ciasto drożdżowe, domowej roboty marcepan. Warstwa ciasta drożdżowego. I na koniec konfitura z zielonych pomidorów. Kupuje się je w sierpniu na(...) na kutię. Każda wigilijna potrawa ma swoje znaczenie. A kutia to symbol odrodzenia. I tak: szklanka ziaren pszenicy, tyle samo maku. Pół szklanki cukru pudru. Trzy łyżki amaretto. Cztery łyżki miodu...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...