• Informacje na temat:

    parzenie maku do ciasta

Przepisy na temat: parzenie maku do ciasta
  • Tort makowy

    Składniki na 8-10 porcji: Ciasto: - 20 dag maku, - 6 jajek, - 10 dag cukru pudru, - 4 łyżki tartej bułki, - cukier waniliowy, - aromat migdałowy, - tłuszcz i mąka do formy. Krem: - 25 dag(...) ubić z syropem na parze, ostudzić. Z żółtkami utrzeć masło. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody, ostudzić, dodać do masy. Wsypać orzechy, wymieszać. Krążek ciasta posmarować masą kawowo-orzechową...

  • Makowiec rozpływa się w ustach.

  • Germknödel

    Składniki na 4 porcje: - 200 ml mleka, - 500 g mąki, - 21 g drożdży, - 2 łyżki cukru, - 130 g masła, - jajko, - sól, - 4 łyżki powidła śliwkowego, - 50 g mielonego maku, - cukier puder(...). Przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie jeszcze raz wyrobić ciasto i podzielić je na 4 części. Każdy kawałek spłaszczyć i na środek ciasta nałożyć łyżkę powidła, zamknąć brzegi...

  • Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem.Przepyszna makowa babka, serdecznie polecam :-)

  • Makowiec

    Wersja tradycyjna - składniki: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 1,5 kostki masła, 2 szkl. cukru, 2 jajka + 4 żółtka, cukier wanil., sól, cytryna; masa: 50 dag maku, 2 szkl. cukru, 4 białka, 2 łyżki masła, cukier wanil., 4 łyżki skórki pomarańczowej i inne bakalie. Zrób masę : mak zalej ciepłą wodą, gotuj godz. na małym ogniu. Osącz, zmiel 3 razy. Utrzyj z cukrem, dodaj stopione...

  • Smaczny pomysł na "Pstrąg w maku"

  • Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem.

  • Esencja świąt!

  • Smaczny pomysł na "Oponki-pieguski. Smażone ciastka z twarogu i maku"

  • Mak - roślina magiczna, to jeden z tych niewielu elementów naszej kultury, który łączy nasz z naszymi prasłowiańskimi, pogańskimi przodkami i najbardziej tradycyjny z tradycyjnych składników naszej kuchni. Karp - ryba przyniesiona nam przez cystersów w średniowieczu, stała się elementem wigilijnej wieczerzy dzięki komuniście: Hilaremu Mincowi, jednej z najbardziej ponurych postaci naszej historii. Śp. Maciek Szajda (1960-2017) połączył je w jeden, niesamowity specjał wigilijny. Wydobył z...

Artykuły na temat: parzenie maku do ciasta
  • Słodkości w paski

    Kuszą kolorami i różnorodnością smaków. Ciasta w paski zadowolą każdego łasucha.

  • Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności, a także snu. Słowianie wierzyli, że ziarenka maku są pokarmem zmarłych, dlatego dania z makiem tradycyjnie jedzono w Zaduszki oraz podczas kolacji wigilijnej. Jakie właściwości ma mak? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. W jednym gramie maku jest ok. 3,3 tys. ziarenek. Łyżka to ok. 10 gramów, jest w niej więc aż 33 tys. ziaren! 2. Mak to źródło błonnika. W...

  • Słodkie knedle z owocami

    Knedle robimy z ciasta ziemniaczanego, często łączonego z białym serem. Ziemniaki można zastąpić kaszą manną. Knedle z takiego ciasta są wyjątkowo pulchniutkie. Oto przepis: 1 Pół kg twarogu zmiel(...) pszennej, dopraw do smaku, na koniec wymieszaj z pianą ubitą z białek. Z masy formuj kulki, spłaszcz je w dłoniach, do środka każdej włóż np. śliwkę, kawałek brzoskwini, moreli lub jabłka wymieszane...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Wloska tarta wielkanocna

    ...z okolic Bari. Przepis mam od Francesci od kilku lat i uwielbiam te wiosenna tarte tym bardziej, ze mozna ja modyfikowac. Podstawa jest dobre, domowe kruche ciasto, warzywa typu mlody szpinak, i biala bocwina, i jajka. Ciasto 300 g maki 135 g zimnego masla 1,5 jajka sol ziarna maku badz sezamu Z tych skladnikow zagniatamy ciasto i chlodizmy je godzine. Nastepnie pieczemy w formie...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Puste miejsce przy stole

    .... Warstwa ciasta drożdżowego, na to konfitura z róży. Znowu ciasto drożdżowe, domowej roboty marcepan. Warstwa ciasta drożdżowego. I na koniec konfitura z zielonych pomidorów. Kupuje się je w sierpniu na(...) na kutię. Każda wigilijna potrawa ma swoje znaczenie. A kutia to symbol odrodzenia. I tak: szklanka ziaren pszenicy, tyle samo maku. Pół szklanki cukru pudru. Trzy łyżki amaretto. Cztery łyżki miodu...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...