• Informacje na temat:

    parzenie kiełbasy białej

Przepisy na temat: parzenie kiełbasy białej
  • Biała kiełbasa po wielkopolsku

    Do produkcji kiełbasy białej parzonej należy użyć tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej, jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli, pieprzu i majeranku. Ten ostatni składnik odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów z innych regionów Polski.

  • Polecam na wielkanocne śniadanie

  • Biała kiełbasa na różne sposoby

    Do garnka z zimną wodą włóż pokrojoną cebulę, papryczkę chili, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Dodaj 2 łyżki oleju. Zagotuj, włóż pęta surowej białej kiełbasy. Na bardzo małym ogniu parz kiełbasę przez 30 min. Kiełbasę zwiń w ślimaczki, każdy zepnij patyczkiem do szaszłyków. Ułóż je na blasze, posmaruj olejem. Środki napełnij masą jak na kotlety mielone. Piecz 50 minut...

  • Zainspirowani ;) Wyszły pyszne...szybkie w przygotowaniu ;)

  • ...1 kg szpinaku, 20dag parzonej białej kiełbasy, 2 jaja na twardo, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 2 łyżki, posiekanej zieleniny, 1 bagietka, 1/3 szklanki mleka, tłuszcz do naczynia, sól...

  • Myśleliście już o obiedzie w Wielkanoc? Oto nasza propozycja na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Troszkę inne wykorzystanie lubianej przez większość ,białej kiełbasy. Nadzienie pieczarkowo-porowe otulone żółtym serem.

  • Jak mazurek to tylko z Warmii i Mazur!

    ...mieszkańców Warmii? - W naszym regionie w Wielkanoc tradycyjnie nie może zabraknąć parzonej białej kiełbasy, tak samo jak faszerowanych jaj - mówi Ewa Panasewicz. Tak jak w innych regionach Polski...

  • Jakiś czas temu moja dość spora kolekcja książek o tematyce kulinarnej poszerzyła się o fantastyczną pozycję Nigelli Lawson. To właśnie w niej znalazłam przepis na te wspaniałe kotleciki. Dodałam do nich aksamitny sos chrzanowy i podałam z lekką kaszą kuskus. Tak powstało wspaniałe danie, które może być zarówno świątecznym, wielkanocnym obiadem jak i codziennym, pysznym daniem.

  • Żurek na żeberkach z kiełbasą

    Składniki: 2 paski surowych żeberek wieprzowych 15 dag wędzonego boczku po 2 kawałki każdej kiełbasy: białej parzonej, pieczonej i chłopskiej cebula 3 ząbki czosnku mała marchewka 2 łyżki(...) 2,5 litra wywaru, wlej żur z butelki. Zagotuj. Pokrój cebulę, czosnek; marchewkę zetrzyj na tarce. Pokrój kiełbasy w plasterki, żeberka i boczek na kawałeczki. 2. Na tłuszczu z gotowania...

  • Od kilkunastu lat pierożki goszczą na naszym stole. Do tej pory nam się nie znudziły. Idealne na Wielkanocny stół do barszczu.

Artykuły na temat: parzenie kiełbasy białej
  • Wielkanoc pachnie rzeżuchą

    .... Potrawy lekko zamrożone, wszystko podane na zimno, idealnie schłodzone. Wszystko lądowało na stole w całości: ciasta, szynki, kiełbasy, na których szczycie królował pęk przepięknych liści borówek...

  • Wszystkich miłośników regionalnych i tradycyjnych wyrobów ziemi małopolskiej i ościennej zapraszamy na cykliczne Święto Kiełbasy Lisieckiej organizowane we współpracy z gminami Liszki, Czernichów oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego i Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Impreza odbędzie się w dniach 24 -25 września na terenie ośrodka Kryspinów. Dlaczego warto się tam zjawić? Dlatego, że będzie można obejrzeć produkty z różnych regionów, poznać ich receptury i oczywiście...

  • Jemy polskie jabłka!

    ...z jabłek i kiełbasy Składniki: 4 białe kiełbasy 1 łyżka oleju 2 precle 2-3 jabłka Świeży majeranek 200 g śmietany 2 jajka Sól, pieprz Gałka muszkatołowa 100 g twardego sera żółtego 1 łyżka orzechów laskowych w płatkach  Kiełbasy zalać wrzątkiem na 2-3 minuty, wyjąć, obsmażyć na oleju. Precle pokroić w kromeczki, jabłka w plasterki. Śmietanę zmieszać...

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Dobre pomysły na kiełbasę

    ..., 3 łyżki mąki, majeranek, 4 białe kiełbasy (surowa lub parzona), 1-2 łyżki oleju do smażenia. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w większą kostkę. Olej rozgrzać, zeszklić cebulę(...) wyjąć, pokroić w plasterki. Jajka przelać zimną wodą, ostudzić, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Do talerzy wlać porcje żurku. Włożyć kawałki kiełbasy i jajek. Podawać na ciepło najlepiej...

  • Piąty półfinał konkursu BlogerChef gościł 10-11 maja br. przewodniczący jury Mirek Drewniak w swoim królestwie – eleganckiej restauracji „Dworek” w Bielsku-Białej. Blogerzy przygotowywali dania w stylu azjatyckim zarówno w sobotę, podczas konkursowych eliminacji, jak i w piątek podczas warsztatów kulinarnych.   Znamy już komplet finalistówDo grona finalistów konkursu BlogerChef dołączyła Małgosia Jaszczyk, autorka bloga tapasdecolo-res.blogspot.com oraz deseru kokosowego z mango, pistacjami i...

  • Grill po polsku

    ...świeżych warzyw i owoców. Zawarte w nich antyoksydanty zneutralizują wprowadzone do organizmu szkodliwe związki. W wersji light Pierś z kurczaka zamiast karkówki, ryba i warzywa zamiast kiełbasy...

  • Przepis Sylwii Białej zyskał przychylność jurorów. Jeśli masz ochotę, wykonać to ciasto na bazie brownie w domu, nic prostszego, wydrukuj przepis! Lista składników Brownie: 100g czekolady gorzkiej100g masła2 jajka80g cukru pudru40 g mąki pszennejKulki chłodzone czekoladowe:100g mascarpone100ml śmietanka 30%100g czekolada deserowaMus truskawkowy:60 dag truskawek świeżych9 listków żelatyny ( Oetker)110 g cukru zwykłego320ml śmietany 30%Dekoracja:100g śmietany 30%100g serka mascarpone100g...

  • Żyj zdrowo!

    ...częściej niż kilka razy w miesiącu. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, które sprzyjają otyłości i miażdżycy. Niestety, białe pieczywo, makarony z białej mąki oraz biały ryż(...) (energetyczne, typu cola, oranżady, wody smakowe); ser, lody, kiełbasy, parówki i boczek (zawierają dużo stałego tłuszczu zwierzęcego). Dieta powinna być tak zbilansowana, aby dostarczać odpowiednią ilość...

  • Dlaczego ulubiona herbata nagle traci smak? Czemu kawa, którą kupujemy od lat, ma po zaparzeniu dziwny posmak? Fot. 123RF/Picsel Zwykle winą obarczamy producenta i uważamy, że zaczął sprzedawać ziarna czy susz gorszej jakości. Tymczasem w wielu przypadkach smak gorących napojów psuje woda, której używamy do zaparzenia. Jak prawidłową ją przygotować, by gorący napój był doskonały? W Japonii parzenie herbaty urosło do rangi sztuki, bariści przez lata zgłębiają techniki przygotowywania idealnej...