• Informacje na temat:

    papryka z miodem na zimę

Przepisy na temat: papryka z miodem na zimę
  • Składniki: 1 l wody, 2 szklanki octu, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 2 łyżki miodu, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 główek czosnku (tak, nie ząbków!!!), 3 kg papryki.

  • Papryka robiona takim sposobem jest przepyszna. Wspomnienia dzieciństwa u babci powracają, aczkolwiek smak nie do końca taki sam jak kiedyś

  • Sałatki na ciepło

    Są pyszne, sycące i przyjemnie rozgrzewają – to wystarczy, by zimą często gościły na twoim stole. Dodatkowo możesz łatwo odmienić ich skład, by każdy z domowników mógł cieszyć się smakiem sałatki.

  • Tradycyjne papryki w pysznej miodowej zalewie !

  • Smuklejsza w 2 dni dzięki napojom z błonnikiem

    Kolejna zima i znowu przybyło nam centymetrów w pasie... A gdyby tak przeprowadzić szybką kurację wyszczuplającą?

  • Jak w domu przygotować wspaniałą paprykę marynowaną z miodem na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Marynowana papryka przygotowana na zimę z miodem - świetna jako dodatek do obiadu, sałatek lub kanapek. Przygotowuje się ją niezwykle szybko, więc polecam, wypróbujcie przepis. Zalewę można wzbogacić o wasze ulubione zioła i przyprawy, można również dodać kilka ząbków czosnku - będzie super :) Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach, wówczas zalewy pewnie  zostanie. Polecam pięknie...

  • Przepisy na wiosenne sałatki, które przygotujesz w 15 minut

    W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienić swój...

  • To jeden z lepszych przepisów z dodatkiem miodu. Po wrzuceniu papryki do gorącej zalewy, szybko się "kurczy" i dzięki temu więcej można włożyć do słoika.

  • ...- sukcesywnie były dostarczane na stoły krezusów przez całą zimę. Delikatne, rozpływające się w ustach, lekkostrawne szparagi z umiejętnie dobranymi dodatkami (pod beszamelem, z bułeczką) idealnie nadają...

  • Najlepsza z najlepszych . Wszyscy domownicy i goście zawsze się nią zajadają. Dodatek miodu sprawia, że wciąż się ma na nią ochotę.

Artykuły na temat: papryka z miodem na zimę
  • Piękniejsza skóra po zimie

    ...skóry - pić co najmniej 2 litry niesłodkich płynów dziennie. To gwarancja pięknej, gładkiej i promiennej cery. Najlepsza będzie letnia woda z sokiem z cytryny i miodem. Warto pić herbatki owocowe(...) także doskonały dodatek do koktajli warzywnych, np. tych z buraków. Papryka Jedno z najlepszych źródeł witaminy C (100 g zawiera 144 mg).  Wystarczy zjeść ćwiartkę średniej papryki (czyli ok. 60

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Zimą dbaj o nerki

    Rozgrzewające przyprawy i potrawy stanowią menu dobre dla nerek. Odpowiednie dania poprawią ich pracę, nie obciążając ich. Mowa o daniach z przyprawami, jak: imbir, cynamon, goździki, anyż, papryka. Popularne grzańce z czerwonego wina i miodu, ciepłe napary i herbatki przygotowane z ziół (np. z pokrzywy) rozgrzeją i dodają energii. Ponadto różnego rodzaju kasze korzystnie wpływają na nerki...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Łatwy i skuteczny detoks po zimie

    Mamy trochę grzeszków na sumieniu - częściej jadłyśmy tłuste i mączne potrawy, mało się ruszałyśmy, zwłaszcza na powietrzu. Nic dziwnego, że u progu wiosny czujemy się osłabione, łatwiej się przeziębiamy.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Trzymaj formę

    ...senność, zdrzemnij się (patrz punkt 8). Nie możesz? Wypij imbirowo-cytrynowy napar z miodem i świeżym rozmarynem. Ma działanie rozgrzewające i pobudzające. 2. Ćwicz z przyjemnością Rezygnujesz...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • ​Możesz zrobić wiele, by uniknąć przeziębienia tej jesieni (i zimy)

    ...bogatych w witaminę C (kiszona kapusta, pomidory, papryka, brokuły, jabłka, cytrusy, czarna porzeczka). Zrezygnuj z tego, co obciąża organizm i sprzyja rozwojowi choroby: alkoholu, słodyczy...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...